Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně ošetřit rezavějící zárubně

Dobrý den,
součástí rekonstrukce rodinného domu byla i výměna všech zárubní. Koupili jsme zárubně (český výrobce), které již byly ošetřeny základní barvou. Následně byly natřeny vrchní syntetickou barvou. Po zhruba 3 letech na více místech zárubní vystoupila na povrch rez. Seškrábal a vybrousil jsem zárubně až na čistý kov, pak nanesl vrstvu základní barvy a pak opět syntetickou barvu. Po nějaké době opět rez vystoupila na stejných místech na povrch. Jedná se o zárubně v koupelně, kde může být zvýšená vlhkost. Stejný problém, i když v minimální míře se vyskytuje i na zárubních v kuchyni a na chodbě. Jedná se snad o chybu výrobce? Jakým způsobem je mám ošetřit? Rez nám i mírně poškodila dveře při kontaktu s nimi.
Děkuji za radu.
Rosťa

Předmět Autor Datum
Dost mě překvapuje, že by měly natřené zárubně rezivět v tak mírných podmínkách jako je domácnost. N… nový
Zerozero 29.04.2015 00:51
Zerozero
Zdravím, tak jsem se pustil do těch zárubní. Postupoval jsem přesně podle pokynů Zerozera, kterému t… nový
Kyros63 10.06.2015 00:05
Kyros63
Koukám na ten obrázek a vypadá to opravdu jako prorezlé dírky. Ale pokud se jedná jen o hloubkovější… nový
Zerozero 10.06.2015 01:21
Zerozero
Jeví se mi, že řešíte následek, ale stranou necháváte příčinu závady, kterou při výrobě zárubní nikd… nový
mirektatra 10.06.2015 06:41
mirektatra
Zdravím, děkuji za rychlé reakce na můj problém. Co se týče těch mikrodírek v plechu, tak ty jsem ji… nový
Kyros63 12.06.2015 00:09
Kyros63
Pokud ty dírky nejsou zkrz, tak je to zrezlé jen z vnější strany a nebude to problém. Odrezovač a ná… nový
Zerozero 12.06.2015 00:36
Zerozero
Dobrý den, chci se zeptat, jak jste dopadl s těma futrama? a mohl by, prosím, někdo poradit mně? mně… nový
VK01 27.08.2015 16:13
VK01
No nevím, o co se jedná napravo od těch dveří. To byly průzkumné sondy na vlhkost? :-) Ale vážně. Př… nový
Zerozero 27.08.2015 21:26
Zerozero
Dobrý den, chtěl bych popsat, jak jsem vlastně dopadl s těma futrama. Byl to takový "běh na dlouhou… nový
Kyros63 27.08.2015 21:52
Kyros63
pánové,nestačím zírat ,jak dokážete dát zcela banálnímu problémU , zcela nový rozměr :-)))důvod, pro… nový
pucinka 11.10.2019 19:33
pucinka
Obávám se, že po čtyřech letech je ta tvoje rada nanic.:-D nový
jezekhifi 12.10.2019 11:45
jezekhifi
A o google jsi slyšel? nový
kejki 12.10.2019 14:17
kejki
Copak, teď už zárubně nereznou? poslední
Kurt 12.10.2019 15:28
Kurt

Dost mě překvapuje, že by měly natřené zárubně rezivět v tak mírných podmínkách jako je domácnost.
Nátěr základovkou na nových zárubních bývá často poškozen při manipulaci a přepravě. Tento nátěr slouží spíš jako konzervační, aby futra nezrezivěla ještě před prodejem.
Odstranit ho a znovu natřít by bylo moc pracné, tedy stačí odmastit případně přebrousit poškozená místa a natřít slabě základovkou.
Po zaschnutí natřít syntetickou barvou. Ale alespoň dva dobře rozetřené nátěry. Jeden nátěr nestačí. Základovka průniku vodních par a vzduchu nebrání a jeden nátěr také ne. Dva nátěry už nátěr utěsní.

Nyní poškozené zárubně bude třeba opravit. Nejlepší by bylo starý nátěr zcela odstranit a provést nový, výše psaným způsobem.
Což bude ale pracné. Tedy pokud je rez jen někde a jinak to drží, obrousil bych jen poškozená místa, do okolí do ztracena, aby se nemuselo tmelit a nebylo to vidět. Tam kde byla rez, i když to bude po obroušení čisté, přetřít bezoplachovým odrezovačem. Po zaschnutí dobře vytřít hadrem. Potom natřít základovkou slabou vrstvu jen na opravená místa. Po zaschnutí natřít jednu vrstvu syntetické barvy, opět jen na opravená místa. Nakonec přetřít celé zárubně novou vrstvou barvy, tedy přes opravená místa i původní nátěr. (ještě jsem zapomněl, původní nátěr lehce přebrousit před nátěrem).
Takto natřené zárubně by měly odolávat i prostředí koupelny bez problémů. Ještě je třeba zkontrolovat, jestli dveře dosedají dobře do zárubní a z boku při dovírání nedřou. To by v tom místě nátěr poškodily a rez by se objevila znovu. V tom případě by bylo nutné upravit usazení dveří, případně dveře. Uff 8-)
Sakra, já vždycky napíšu celej román. :-)

Zdravím,
tak jsem se pustil do těch zárubní. Postupoval jsem přesně podle pokynů Zerozera, kterému tímto děkuji za obsáhlou odpověď. Poškozené místa jsem vybrousil až na čistý kov, přetřel bezoplachovým odrezovačem. Při bližším bádání bylo možno vidět ve vnitřním záhybu zárubní spoustu mikrodírek (v rozsahu asi 10 cm), kterými byla narušena hladká kovová vrstva. Nemůžu si pomoci, ale přijde mi to opravdu jako výrobní vada, protože rez se objevila právě v těchto místech. Nicméně jsem pokračovat dle uvedené rady, ještě zbývá jedna vrstva syntetické barvy. No nevím, ale zdá se mi že dnes se přímo na té 1.vrstvě syntetické barvy objevila nějaká mírně rezavá voda :-( , která šla bez problému utřít. Že by pocházela z opět rezavějících zárubní a pronikla přes základní a syntetickou barvu?
Obrázek zárubní po vybroušení přikládám.
Děkuji za další případné rady nebo názory.

Koukám na ten obrázek a vypadá to opravdu jako prorezlé dírky.
Ale pokud se jedná jen o hloubkovější korozi z viditelné strany a není to zkrz, odrezovač a nátěr by to měl zachránit.
Ale pokud jsou ty dírky zkrz plech až na druhou stranu... to bude horší.
Může to být i tak, že plech proreznul z druhé strany, nebo dokonce skutečně o výrobní vadu. V tom případě u zapracovaných zárubní není možno provést opravu z druhé strany plechu a pokud je tam koroze taková, že proniká zkrz, vrchní nátěr to zachrání jen na omezenou dobu, než rez zkrz nátěr pronikne znovu.
Snad ověřit stav pokusem propíchnout plech jehlou, v místě větší vyrezlé dírky. Pokud se to podaří, jsou futra pravděpodobně na odpis.
V tom případě by mohlo pomoci s výsledkem nejistým navrtat malé otvory a vnitřek futer pomocí nějaké stíkačky nakonzervovat jako dutiny auta, korozi by to mohlo zastavit. Otvory zatmelit a pak provést nátěr. Ale situaci jen odhaduji.

Jeví se mi, že řešíte následek, ale stranou necháváte příčinu závady, kterou při výrobě zárubní nikdo neuvažoval - vlhkost ve stěnách.
Jako "Není kouře bez ohně", také "Není rzi bez vlhkosti" (obrazně). Jestliže voda na povrch proniká již nátěrem, je zbytečné nátěr řešit. Do mokrých prostředí se vyrábějí zárubně nerezové, ale to nebude pro tento případ vhodné. Řešil bych spíš pronikání vlhkosti do stavebních konstrukcí.
Jste si opravdu jistý 100% stavem izolace domu proti zemní vlhkosti?
- Koroze také může vznikat "rozdílem potenciálů zemních proudů" - a není to až tak výjimečné. V zeměkouli se nachází různé rudy kovů, soli a jiné chemikálie. Při působení vody tam vcelku snadno vznikne "obrovský" akumulátor o napětí jednoho článku - tedy zdroj stejnosměrného proudu o malém napětí (v řádech 1V), ale veliké kapacitě. Trvale tak může procházet el.proud elektricky dobře vodivými konstrukcemi, které v místě stvořil člověk a které se jinak v zemi nenacházejí. Příkladem může být kovové potrubí, uzemněné el. rozvody... Tento trvalý proud jednak namáhá elektrickým proudem, ale také s sebou může unášet - "dopravovat" - kapalinu, obsaženou v okolních materiálech.
V praxi jsem se setkal s tímto jevem u bojlerů s NEREZ nádrží:
Dosavadní smaltovaný kombinovaný bojler ve sklepě sloužil vždy cca 5 let a potom proreznul. Majitel si pořídil kombinovaný bojler s NEREZ nádrží a předpokládal dlouhou životnost, ale:
1) po odtočení části teplé vody ráno, došlo při nepoužívání bojleru (prázdný dům) v průběhu dne k "promíchání" obsahu a odpoledne již tekla pouze vlahá voda.
2) asi po 1 - 2 měsících provozu došlo k přepálení tyčového topného tělesa. To se několikrát opakovalo.
Nápravu jsem zjednal tak, že jsem důkladně a bez přerušení vodiče ve svorkách provedl pospojení všech vstupujících potrubí, příruby bojleru, topného tělesa, kovového držáku bojleru, nulovacího vodiče a uzemňovací soustavy domu. Voda se přestala promíchávat a po posledních cca 10 let se těleso neměnilo.
Další případ:
Majitel si pořídil NEREZ bojler, ale ten po cca 1 roce začal téci nádrží. Po reklamaci se totéž opakovalo a když majitel instaloval 3. bojler (v záruce), požádal mne o kontrolu el.zapojení, protože to začal vyžadovat výrobce bojleru.
Zjistil jsem a odstranil: Připojení bojleru pomocí vidlice do zásuvky (ovládané HDO) a neexistující ochranné pospojení. Zákazník si dosud nestěžoval (cca 8 let).

:-[ Jé, to jsem se ale rozkecal "mimo théma" - no, když už jsem to napsal, nechám to. Třeba to někoho "obohatí" :-/

Zdravím,
děkuji za rychlé reakce na můj problém. Co se týče těch mikrodírek v plechu, tak ty jsem již po vybroušení bedlivě prohlížel a zkoušel jejich průchodnost. Mohu konstatovat, že se jedná opravdu jen o malé povrchové dírky, takové mikrodůlky v tom plechu.
Takže nezbývá než věřit, že odrezovač a barva pomůžou.Jinak bych zkusil potom i vyvrtat ty dírky a vystříkat to jako ty dutiny u auta.
Co se týče rady od Mirektatra, tak 100% stavem izolace domu proti zemní vlhkosti si jistý být nemůžu. Izolace se sice dělala úplně nová, celý dům se podřezával, v místnostech se vytvořily vany z Ipy, která se následně připojovaly (plamenem) k folii, která se vkládá do podřezaného zdiva. I když jsem provávěl finální kontrolu provedené práce, ruku do ohně za 100% kvalitu dát nemohu. Takže by i mohlo dojít k jevu, který jste popsal.
Takže zkusím nahodit ještě vrstvu barvy, vyčkám a pokus se ta potvora (rez) objeví znovu, začnu pátrat po tom vlhkém zdivu. Představa měnit ty zárubně mě děsí (dlažba, obklady, omítka a v poslední řadě manželka).
Samozřejmě dám vědět, jak se věci budou dále vyvíjet.

Pokud ty dírky nejsou zkrz, tak je to zrezlé jen z vnější strany a nebude to problém. Odrezovač a nátěr to spraví. To, jak jsi psal, že se po nátěru objevily rezavé tečky na nátěru, tak bych spíš odhadoval, že jsi dostatečně nenechal zaschnout odrezovač, v těch důlcích zůstal ještě tekutý a po nátěru vystoupil na povrch.
Jev, který popisuje Mirektatra existuje a dokáže být záludný, nicméně ještě
jsem neslyšel, že by dokázal sežrat futra dveří. To by musely být extrémě vhodné podmínky, zejména značná vlhkost a chemické vlivy. To asi v domě s provedenou izolací nehrozí. Pokud jsou zárubně normálně zazděné ve zdivu, ze strany zdiva ani moc nerezaví, protože zásaditá reakce malty korozi do jisté míry brání.
8-):puff:

Dobrý den, chci se zeptat, jak jste dopadl s těma futrama? a mohl by, prosím, někdo poradit mně? mně reznou futra od hlavních dveří, a to už několik let a situace se zhoršuje. bydlím ve spodní bytě, takže vlhkost je zde zvýšená, ale pravidelně větrám a vlhkost kontroluju, na chodbičce u hlavních dveří se pohybuje většinou kolem 60%. futra jsem několikrát ošetřila proti-rezavějící barvou,ale nepomohlo to, vedle dveří je i radiátor a je rezavý také.
pozvala jsem řemeslníky, kteří měli podezření, že vlhkost jde zdí, vedle je totiž koupelna a tam vlhko je dost, i když větrám často. nicméně se to nepotvrdilo, vyvrtali i díry u dveří a u země, kontrola izolace domu a vše se zdá v pořádku. nikdo neví, co s tím.
máte nějakou podobnou zkušenost? vypadá to, jakoby se to šířilo z jednoho místa , dole u pantu, časem se to to rozlézá výš a na druhou stranu. chci to ještě očistit (čím? něco fakt silného) a pak natřít, když se nenašla žádná závada a stěny byly suché.

děkuji za radu.

No nevím, o co se jedná napravo od těch dveří. To byly průzkumné sondy na vlhkost? :-)
Ale vážně. Při takovéto zřejmě hloubkové korozi, si myslím, že výměna futer, by byla snad méně pracná, než je zachraňovat. Pokud plech je značně rzí narušen, zpravidla očištění na čistý kov je téměř nemožné a velmi pracné. Pokud se natře na zbytek rzi, je jen otázkou času, než to znovu prorezne.
Sice existují nátěry na rez, jako například Hamerrite, ale jsou drahé a výsledek nejistý.
Pokud se jedná o vchodové dveře, jsou rzí ohroženy více než vnitřní, to proto, že kovové zárubně do jisté míry tvoří tepelný most a tedy jsou chladnější, čímž dochází z vnitřní strany ke kondenzaci vlhkosti. Nicméně správně natřený plech by tomu měl bez větších problémů odolávat.
Pokud se rozhodnete futra měnit, doporučuji je před zapravením z rubové strany natřít syntetickým nátěrem, pro zamezení koroze zevnitř. Po zazdění očistit,odmastit a natřít slabě základovkou. Po zaschnutí dvakrát syntetickým nátěrem. Vodou ředitelné barvy nedoporučuji. Pokud nedojde k mechanickému odření, by měl nátěr i vlhkosti odolávat dlouhou dobu.
Pokud přesto budete chtít zárubně opravit, tak mechanicky oškrabat, třeba dlátem nebo podobně co se dá. Potom odřít drátěným kartáčem. Ale nesnažit se obrousit až na čistý kov. Potom použít reaktivní nátěr, třeba zmíněný Hammerrite. Potom navrch natřít vrchní synt. nátěr. Z hlavy to nevím, vrchní nátěr na reaktivní základ je třeba nanést v daném časovém odstupu, řídit se návodem na plechovce. :puff:

Dobrý den, chtěl bych popsat, jak jsem vlastně dopadl s těma futrama. Byl to takový "běh na dlouhou trat". Na postižených místech jsem stále postup (vybroušení, odmaštění, odrezovač, základní barva, vrchní nátěr) opakoval, ale rez se stále objevovala, i když v stále menší míře. Pak mě ještě napadlo, před základovkou nanést na místa, kde byly po vybroušení ty dírky či malé důlky dvousložkový epoxidový tmel na kov v co nejtenčí vrstvě. Pak základ a dvakrát vrchní barva od Duluxu. Tmel sice vytvořil pod barvou menší vyvýšeniny, ale to už mi ani tak nevadí, poněvadž k mému údivu už se rez neojevila. Nevím, jestli to zapřičinil ten tmel nebo změna značky barvy, ale měsíc uběhl a rez nikde.
Chtěl bych tímto ještě jednou poděkovat pánům Zezozero a Mirektatra za jejich rady. Bez nich bych dnes asi byl donucen vyměnit futra za nové, což by při množství prachu určitě má žena nepřivítala s radostí a navíc bych musel vyhodit i nové dveře do koupelny, jejichž folie tu rez z futer začala natahovat.
Doufám, že se s obdobným problémem už nikdy nesetkám.
Kyros63

pánové,nestačím zírat ,jak dokážete dát zcela banálnímu problémU , zcela nový rozměr :-)))důvod, proč v jistých místech neustále prostupuje rez,je ten ,že jsou tato místa stále málo vyvrtána..takových rezavějících teček může být v jednom místě spousty a každá se musí PRECIZNĚ a do hloubky vyvrtat..(já to dělám přístrojem DREMEL 3000 a používám na to násadu vrták) je to docela rachot ,vrtat do kovu, ale jinak to nejde. Posléze tato vyvrtaná místa i okolí odmastím Acetonem a narychlo přetřu neředěnou vodouředitelnou barvou...počkám pár minut a pokud ještě někde rez prostoupí ,vyvrtám ono místo znovu..Chce to si nad tím čupnout,posvítit kvalitní baterkou a precizně vyvrtat všechny(i ty nejdrobnější) "kazy". Vše opakuji tak dlouho,dokud nebudou absolutně všechny do hloubky kovu rezavějící tečky, vyvrtány jako kazy v zubech. Posléze se vyvrtaná místa zatmelí speciálním tmelem na kov...přebrousí ,natře na krásno a HOTOVO.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru