Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně ošetřit rezavějící zárubně

Dobrý den,
součástí rekonstrukce rodinného domu byla i výměna všech zárubní. Koupili jsme zárubně (český výrobce), které již byly ošetřeny základní barvou. Následně byly natřeny vrchní syntetickou barvou. Po zhruba 3 letech na více místech zárubní vystoupila na povrch rez. Seškrábal a vybrousil jsem zárubně až na čistý kov, pak nanesl vrstvu základní barvy a pak opět syntetickou barvu. Po nějaké době opět rez vystoupila na stejných místech na povrch. Jedná se o zárubně v koupelně, kde může být zvýšená vlhkost. Stejný problém, i když v minimální míře se vyskytuje i na zárubních v kuchyni a na chodbě. Jedná se snad o chybu výrobce? Jakým způsobem je mám ošetřit? Rez nám i mírně poškodila dveře při kontaktu s nimi.
Děkuji za radu.
Rosťa

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, chci se zeptat, jak jste dopadl s těma futrama? a mohl by, prosím, někdo poradit mně? mně… nový
VK01 27.08.2015 16:13
VK01
No nevím, o co se jedná napravo od těch dveří. To byly průzkumné sondy na vlhkost? :-) Ale vážně. Př… nový
Zerozero 27.08.2015 21:26
Zerozero
Dobrý den, chtěl bych popsat, jak jsem vlastně dopadl s těma futrama. Byl to takový "běh na dlouhou… nový
Kyros63 27.08.2015 21:52
Kyros63
pánové,nestačím zírat ,jak dokážete dát zcela banálnímu problémU , zcela nový rozměr :-)))důvod, pro… nový
pucinka 11.10.2019 19:33
pucinka
Obávám se, že po čtyřech letech je ta tvoje rada nanic.:-D nový
jezekhifi 12.10.2019 11:45
jezekhifi
A o google jsi slyšel? nový
kejki 12.10.2019 14:17
kejki
Copak, teď už zárubně nereznou? poslední
Kurt 12.10.2019 15:28
Kurt

Dobrý den, chci se zeptat, jak jste dopadl s těma futrama? a mohl by, prosím, někdo poradit mně? mně reznou futra od hlavních dveří, a to už několik let a situace se zhoršuje. bydlím ve spodní bytě, takže vlhkost je zde zvýšená, ale pravidelně větrám a vlhkost kontroluju, na chodbičce u hlavních dveří se pohybuje většinou kolem 60%. futra jsem několikrát ošetřila proti-rezavějící barvou,ale nepomohlo to, vedle dveří je i radiátor a je rezavý také.
pozvala jsem řemeslníky, kteří měli podezření, že vlhkost jde zdí, vedle je totiž koupelna a tam vlhko je dost, i když větrám často. nicméně se to nepotvrdilo, vyvrtali i díry u dveří a u země, kontrola izolace domu a vše se zdá v pořádku. nikdo neví, co s tím.
máte nějakou podobnou zkušenost? vypadá to, jakoby se to šířilo z jednoho místa , dole u pantu, časem se to to rozlézá výš a na druhou stranu. chci to ještě očistit (čím? něco fakt silného) a pak natřít, když se nenašla žádná závada a stěny byly suché.

děkuji za radu.

No nevím, o co se jedná napravo od těch dveří. To byly průzkumné sondy na vlhkost? :-)
Ale vážně. Při takovéto zřejmě hloubkové korozi, si myslím, že výměna futer, by byla snad méně pracná, než je zachraňovat. Pokud plech je značně rzí narušen, zpravidla očištění na čistý kov je téměř nemožné a velmi pracné. Pokud se natře na zbytek rzi, je jen otázkou času, než to znovu prorezne.
Sice existují nátěry na rez, jako například Hamerrite, ale jsou drahé a výsledek nejistý.
Pokud se jedná o vchodové dveře, jsou rzí ohroženy více než vnitřní, to proto, že kovové zárubně do jisté míry tvoří tepelný most a tedy jsou chladnější, čímž dochází z vnitřní strany ke kondenzaci vlhkosti. Nicméně správně natřený plech by tomu měl bez větších problémů odolávat.
Pokud se rozhodnete futra měnit, doporučuji je před zapravením z rubové strany natřít syntetickým nátěrem, pro zamezení koroze zevnitř. Po zazdění očistit,odmastit a natřít slabě základovkou. Po zaschnutí dvakrát syntetickým nátěrem. Vodou ředitelné barvy nedoporučuji. Pokud nedojde k mechanickému odření, by měl nátěr i vlhkosti odolávat dlouhou dobu.
Pokud přesto budete chtít zárubně opravit, tak mechanicky oškrabat, třeba dlátem nebo podobně co se dá. Potom odřít drátěným kartáčem. Ale nesnažit se obrousit až na čistý kov. Potom použít reaktivní nátěr, třeba zmíněný Hammerrite. Potom navrch natřít vrchní synt. nátěr. Z hlavy to nevím, vrchní nátěr na reaktivní základ je třeba nanést v daném časovém odstupu, řídit se návodem na plechovce. :puff:

Dobrý den, chtěl bych popsat, jak jsem vlastně dopadl s těma futrama. Byl to takový "běh na dlouhou trat". Na postižených místech jsem stále postup (vybroušení, odmaštění, odrezovač, základní barva, vrchní nátěr) opakoval, ale rez se stále objevovala, i když v stále menší míře. Pak mě ještě napadlo, před základovkou nanést na místa, kde byly po vybroušení ty dírky či malé důlky dvousložkový epoxidový tmel na kov v co nejtenčí vrstvě. Pak základ a dvakrát vrchní barva od Duluxu. Tmel sice vytvořil pod barvou menší vyvýšeniny, ale to už mi ani tak nevadí, poněvadž k mému údivu už se rez neojevila. Nevím, jestli to zapřičinil ten tmel nebo změna značky barvy, ale měsíc uběhl a rez nikde.
Chtěl bych tímto ještě jednou poděkovat pánům Zezozero a Mirektatra za jejich rady. Bez nich bych dnes asi byl donucen vyměnit futra za nové, což by při množství prachu určitě má žena nepřivítala s radostí a navíc bych musel vyhodit i nové dveře do koupelny, jejichž folie tu rez z futer začala natahovat.
Doufám, že se s obdobným problémem už nikdy nesetkám.
Kyros63

pánové,nestačím zírat ,jak dokážete dát zcela banálnímu problémU , zcela nový rozměr :-)))důvod, proč v jistých místech neustále prostupuje rez,je ten ,že jsou tato místa stále málo vyvrtána..takových rezavějících teček může být v jednom místě spousty a každá se musí PRECIZNĚ a do hloubky vyvrtat..(já to dělám přístrojem DREMEL 3000 a používám na to násadu vrták) je to docela rachot ,vrtat do kovu, ale jinak to nejde. Posléze tato vyvrtaná místa i okolí odmastím Acetonem a narychlo přetřu neředěnou vodouředitelnou barvou...počkám pár minut a pokud ještě někde rez prostoupí ,vyvrtám ono místo znovu..Chce to si nad tím čupnout,posvítit kvalitní baterkou a precizně vyvrtat všechny(i ty nejdrobnější) "kazy". Vše opakuji tak dlouho,dokud nebudou absolutně všechny do hloubky kovu rezavějící tečky, vyvrtány jako kazy v zubech. Posléze se vyvrtaná místa zatmelí speciálním tmelem na kov...přebrousí ,natře na krásno a HOTOVO.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru