Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Kauza Esmero zimné záhrady...poškodzuje vlákno na poradni firmu Esmero?

Z firmy mi volali niekokoľkrát. Podotýkam jednali veľmi slušne, na rozdiel od pripadu z minulých rokov, kde mi v telefóne nadávali a vyhrážali sa súdmi (šlo o 2 firmy, ktoré boli v spore), empaticky az s nádychom veď pomožte, vidíte, že nám ubližujú. Že či by sme nezmazali vlákno, lebo ich silne poškodzuje. No možno by sme aj zmazali, keby sa neudiali nasledovné veci. Šlo hlavne o provokáciu usera BlankaH, ktorý ma vo vlákne viacero príspevkov a podprahovo sa pokúša ovplyňovať nespokojných zákazníkov. Čoho je moc to je moc....a tak vznikol tento článok.

Tu sa to celé začalo

Prišiel ku nám návštevník a chcel získať referencie na výrobcu zimných záhrad, preto vložil takýto príspevok:
Máte někdo zkušenost s výrobcem zimních zahrad Esmero

A takto to pokračovalo

Toto vlákno bolo mŕtve asi rok, ale napísaním pozitívnej recenzie ho oživil niekto, pri kom vzniklo podozrenie, že pracuje pre marketingové oddelenie firmy Esmero. Následne začali pribúdať aj reakcie od nespokojných zákazníkov, ktorí sa tu začali hromadiť. Pribúdali síce aj pozitívne recenzie, ale pri bližšom preskúmaní týchto príspevkov na našom serveri sa zdá, že veľa z nich písal jeden a ten istý človek.

Bohužiaľ pre firmu Esmero nás má Google rád a toto vlákno sa zobrazuje ako prvé pri vyhľadávaní hneď za platenými odkazmi. Firma Esmero nás preto oslovila a podotýkam slušne požiadala o "nápravu". Preto bol zmazaný jeden príspevok s ničím nepodloženým tvrdením o insolvencii, ale ostatné príspevky sme ponechali - aj pozitívne aj negatívne recenzie. Firma Esmero ešte niekoľkokrát volala a domáhala sa zmazania celého vlákna, pretože ich vraj poškodzuje, ale... Dovolil som si zahrať sa trošku na investigatívneho novinára a tu sú výsledky pátrania.

Čo som zistil

https://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=568747&SID=2&P=1

Firmu vlastní Andrej Černý, čo je, či skôr asi bol, úspešný podnikateľ, keďže firma raketovo rástla. Podľa sociálnych sietí je to klasický mladý podnikateľ, fotky s drahými autami, fotky zo zahraničných dovoleniek, so zbraňami, nejaký ten bojový pes a samozrejme v obklopení krásnych a sympatických žien. Mám rád úspešné príbehy mladých ľudi, ktorí niečo dosiahli... tzv. americký sen na Slovensku ma vždy baví. Aj keď tie ženy, zbrane, bojové psy mi príde také trošku klišé. Možno nerozumiem sociálnym sieťam ;o).

Alebo je všetko inak?

https://www.finstat.sk/51124327

Firma šla posledné roky obratovo stále smerom hore. Ale všimnite si raketový nárast obratu v roku 2022. Ísť z necelého jedného miliónu na tri milióny eur za jeden rok je viac ako slušné. Závidím. Navyše firma tvorila aj primeraný zisk, takže to na prvý pohľad vyzerá, že je v dobrej zdravotnej kondícii. Ale zároveň vás musí niečo upútať... Aha, dlžoby. Komu firma dlží?

https://www.finstat.sk/51124327/dlhy_a_pohladavky

Ajajaj, to je riadna sekera u našej Sociálnej a zdravotných poisťovní... Skoro 37 tisíc eur, čo je skoro jeden milión českých korún. Wau. Ako takýto dlh vznikne? No evidentne, keď za svojich zamestanancov, ktorých má Esmero desiatky, neodvádzate sociálne a zdravotné poistenie.

Všimnite si zároveň pasíva firmy, kde je pol milióna eur v krátkodobých (do jedného roka) a pol milióna v dlhodobých záväzkoch firmy (nad jeden rok).

(2) Záväzky účtovnej jednotky sa z časového hľadiska členia na dlhodobé záväzky a krátkodobé záväzky. Dlhodobý záväzok je záväzok, ktorého dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je dlhšia ako jeden rok. Krátkodobý záväzok je záväzok, ktorého dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je najviac jeden rok.

Ako vznikli záväzky za jeden milión eur (25 miliónov českých korún) nechám na fantázii každého čitateľa.

Celková zadĺženosť firmy je podľa Finstatu na úrovni 85,59 %, čo je podľa mňa priveľa. O to viac ak si pozrieme ich hrubú maržu len na úrovni 14,5%, čo svedčí o tom, že firma má relatívne vysoké náklady.

Toto všetko by nás nemuselo zaujímať a nemuselo by byť dôležité, keby sa nám tu na poradni nesťažovalo veľa ľudí, že firma im neustále odkladá realizácie ich projektov po prevzatí zálohy, pretože tie čísla sa zrazu zdajú oveľa doležitejšie ako by sa na prvý pohľad zdalo.

Na Slovensku mame zavedený od našich daňovákov aj index daňovej spoľahlivosti, kde je firma preradená na druhý stupeň. To znamená, že si svoje záväzky voči daňovákom platí, len oneskorene. Ja som zabudol zaplatit DPH a keď ma upozornili o mesiac, tak som to uhradil a tiež ma preradili do tohoto stupňa, takže to nemusí znamenať nič hrozné, ale už to naznačuje, že aj pri platení daní má firma nejaké problémy. Btw daňováci už po novom idú celkom slušne po krku neplatičom, takže ak vás vyzvú z kraja na zaplatenie a vy to neuhradíte idete do exekúcie.

Na Slovensku aj v ČR existujú 2 firmy Esmero (slovenské a české varianty, čiže dokopy štyri spoločnosti). Všetko je ale stále ten istý majiteľ, jedna je primárna a druhá je možno založená kvôli "účtovným optimalizáciam". V akej kondícii sú české spoločnosti nie je tak jednoduché zistiť, ale vzhľadom na to, že sťažnosti sú len z ČR, tak by som povedal, že ich čísla môžu byť ešte horšie ako čísla zo Slovenska.

Záver

Môj záver je, že JA osobne by som sa pri plánovaní zimnej záhrady tejto firme radšej vyhol, pretože z môjho pohľadu to vyzerá tak, že firma má problém s peniazmi. Nepomáhajú tomu ani naše zistenia, podľa ktorých to vyzerá tak, že pozitívne recenzie u nás písali tí istí ľudia. Naopak pri negatívnych recenziách, ktoré sa neustále množia, sme nič podobné nezistili, takže to nevyzerá ani na pokus o poškodenie firmy Esmero jej konkurenciou. Zaujímavé tiež je, že sťažujúci sú len z ČR, slovenskí zákazníci sa zatiaľ vo vlákne nesťažovali, pričom je evidentné, že finančné problémy majú aj na Slovensku.

Tento článok by som nepísal, keby nám na našom serveri do tohto vlákna nepribúdali ďalšie podozrivé príspevky s pozitívnymi recenziami, kde to vyzerá na snahu učičíkať nespokojencov tým, že záhrada bude nakoniec postavená, takže stačí len trpezlivo čakať. A že ak sa budú sťažovať, tak firma môže ísť do krachu a oni svoje peniaze už v živote neuvidia, spolu s odkazmi, kde tak už ľudia dopadli. Niektoré z týchto príspevkov sme už z vlákna vymazali.

A toto ma doslova nasralo, pretože ak na mňa firma šla pozitívne a pokúšala sa ísť na mňa cez podnikateľskú kolegialitu, ľudské pochopenie, že ľudia sú všelijakí a zákazníci nevďační (áno, občas sú), tak toto mi príde ako manipulácia ľudí, ktorým pobrali zálohy a momentálne im neustále len odsúvajú termíny. Držím všetkým palce, aj firme Esmero nech sa finančne pozviecha, aj zákazníkom nech majú postavené ich vytúžené zimné záhrady, prípadne sa im vrátia zaplatené zálohy.

Edit

Dal som si este tu namahu a zistoval kondiciu CZ firmy. Ta uz v roku 2022 vykazovala stratu cez 1mil CZk, zavazky jej medzirocne narastli z cca 800k CZk na skoro 37mil. Z toho sa da usudzovat, ze firma sla dole vodou uz v roku 2022, ale na slovenskej "matke" to uctovne vidiet nebolo.

Předmět Autor Datum
Tady user BlankaH, prý ovplivňuju a požkozuju, směji se tomu, není to pravda, pouze spolupracovník E…
Blanka H 22.10.2023 19:38
Blanka H
Vy jste spokojený zákazník už měsíc před realizací.:-D https://kutilska.poradna.net/questions/314848…
Karel04 24.10.2023 17:07
Karel04
Co sa tyka tej "nepotvrdenej" insolvencie, tak je to, zial, pravda. Ked sme kontaktovali ich uctovni…
Esmero - podvodnici 25.10.2023 14:08
Esmero - podvodnici
Urcite ano, ale otazka je odkedy a preco, pretoze historiu mala a aj uctovne uzavierky vyzerali ok.…
fleg 25.10.2023 14:49
fleg
Termin bol zaciatkom augusta. Ked sme volalli koncom jula kedy v auguste pridu, tak nam pani oznamil…
Esmero - podvodnici 25.10.2023 16:51
Esmero - podvodnici
Podepsal jsem smlouvu v prosinci 22. Do dnes nic. Stale jen odkladaji termin montaze. Tyden se uz ne…
Vae 25.10.2023 19:38
Vae
Podání trestného oznámení posláno přes e-mail epodatelna.policie@pcr.cz Do předmětu stačí napsat: KR…
Vlastaha 28.10.2023 13:28
Vlastaha
Čo pomôže podaním trestného oznámenia? Budú nazad peniaze, či pomôže urýchliť realizáciu? Ďakujem za…
Miro 333 02.11.2023 01:11
Miro 333
Nemusi pomoct nic, ale je to ta povestna slamka. Ako pisem vo vlakne tak: Ja byt na mieste majitela…
fleg 02.11.2023 12:03
fleg
Tak ale zase muzete mit dobry pocit, ze jste prispel na benzin do mustanga pana majitele. poslední
Komolak 07.12.2023 00:54
Komolak
Tiež som nespokojný zákaznik a neviem čo mám robiť. Firma Esmero mi len odďaľuje termín realizácie.…
Miro 333 02.11.2023 01:08
Miro 333
Mlatit hlavou do zdi, ze jsi jim poslal prachy za nic?
Komolak 07.12.2023 00:51
Komolak
Esmero je dle mého názoru "letadlo", které se už nejspíše neudrží nad vodou. Propustili obchodní zás…
TB 10.11.2023 07:02
TB

Tady user BlankaH, prý ovplivňuju a požkozuju, směji se tomu, není to pravda, pouze spolupracovník Esmera, jakýsi anonymní fleg ( slovák), který maže negativní recenze, se do mě naváží. Jsem spokojený zákazník firmy Esmero a takových je více, ale nesmíte to napsat 😁 jinak je to provokácia. No snad si to súdruhovia na Slovensku vyřeší, jak se ukazuje jsou z jednoho hnízda 😁

Co sa tyka tej "nepotvrdenej" insolvencie, tak je to, zial, pravda. Ked sme kontaktovali ich uctovnicku s ktorou sme riesili fakturaciu, tak jej odpoved bola, ze pre firmu uz od leta nepracuje. Chlap co to bol zamerat podobna odpoved. Jediny kto este zdvihol raz telefon bol obchodny zastupca, ale nevedel povedat nic k veci a neskor uz nedvihal telefon. Jeho asistentka co riesila zmluvy zruseny telefon. Zaver si moze spravit kazdy sam. Co sa tyka internych info, tak firma vraj fungovala na principe "lietadla", ked zalohy vybrane od novych zakaznikov sluzili na zaplatenie aktualnych zakaziek, pricom kopec penazi vraj minuli na reklamu(HK ESMERO Skalica a pod), ale skor tipujem, ze velku cast z nich minul konatel...

Urcite ano, ale otazka je odkedy a preco, pretoze historiu mala a aj uctovne uzavierky vyzerali ok.
Vyzera to, ze problemy zacali az v roku 2022.
Najpravdepodobnejsi scenar je nakladny zivot majitela, je to bezne, ze clovek zbohatne, zacne tahat peniaze z vlastnej firmy az ju prividie do krachu.
Mozno automaty, kasina, ci kryptoburzy....moznosti je milion ako prist o prachy rychlo a so zarukou;o).

Mrzi ma, ze som s tym clankom neprisiel skor, ale kedze jednali so mnou slusne dlho som vahal a nebol si isty. Tieto info som uz mal totizto par tyzdnov, ked sme mali na webe len par nespokojencov.
Mozno by som zachranil prachy zopar dalsim nestastnikom.

Termin bol zaciatkom augusta. Ked sme volalli koncom jula kedy v auguste pridu, tak nam pani oznamila, ze nie v auguste, ale v novembri, ze maju problem s dodavatelom. Pani este zdoraznila, ze sa nemame bat, ze urcite spravia. Uz vtedy bolo jasne, ze je to pruser, lebo nikto sa ani neunuval oznamit, ze sa termin "do 10 tyzdnov" posunie na "pol roka mozno". Oni to "prekoucovali" v 2022 ked si chalpci mysleli, ze objavili zlatu banu a zacali sypat peniaze do reklamy https://www.facebook.com/HKSKALICA1/videos/1296804504419360/ a zacali sa hrat na magnatov, lenze potom zistili, ze vyrobca im konstrukcie na dlh nedoda a bol problem, lebo stare zakazky platili zo zaloh od novych zakaznikov az tych "novych" a ich "starych" objednavok bolo prilis vela. Realne je firma v bankrote, lebo od nej uz nikto nic neobjedna aj ked sa pan konatel tvari, ze akoze dokonci vsetky objednavky, ale nejako nedokaze vysvetlit kde na to zoberie peniaze. Uz len podla tunajsej diskusie mu chyba tak 0.5-1 mil euro a biznis modelom "lietadla" to urcite nezarobia.

Podepsal jsem smlouvu v prosinci 22. Do dnes nic. Stale jen odkladaji termin montaze. Tyden se uz nemuzu nikam dovolat. Obchodak uz ve firme nedela. Je bez prace. Zrušili obchodni oddělení. Vypada to spatne a ja se obavam o sve penize.

Podání trestného oznámení posláno přes e-mail epodatelna.policie@pcr.cz
Do předmětu stačí napsat: KRPZ-116903/ČJ-2023-151116.
Podání trestného oznámení
Každý další se zařadí pod tento spis
Děkuji

Nemusi pomoct nic, ale je to ta povestna slamka.
Ako pisem vo vlakne tak:

Ja byt na mieste majitela snazim sa uspokojit pohladavky prave tych, co podali TO, kde mi hrozi nepodmienecny trest, aby ho stiahli.
Ale to je moja sedliacka logika, ako uvazuje majitel netusim;o).
Navyse je kludne mozne, ze majitel uz nema dostatocne prostriedky. aby uspokojil pohladavky kohokolvek.

A bacha pri exekucii sa najprv uspokojuju pohladavky statu (poistovne, danovaci a pod) potom velkych veritelov (banky a spol) a mali veritelia (zakaznici) az ked nieco zostane...a to uz zostane malokedy;o).

Esmero je dle mého názoru "letadlo", které se už nejspíše neudrží nad vodou. Propustili obchodní zástupce OSVČ, snížili stavy zaměstnanců, neberou telefony, neodpovídají na emaily. Ode mne vybrali zálohy za více než Kč 200.000,- a na nic nereagují. Už ani to odsunutí termínu neslíbí. Není zřejmě jiná cesta než trestní oznámení, což nikomu z nás peníze zřejmě nevrátí. Trest pachatelů nám bude opravdu slabou útěchou. Navíc, já se ho ve svém věku nejspíš ani nedožiju.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru