Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně ošetřit rezavějící zárubně

No nevím, o co se jedná napravo od těch dveří. To byly průzkumné sondy na vlhkost? :-)
Ale vážně. Při takovéto zřejmě hloubkové korozi, si myslím, že výměna futer, by byla snad méně pracná, než je zachraňovat. Pokud plech je značně rzí narušen, zpravidla očištění na čistý kov je téměř nemožné a velmi pracné. Pokud se natře na zbytek rzi, je jen otázkou času, než to znovu prorezne.
Sice existují nátěry na rez, jako například Hamerrite, ale jsou drahé a výsledek nejistý.
Pokud se jedná o vchodové dveře, jsou rzí ohroženy více než vnitřní, to proto, že kovové zárubně do jisté míry tvoří tepelný most a tedy jsou chladnější, čímž dochází z vnitřní strany ke kondenzaci vlhkosti. Nicméně správně natřený plech by tomu měl bez větších problémů odolávat.
Pokud se rozhodnete futra měnit, doporučuji je před zapravením z rubové strany natřít syntetickým nátěrem, pro zamezení koroze zevnitř. Po zazdění očistit,odmastit a natřít slabě základovkou. Po zaschnutí dvakrát syntetickým nátěrem. Vodou ředitelné barvy nedoporučuji. Pokud nedojde k mechanickému odření, by měl nátěr i vlhkosti odolávat dlouhou dobu.
Pokud přesto budete chtít zárubně opravit, tak mechanicky oškrabat, třeba dlátem nebo podobně co se dá. Potom odřít drátěným kartáčem. Ale nesnažit se obrousit až na čistý kov. Potom použít reaktivní nátěr, třeba zmíněný Hammerrite. Potom navrch natřít vrchní synt. nátěr. Z hlavy to nevím, vrchní nátěr na reaktivní základ je třeba nanést v daném časovém odstupu, řídit se návodem na plechovce. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny