Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně ošetřit rezavějící zárubně

Dost mě překvapuje, že by měly natřené zárubně rezivět v tak mírných podmínkách jako je domácnost.
Nátěr základovkou na nových zárubních bývá často poškozen při manipulaci a přepravě. Tento nátěr slouží spíš jako konzervační, aby futra nezrezivěla ještě před prodejem.
Odstranit ho a znovu natřít by bylo moc pracné, tedy stačí odmastit případně přebrousit poškozená místa a natřít slabě základovkou.
Po zaschnutí natřít syntetickou barvou. Ale alespoň dva dobře rozetřené nátěry. Jeden nátěr nestačí. Základovka průniku vodních par a vzduchu nebrání a jeden nátěr také ne. Dva nátěry už nátěr utěsní.

Nyní poškozené zárubně bude třeba opravit. Nejlepší by bylo starý nátěr zcela odstranit a provést nový, výše psaným způsobem.
Což bude ale pracné. Tedy pokud je rez jen někde a jinak to drží, obrousil bych jen poškozená místa, do okolí do ztracena, aby se nemuselo tmelit a nebylo to vidět. Tam kde byla rez, i když to bude po obroušení čisté, přetřít bezoplachovým odrezovačem. Po zaschnutí dobře vytřít hadrem. Potom natřít základovkou slabou vrstvu jen na opravená místa. Po zaschnutí natřít jednu vrstvu syntetické barvy, opět jen na opravená místa. Nakonec přetřít celé zárubně novou vrstvou barvy, tedy přes opravená místa i původní nátěr. (ještě jsem zapomněl, původní nátěr lehce přebrousit před nátěrem).
Takto natřené zárubně by měly odolávat i prostředí koupelny bez problémů. Ještě je třeba zkontrolovat, jestli dveře dosedají dobře do zárubní a z boku při dovírání nedřou. To by v tom místě nátěr poškodily a rez by se objevila znovu. V tom případě by bylo nutné upravit usazení dveří, případně dveře. Uff 8-)
Sakra, já vždycky napíšu celej román. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny