Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně ošetřit rezavějící zárubně

Jeví se mi, že řešíte následek, ale stranou necháváte příčinu závady, kterou při výrobě zárubní nikdo neuvažoval - vlhkost ve stěnách.
Jako "Není kouře bez ohně", také "Není rzi bez vlhkosti" (obrazně). Jestliže voda na povrch proniká již nátěrem, je zbytečné nátěr řešit. Do mokrých prostředí se vyrábějí zárubně nerezové, ale to nebude pro tento případ vhodné. Řešil bych spíš pronikání vlhkosti do stavebních konstrukcí.
Jste si opravdu jistý 100% stavem izolace domu proti zemní vlhkosti?
- Koroze také může vznikat "rozdílem potenciálů zemních proudů" - a není to až tak výjimečné. V zeměkouli se nachází různé rudy kovů, soli a jiné chemikálie. Při působení vody tam vcelku snadno vznikne "obrovský" akumulátor o napětí jednoho článku - tedy zdroj stejnosměrného proudu o malém napětí (v řádech 1V), ale veliké kapacitě. Trvale tak může procházet el.proud elektricky dobře vodivými konstrukcemi, které v místě stvořil člověk a které se jinak v zemi nenacházejí. Příkladem může být kovové potrubí, uzemněné el. rozvody... Tento trvalý proud jednak namáhá elektrickým proudem, ale také s sebou může unášet - "dopravovat" - kapalinu, obsaženou v okolních materiálech.
V praxi jsem se setkal s tímto jevem u bojlerů s NEREZ nádrží:
Dosavadní smaltovaný kombinovaný bojler ve sklepě sloužil vždy cca 5 let a potom proreznul. Majitel si pořídil kombinovaný bojler s NEREZ nádrží a předpokládal dlouhou životnost, ale:
1) po odtočení části teplé vody ráno, došlo při nepoužívání bojleru (prázdný dům) v průběhu dne k "promíchání" obsahu a odpoledne již tekla pouze vlahá voda.
2) asi po 1 - 2 měsících provozu došlo k přepálení tyčového topného tělesa. To se několikrát opakovalo.
Nápravu jsem zjednal tak, že jsem důkladně a bez přerušení vodiče ve svorkách provedl pospojení všech vstupujících potrubí, příruby bojleru, topného tělesa, kovového držáku bojleru, nulovacího vodiče a uzemňovací soustavy domu. Voda se přestala promíchávat a po posledních cca 10 let se těleso neměnilo.
Další případ:
Majitel si pořídil NEREZ bojler, ale ten po cca 1 roce začal téci nádrží. Po reklamaci se totéž opakovalo a když majitel instaloval 3. bojler (v záruce), požádal mne o kontrolu el.zapojení, protože to začal vyžadovat výrobce bojleru.
Zjistil jsem a odstranil: Připojení bojleru pomocí vidlice do zásuvky (ovládané HDO) a neexistující ochranné pospojení. Zákazník si dosud nestěžoval (cca 8 let).

:-[ Jé, to jsem se ale rozkecal "mimo théma" - no, když už jsem to napsal, nechám to. Třeba to někoho "obohatí" :-/

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny