Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaké je min. napětí automobilové baterie

Prosím vás, jde mi o jednu věc. Potřebuji zalohovat EKO kotel, mám baterii i měnič a teď bych si chtěl udělat nějaké to "udělátko", které mi to bude přepínat. Nejsem úplný elektrolaik, ale nikde jsem na netu nenašel, jak hodně můžu nechat vybít autobaterii. Jde mi tedy o to, do kolika voltů, můžu brát baterii jako schopnou a od kolika voltů ji už jen ničím. Abych pravdu psal, ty hodnoty se na internetu hodně liší, podle většinových rad prý, tak snad pod 10,5V to už baterii nesvědčí je to pravda?

¨děkuji moc za Vaše zkušenosti

Předmět Autor Datum
Také se jedná, o jakou baterii se jedná. Pro zálohování kotle by byla lepší tzv. trakční baterie, kt… nový
Zerozero 18.10.2018 00:29
Zerozero
Děkuji za názor! Taky jsem něco někdy četl, že by napětí nemělo jít po 1,8V na článek a naopak při n… nový
lupkovic 18.10.2018 07:26
lupkovic
V prípade nákupu Inteligentnej nabíjačky s udržiavacím, samovybíjacím napätím na kontaktoch baterky,… nový
Nuda 18.10.2018 08:52
Nuda
Tak sepnout měnič v případě výpadku napětí, je to to nejmenší. Při výpadku napětí odpadne relé a kli… nový
lupkovic 18.10.2018 09:53
lupkovic
Pokud to bude měnič, určený do auta, tak si sám hlídá napětí na baterii a vypne se, pokud to napětí… nový
Jan Fiala 18.10.2018 10:13
Jan Fiala
Máš pravdu, že si měnič automaticky hlídá napětí, mě to ale nevyhovuje ze dvou důvodů. 1. nevím proč… nový
lupkovic 18.10.2018 14:46
lupkovic
V tom prípade vec prehriatia kotla na tuhé palivo rieš ako bonus dodatočným čidlom napojené na termo… nový
Nuda 18.10.2018 20:42
Nuda
Oběhová čerpadla údajně vyžadují sinus, nebo alespoň modifikovanou sinusoidu. Prodávají se měniče pr… nový
jirka44 18.10.2018 11:44
jirka44
U mojí sestry jsem použil běžný nesinusový měnič. Čerpadlu se to asi nelíbí, protože na mě trochu vr… nový
Zerozero 18.10.2018 12:24
Zerozero
Stokrát se roztočit může a jednou nemusí.A zrovna ve chvíli, kdy nikdo není doma a kotel naloženej.… nový
iconek 18.10.2018 21:44
iconek
U té sestry to není až tak tragické. Není to udělané jako automatický záložní zdroj. U nás elektrika… poslední
Zerozero 18.10.2018 23:36
Zerozero

Také se jedná, o jakou baterii se jedná. Pro zálohování kotle by byla lepší tzv. trakční baterie, která je určena pro cyklické nabíjení a vybíjení.
Taková baterie oproti automobilové je o dost dražší. V případě použití autobaterie se nedoporučuje vybíjení asi pod 50% kapacity, hlubší vybíjení ji nesvědčí. Ale myslím si, že občasné náhodné vybití více a rychlé opětné nabití ji nepoškodí až tak příliš. Přesto je lepší raději použít větší kapacitu, aby byla rezerva.
Všeobecně se považuje za úplné vybití, pokles napětí na hodnotu 1,8V na článek, to je 10,8V (i do 10,5, ale už ne míň) pro 12V baterii. Pod tuto hodnotu by se neměla vybíjet, takže je vhodné použít nějakou automatiku, která vybíjení ukončí.
Kdybych něco takového konstruoval, zvolil bych systém, který by například při napětí asi 11,5V dával nějaké varování a při poklesu na dolní mez zařízení vypnul.
Samozřejmě takto vybitá baterie se musí co nejdříve nabít, což by bylo vhodné automaticky po obnově síťového napájení. Ostatně dobití na plnou hodnotu je vhodné po každém použití měniče, aby byl systém vždy v pohotovosti.
Vzhledem k samovybíjení baterie a že výpadky proudu nejsou až tak časté, je vhodné, aby baterie byla udržována v plném nabití. Buď stálým malým dobíjecím proudem (asi 0,01C), nebo cyklicky v nastavených mezích.

Děkuji za názor! Taky jsem něco někdy četl, že by napětí nemělo jít po 1,8V na článek a naopak při nabíjení by nemělo překročit 2,4V, ale chtěl jsem se ujistit, protože teď na internetu čtu dost odlišných názorů. Jinak nabíjení neřeším, koupil jsem (snad inteligentní) nabíječku, která se mi o to aby baterie byla v kondici snad postará a tu automatiku o které píšete samozřejmě mám, teď jen dělám zapojení a řeším nastavení těch limitů. Co se baterie týče, tak snad ani novou kupovat nebudu a použiji starou z auta, mně jde opravdu jen o chvilkovou zálohu - pokud zrovna naložím kotel, vypnou elektřinu ať mi jede čerpadlo, ať nemusím vytahovat hořící klacky, abych neuvařil vodu. Jak dřevo přehoří, vydržím chvíli bez topení. . Dnes, pokud to složím dohromady, tak to vyzkouším na tu starou baterku, jak dlouho mi pojede čerpadlo. Pokud alespoň hodinu, myslím, že mi to bude stačit. U nás se občas stane, že vypnou elektřinu ale tak max. na 8 hod. a to většinou v létě a poruchy kluci stíhají do 2 hod. vpohodě. Je to jen takový "sichr" právě pokud mám naloženo!

V prípade nákupu Inteligentnej nabíjačky s udržiavacím, samovybíjacím napätím na kontaktoch baterky, prípadne nabíjačky, ktorá sa úplne vypne po dobití, nemusíš mať obavy o PB baterku, že klesne pod hraničný limit 10V (10V je medzná hranica dlhodobého podbitia v prípade, ak nie sú poškodené alebo zasulfatované články).

Takáto chytrá nabíjačka môže byť nonstop pripojená k baterke pod napájaním, nehrozí nikdy prebitie, varenie kyseliny, odparenie destilky z článkov, deformácia článkov apod.

Tieto inteligentné nabíjačky riadené mikroprocesorom sú drahé, nad 65€ za kus. Prípadne nabíjačky vybavené desulfatizačným obvodom v podobe riadeného, pulzného vybíjania, dosahujú sumu nad 100€.

Ich nevýhoda je, že sú tak mazané, až sú zblbnuté, nenaskočia, hlásia vadnú baterku akonáhle začuchajú vymlátenie baterky pod 10,5V. Pritom PB je ešte stále v naprostom poriadku a kondícii ak sa oživí a baterka ihneď dobije.

-------------------------------------------------------------------------------
Len si neobjasnil, ako budeš a máš v úmysle riešiť vec v prípade náhleho výpadku siete 230V/50Hz obvodom, ktorý ti automaticky zopne/vypne menič napájania z AC 12V na DC 230V/50Hz, určený pre obehové čerpadlo (Grundfos 230V/50Hz) v sústave kúrenia.

Či budeš vec riešiť manuálne, sedieť pri kotli a šťukať prepínačom na kábloch vedúcich od meniča v prípade výpadku siete 230V?

Tak sepnout měnič v případě výpadku napětí, je to to nejmenší. Při výpadku napětí odpadne relé a klidovými kontakty připne měnič s baterii. Tady jsem právě řešil to, aby mi při dlouhodobém chodu na baterii (bez proudu) tu baterii nezničilo, proto tam mám obvod, který mi ji odpojí. K této situaci by dojít nemělo, protože chodím přikládat, tak když vypnou proud, prostě už nepřiložím a jen nechám dohořet, případně budu již manuálně sledovat napětí baterie, jestli si můžu ještě dovolit přiložit, nebo už raději né. Samozřejmě, když mi automatika baterii odpojí, při přehřátí kotle budu mít ještě možnost baterii připnout, abych vodu rozproudil, ale to už bude opravdu jen vyjímečně. Jak píšu, bez elektřiny nejsme nikdy dlouho. Jde mi jen o krátkodobý záskok při náhlém výpadku elektřiny. Jak píšu výše, když elektřiny nebude, už nepřiložím a jen nechám dohořet s oběhem na baterii, pokud by byla veliká zima, přiložím, ale s vědomím, že si napětí na baterii musím hlídat, nebo časem třeba zjistím, jak dlouho mi to čerpadlo pojede na baterii. Třeba to budou 4 hod, třeba jen 1 hod. Tady nemám žádnou představu, to až pak vyzkouším a podle toho se zařídím.
Nic ve zlém, ale kdybych měl sedět při kotli a "a šťukať prepínačom na kábloch vedúcich od meniča" tak ani neřeším vypínáni baterie, to bych si už ji pohlídal pohledem na displej.

Pokud to bude měnič, určený do auta, tak si sám hlídá napětí na baterii a vypne se, pokud to napětí klesne pod určitou mez. Spíš bude nastaven tak, aby nevyšťavil baterii na hranici, ale vypne se mnohem dřív.
Z tohoto pohledu je mnohem lepší použít UPS (klasický počítačový záložní zdroj), ale ty jsi psal, že už máš baterii i měnič.
Ten měnič bude obyčejný s obdélníky na výstupu (asi nebude s pure sinus wave na výstupu). Ještě si zkus zjistit, co ten kotel/čerpadlo vyžaduje na vstupu, jestli mu to nebude vadit.

Máš pravdu, že si měnič automaticky hlídá napětí, mě to ale nevyhovuje ze dvou důvodů.
1. nevím proč mi můj měnič vypíná až při 9,6V, což si myslím by se baterii moc nelíbilo a nikde jsem nenašel nějaký nastavovací element kde to zvednout.
2. i kdyby vypínal při těch 10,5V, tak by mohl nastat další problém a to tak, že kdyby se to náhodou stalo, že by se baterie vybila na těch 10,5V, tak mi měnič vypne a zachráni baterii, ale problém bude, jak budu mít naloženo a uslyším v radiátorech divné zvuky (prostě že voda se vaří - necirkuluje), tak já můžu přijít ke kotli, přepnout svůj hlídač baterie a spustit měnič bez hlídání a chladit kotel třeba do těch 9,6V, kdy už mi vypne měnič a už ho nenastartuji. Pomůže mi to dost zchladit kotel (alespoň si myslím).

Co se týče měniče, máš pravdu, všechny indukční stroje pouze modifikovanou sinusoidou trpí už z principu, že se tam netvoří klasické magnetické točivé pole (chtějí čistý sínus). Měnič jsem ale doma už měl, zkoušel to na čerpadle a čerpadlo jede, ale klape. Na různých forech jsem se dozvěděl, že hodně lidí to používá a že zatím jim neshořelo. Samozřejmě na trvalý provoz to není. Do budoucna si třeba koupím měnič s pravým sinusem, ale i tak budu používat tu svou UPS už z důvodu, který jsem popsal v bodě 2 (abych měl možnost po indikování nízkého stavu baterie ještě chvíli čerpadlo provozovat v nouzovém režimu do schlazení kotle

V tom prípade vec prehriatia kotla na tuhé palivo rieš ako bonus dodatočným čidlom napojené na termostat snímania teploty priamo v kotli, ktorý je situovaný na výstupnom potrubí ohriatej vody paralelne zapojeným do príslušného okruhu.

Vidím, že si jakštaš nadrvený v tejto oblasti. To nie je ale všetko.

Grundfos tvorí úsporné čerpadlo uložené v keramických puzdrách hriadeľa, resp. aj iné "obehy", ktoré znesie nemodifikovanú sinusoidu 50Hz, len vinutie brble (hudie si brumom) v prudkom nábehu bez ujmy na výkone.

U té sestry to není až tak tragické. Není to udělané jako automatický záložní zdroj. U nás elektrika nevypadává moc často, bylo to použité několikrát a vždy to naběhlo. Jedná se o kotel s ručním přikládáním a pokud se topí, je segra vždy doma. Pro případ přetopení, je akustická signalizace, takže když by se ozvala, segra to hned zjistí a ví co dělat. Topení je s otevřenou expanzkou, takže maximálně hrozí vylítání nějaké vody. Je to primitivní, když vypadne proud, segra to zjistí, případně ji upozorní signalizace a segra vytáhne čerpadlo ze zásuvky a ručně přepojí přes měnič. Baterie vydrží asi čtyři hodiny, do té doby kotel spolehlivě vyhoří. Takže výbuch nehrozí. 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru