Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaké je min. napětí automobilové baterie

Prosím vás, jde mi o jednu věc. Potřebuji zalohovat EKO kotel, mám baterii i měnič a teď bych si chtěl udělat nějaké to "udělátko", které mi to bude přepínat. Nejsem úplný elektrolaik, ale nikde jsem na netu nenašel, jak hodně můžu nechat vybít autobaterii. Jde mi tedy o to, do kolika voltů, můžu brát baterii jako schopnou a od kolika voltů ji už jen ničím. Abych pravdu psal, ty hodnoty se na internetu hodně liší, podle většinových rad prý, tak snad pod 10,5V to už baterii nesvědčí je to pravda?

¨děkuji moc za Vaše zkušenosti

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud to bude měnič, určený do auta, tak si sám hlídá napětí na baterii a vypne se, pokud to napětí…
Jan Fiala 18.10.2018 10:13
Jan Fiala
Máš pravdu, že si měnič automaticky hlídá napětí, mě to ale nevyhovuje ze dvou důvodů. 1. nevím proč… nový
lupkovic 18.10.2018 14:46
lupkovic
V tom prípade vec prehriatia kotla na tuhé palivo rieš ako bonus dodatočným čidlom napojené na termo… nový
Nuda 18.10.2018 20:42
Nuda
Oběhová čerpadla údajně vyžadují sinus, nebo alespoň modifikovanou sinusoidu. Prodávají se měniče pr…
jirka44 18.10.2018 11:44
jirka44
U mojí sestry jsem použil běžný nesinusový měnič. Čerpadlu se to asi nelíbí, protože na mě trochu vr… nový
Zerozero 18.10.2018 12:24
Zerozero
Stokrát se roztočit může a jednou nemusí.A zrovna ve chvíli, kdy nikdo není doma a kotel naloženej.… nový
iconek 18.10.2018 21:44
iconek
U té sestry to není až tak tragické. Není to udělané jako automatický záložní zdroj. U nás elektrika… poslední
Zerozero 18.10.2018 23:36
Zerozero

Pokud to bude měnič, určený do auta, tak si sám hlídá napětí na baterii a vypne se, pokud to napětí klesne pod určitou mez. Spíš bude nastaven tak, aby nevyšťavil baterii na hranici, ale vypne se mnohem dřív.
Z tohoto pohledu je mnohem lepší použít UPS (klasický počítačový záložní zdroj), ale ty jsi psal, že už máš baterii i měnič.
Ten měnič bude obyčejný s obdélníky na výstupu (asi nebude s pure sinus wave na výstupu). Ještě si zkus zjistit, co ten kotel/čerpadlo vyžaduje na vstupu, jestli mu to nebude vadit.

Máš pravdu, že si měnič automaticky hlídá napětí, mě to ale nevyhovuje ze dvou důvodů.
1. nevím proč mi můj měnič vypíná až při 9,6V, což si myslím by se baterii moc nelíbilo a nikde jsem nenašel nějaký nastavovací element kde to zvednout.
2. i kdyby vypínal při těch 10,5V, tak by mohl nastat další problém a to tak, že kdyby se to náhodou stalo, že by se baterie vybila na těch 10,5V, tak mi měnič vypne a zachráni baterii, ale problém bude, jak budu mít naloženo a uslyším v radiátorech divné zvuky (prostě že voda se vaří - necirkuluje), tak já můžu přijít ke kotli, přepnout svůj hlídač baterie a spustit měnič bez hlídání a chladit kotel třeba do těch 9,6V, kdy už mi vypne měnič a už ho nenastartuji. Pomůže mi to dost zchladit kotel (alespoň si myslím).

Co se týče měniče, máš pravdu, všechny indukční stroje pouze modifikovanou sinusoidou trpí už z principu, že se tam netvoří klasické magnetické točivé pole (chtějí čistý sínus). Měnič jsem ale doma už měl, zkoušel to na čerpadle a čerpadlo jede, ale klape. Na různých forech jsem se dozvěděl, že hodně lidí to používá a že zatím jim neshořelo. Samozřejmě na trvalý provoz to není. Do budoucna si třeba koupím měnič s pravým sinusem, ale i tak budu používat tu svou UPS už z důvodu, který jsem popsal v bodě 2 (abych měl možnost po indikování nízkého stavu baterie ještě chvíli čerpadlo provozovat v nouzovém režimu do schlazení kotle

V tom prípade vec prehriatia kotla na tuhé palivo rieš ako bonus dodatočným čidlom napojené na termostat snímania teploty priamo v kotli, ktorý je situovaný na výstupnom potrubí ohriatej vody paralelne zapojeným do príslušného okruhu.

Vidím, že si jakštaš nadrvený v tejto oblasti. To nie je ale všetko.

Grundfos tvorí úsporné čerpadlo uložené v keramických puzdrách hriadeľa, resp. aj iné "obehy", ktoré znesie nemodifikovanú sinusoidu 50Hz, len vinutie brble (hudie si brumom) v prudkom nábehu bez ujmy na výkone.

U té sestry to není až tak tragické. Není to udělané jako automatický záložní zdroj. U nás elektrika nevypadává moc často, bylo to použité několikrát a vždy to naběhlo. Jedná se o kotel s ručním přikládáním a pokud se topí, je segra vždy doma. Pro případ přetopení, je akustická signalizace, takže když by se ozvala, segra to hned zjistí a ví co dělat. Topení je s otevřenou expanzkou, takže maximálně hrozí vylítání nějaké vody. Je to primitivní, když vypadne proud, segra to zjistí, případně ji upozorní signalizace a segra vytáhne čerpadlo ze zásuvky a ručně přepojí přes měnič. Baterie vydrží asi čtyři hodiny, do té doby kotel spolehlivě vyhoří. Takže výbuch nehrozí. 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru