Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaké je min. napětí automobilové baterie

Také se jedná, o jakou baterii se jedná. Pro zálohování kotle by byla lepší tzv. trakční baterie, která je určena pro cyklické nabíjení a vybíjení.
Taková baterie oproti automobilové je o dost dražší. V případě použití autobaterie se nedoporučuje vybíjení asi pod 50% kapacity, hlubší vybíjení ji nesvědčí. Ale myslím si, že občasné náhodné vybití více a rychlé opětné nabití ji nepoškodí až tak příliš. Přesto je lepší raději použít větší kapacitu, aby byla rezerva.
Všeobecně se považuje za úplné vybití, pokles napětí na hodnotu 1,8V na článek, to je 10,8V (i do 10,5, ale už ne míň) pro 12V baterii. Pod tuto hodnotu by se neměla vybíjet, takže je vhodné použít nějakou automatiku, která vybíjení ukončí.
Kdybych něco takového konstruoval, zvolil bych systém, který by například při napětí asi 11,5V dával nějaké varování a při poklesu na dolní mez zařízení vypnul.
Samozřejmě takto vybitá baterie se musí co nejdříve nabít, což by bylo vhodné automaticky po obnově síťového napájení. Ostatně dobití na plnou hodnotu je vhodné po každém použití měniče, aby byl systém vždy v pohotovosti.
Vzhledem k samovybíjení baterie a že výpadky proudu nejsou až tak časté, je vhodné, aby baterie byla udržována v plném nabití. Buď stálým malým dobíjecím proudem (asi 0,01C), nebo cyklicky v nastavených mezích.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny