Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je řešené obohacení směsi u startu motorové pily Partner 351?

Přestal mi fungovat motor u výše uvedené motorové pily. Zjistil jsem, že praskla a uvolnila se mezipříruba mezi válcem a karburátorem. Vyměnil jsem ji, vyčistil karburátor a vše dal do pořádku. Při pokusu o start se ale nedala nastartovat.
Má čerpací startovací pumpičku a sytičovou klapku. Ať jsem nastavoval regulační šroubky pro nízké otáčky, pro vysoké otáčky i doraz plynu jakkoliv. start se nedařil. Karburátor je ale určitě v pořádku, membrána i ventilky. Svíčka byla vžda suchá, ať jsem čerpal pumpičkou a měl i zavřenou klapku sytiče. Tak jsem vstříkl injekční stříkačkou benzin přímo do difuzeru karburátoru.
Pak motor chytl, podařilo se mi jej provozně seřídit a pokud je motor teplý jede OK. A pokud je motor teplý, startuje (bez sytiče) rovněž bez problémů.
Pokud ale schládne, nedaří se nastartovat jiným způsobem, než opět vstříknout benzin stříkačkou do difuzeru karburátoru. Zkrátka je potřeba obohacení-vstříknutí paliva do difuzeru.
Při zjišťování funkce karburátoru a pak i funkce startovací pumpičky, jsem přišel na zajímavou věc. Pumpička nenasává benzin z nádrže a nevstřikuje jej do difuzeru (jak by to podle mě mělo být), ale nasává palivo ze spodní části karburátoru a taky asi vzduch dírkou z difuzeru za sytičovou klapkou (kde by spíš měla palivo vstřikovat) a tlačí jej do nádrže a nádrž tlakuje. Při odpojení přívodní hadičky od karburátoru z ní totiž stříká benzin. A i činost ventilků v pumpičce takto funguje. Sací je na karburátor, výtlak do nádrže.:-?
K přehození hadiček, ani na pumpičce, ani na karburátoru určitě nedošlo. Není to možné, jsou jiného průměru. Funkce ventilků v pumpičce je taková, jak píšu a jejich změna také snad možná není.
Kdyby pumpička vstřikovala palivo do difuzeru, pak by to, podle mne, nastartovat určitě šlo. Ale takhle je to nějaké divné.:.(
Zajímavé je, že před poruchou a opravou studený motor startovat šel. A při opravě nemohlo být nic přehoženo a mělo by být zapojeno vše jako původně.:-/
Hlavně mi není jasná ta funkce startovací pumpičky.3-[ Podle mě čerpá obráceně, než by měla.
Nemáte s tím někdo zkušenost? Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Ta pumpička nefunguje tak, jak si myslíš. Není vůbec na obohacení směsi. Tedy pokud se jedná o ten m… nový
Zerozero 25.07.2018 01:16
Zerozero
Díky za rychlou a "fundovanou" odpověď. :-D Že by mohlo jít o takovou funkci té startovací pumpičky,… nový
George63 25.07.2018 07:40
George63
U karbecu kde je sytičová přivěra, nemůže být "primer" - nastřikovač paliva. Logicky. Pumpička je ta… nový
vernon 25.07.2018 14:56
vernon
OK. Pochopil jsem. Dík. nový
George63 25.07.2018 17:37
George63
Mne sa osvedčilo okrem prefuknutia trysiek karbesa od pily, namočiť, ponoriť komplet vybratý krabes… nový
Nuda 25.07.2018 21:43
Nuda
Naleptání, vysušení a následné popraskání pryžové membrány tak agresívním ředidlem, jako je C6000, b… nový
Zerozero 27.07.2018 02:21
Zerozero
To co navrhuje Nuda je opravdu radikální. Dalo by se aplikovat v případě rozebrání karburátoru a vyj… nový
George63 27.07.2018 11:15
George63
Tak jsem zkontroloval tu startovací sytičovou klapku. Má při vytažení táhla nepatrnou mezírku, takže… nový
George63 29.07.2018 20:53
George63
Je pravda, že ani pila, ani křoviňák, zejména po delší odstávce, mi také nikdy nestartuje na první z… nový
Zerozero 29.07.2018 23:17
Zerozero
Malou plastovou stříkačku mám na lanku přivázanou u 3 l kanystříku s benzínem, takže vždy, pro první… nový
George63 30.07.2018 23:55
George63
Proč tak složitě když je tu výrobek "Start sprej" a stříknout do sání. V minulosti éter. Měl jsem be… nový
nerady 31.07.2018 23:20
nerady
A při každým studeným startu sundávat kryt na karburátoru? 3-[ O to, v tomhle řešení, jde. A pro ten… nový
George63 01.08.2018 18:05
George63
No, my jsme používali zapálené noviny... nový
vernon 05.08.2018 12:08
vernon
Fotky pro "Versala". Nešly vložit do soukromé zprávy a tak je přikládám zde. Pro ostatní. Jde o prop… poslední
George63 16.11.2020 13:37
George63

Ta pumpička nefunguje tak, jak si myslíš. Není vůbec na obohacení směsi. Tedy pokud se jedná o ten mačkací průhledný klobouček. Má za úkol dopravit benzín do karburátoru a systém odvzdušnit. Čerpá palivo do karburátoru a přebytek zpět do nádrže. Tím se odstraní případný vzduch a naplní se palivem karburátor.
Obohacení směsi pro start zajišťuje sytičová klapka. Běžně se to dělá tak, že se sací otvor překryje clonou s malou dírkou pro sání vzduchu. Tím dojde ke zvýšení podtlaku v místě přívodu paliva v difuzéru a zvýšení sání paliva.
Pokud motor po zahřátí a bez sytiče dobře startuje, ale studený s aktivovaným sytičem ne, mohlo by být závadou, že sytičová clona nedoléhá dobře na sací otvor vzduchu. Tím by mohlo dojít k sání vzduchu okolo klapky a nedostatečnému podtlaku ke zvýšení sání paliva. Ale to je jen domněnka na dálku. Další možností je, že není zcela těsné vedení paliva od nádrže ke karburátoru. Stačí nepatrná prasklinka hadičky v místě připojení, je to dost častá závada. Karburátor pak nasává benzín s bublinkani vzduchu a není zcela odvzdušněn. Při teplém motoru a běhu se s tím vyrovná, ale špatně startuje. Zpravidla se to pozná tak, že při pupování je v prúhledné zpětné hadičce vidět bublinky vzduchu. Pokud je sání z nádrže v pořádku a stále jsou vidět bubliny při pumpování, mohly by netěsnit ventilky pumpičky a nasávání vzduchu v karburátoru.
To je asi to, co odhadnu na dálku. Takže závada může být i někde jinde.

Díky za rychlou a "fundovanou" odpověď. :-D Že by mohlo jít o takovou funkci té startovací pumpičky, jsem si taky myslel, ale protože jsem se s tím ještě nesetkal (spíše s mou popsanou variantou), tak mi to bylo divný. Ale ano, máš určitě pravdu. V přívodu do karburátoru problém není, při nacupování jde do něj palivo v hadičce bez bublinek, po odpojení z ní stříká a rovněž tak při chodu bublinky žádné a ve zpětné od pumpičky také ne. Hadičky jsou nepoškozené a těsně nasazené. V tom to určitě není. Na tu sytičovou klapku jsem taky koukal, taky mě to napadlo. Přisávací otvůrek ze spodní části karburátoru, zpod membrány, za sytičovou klapkou, je čistý, ten jsem profukoval tou hadičkou od pumpičky do karburátoru (když jsem jej čistil) a fučelo to OK. Ale ještě jednou tu klapku prověřím, jinde to snad už být nemůže.3-[ Právě proto mi není pořád jasný, proč studený motor nastartovat nejde a nenasaje si dostatek paliva pro studený start. Ještě jednou děkuji, hlavně taky za to ujasnění, jak funguje ta pumpička. Až přijdu na chybu, dám vědět.;-)
P.S. Prosím Tě, kdy chodíš spát? Já si myslel, že jenom já su takovej "trotl", kterej chodí spát až po půlnoci.:-D(..../..//..../../-blahé paměti "pípák")

Mne sa osvedčilo okrem prefuknutia trysiek karbesa od pily, namočiť, ponoriť komplet vybratý krabes do čistého acetónu C6000, obracať ho, napríklad na dobu 96 hodín. Prípadne som po tomto ešte prefukol karbes pod tlakom prípravkom v spreji s nasadenou PVC hadičkou-uvoľňovač skrutiek s molybdénom. https://www.motostar.cz/synchro/file?idFile=46525

Skontroluj a vymeň všetky PVC hadičky za nové.

Naleptání, vysušení a následné popraskání pryžové membrány tak agresívním ředidlem, jako je C6000, bych opravdu neriskoval. Použití spreje s molybdensulfidem, což je tzv. suché mazadlo, pro silně namáhané kluzné plochy kovových materiálů, v případě membránového karburátoru, však už vůbec nechápu. ::)

To co navrhuje Nuda je opravdu radikální. Dalo by se aplikovat v případě rozebrání karburátoru a vyjmutí spodní memrány a ventilové membrány v horní části. A bylo by nutno pouze v případě opravdu zas...ného karburátoru. Já jej ale měl, i po těch 20-ti letech, skoro jako novej. Takže jsem vyjmul membrány namočil do benzinu a pak hadičkami profoukal všechny otvory a "procvakal" kovový přepouštěcí ventilek. To úplně stačilo.
Zatím jsem se ale ke kontrole té klapky sytiče nedostal, pilu mám na chatě.
Ale ještě mě napadlo, že pokud by byl s tím startováním "na studeno" ještě nějaký problém, tak bych mohl přes plastový kryt nad filtrem vzduchu a přes molitan filtru provrtat dírku, přes ni zasunout tenkou hadičku (na stálo) a v případě že by nešlo starování spolehlivě, injekční stříkačkou bych vždy vstříkl trochu benzinu přímo do difuzeru. Potom bych ji pouze ucpal.To pak jde nastartovat okamžitě a pak už běží a v případě startů "za tepla" startuje i teď perfektně.To ale jenom jako náhradní řešení, pokud by to nešlo jako původně.:-D

Tak jsem zkontroloval tu startovací sytičovou klapku. Má při vytažení táhla nepatrnou mezírku, takže úplně netěsní. Ale i když ji podržím opravdu na těsno, stále startování studeného motoru jde velmi špatně. A uvědomil jsem si, že i dřívě jsem míval se startem "na studeno" problémy a musel jsem starovat (cukat) poměrně vícekrát. A tak jsem provedl tu jednoduchou úpravu, tak jak jsem popsal. Hadičku do difuzéru a vstřik injekční stříkačkou cca 2-3 cm3 benzinu. Jak to vypadá viz foto. Možná budou připomínky, že to není "profi" řešení a že je zbytečné, ale teď startuje "na první drb". Po zahřátí a chodu cca 1 minuty pak už startuje bez vstřikování, bez sytiče a spolehlivě. Takže,pokud by měl někdo podobný problémek, dodporučuji. Jednoduché a perfektně funkční.:-D
Podobný problém má zeťák u motorové kosy a tak uvažuji o shodném doplnění i u ní.

Je pravda, že ani pila, ani křoviňák, zejména po delší odstávce, mi také nikdy nestartuje na první zatáhnutí.
Stává se mi, že u pily musím někdy zatáhnout i několikrát, než chytne. Proto nápad s nastříknutím paliva přímo do difuzéru nemusí být špatný, asi to vyzkouším. Asi bych to ale realizoval trochu jinak, použil bych třeba pumpičku z "pumpovacího" spraye. Přidělal bych to nějak stabilně jako součást pily a pumpička by nasávala benzín z nádrže. Tím by odpadla manipulace s injekční stříkačkou. Před startem by stačilo jen zmáčknot sprejovou pumpičku a ta by dala dávku do difuzéru.
Překonávat při několikanásobném pokusu o start kompresi 55 kubíkového motoru je docela rozcvička. A já jsem tvor línej, takže usnadnění by mělo smysl. Až bude čas, tak to vyzkouším. :puff::beer:

Proč tak složitě když je tu výrobek "Start sprej" a stříknout do sání. V minulosti éter. Měl jsem benzínovou sekačku a vždy při začátku nové sezóny jsem ji nebyl schopen nastartovat. Vyměnil palivo, vyčistil filtry kontroloval zapalování a nic. Soused měl ten samý problém a řešil to tímto výrobkem. Když mi to řekl, chytil jsem se za hlavu a oznámil mu, že jak jsem starej tak si nic nepamatuji (jak Tatru 111 tak Pragu V3S jsem startoval pomocí éteru) poděkoval mu a měl jsem každý rok začátek sezóny bez problému. Po čase motor odešel do věčných lovišť a s novým motorem se problém ztratil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru