Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno parapet na předsazený kamenný sokl?

Dobrý den,
máme na chalupě kamenný předsazený sokl, na kterém stojí obvodové zdi (viz přílohy). Mezi soklem a stěnou není žádná hydroizolace. Na horní straně soklu je natažená omítka a asi pod tím byl dřív i nějaký pás lepenky. Už se to dost drolí, tak to potřebuju nějak opravit a chtěl bych se zeptat, jestli je dobrý nápad nechat na to třeba udělat od klempíře nějaký parapet kolem dokola, nebo to osekat a dát tam nějaký asfaltový pás a na to omítku nebo jak to nejlépe izolovat (jen hydoizolace mě zajímá). Předpokládám, že nějaká izolace té vodorovné plochy by tam být měla ne? Nebo se to dělá nějak jinak?
Předem díky
Filip

Řešení:

Už Vás chápu, jen Vás lituji o těch povodních. Ale již jste si zvykl.
Každopádně předsazený sokl v takové ploše je nebezpečí držení vlhkosti v rohu zdiva. Je dobé dát oplechování. Jenže, aby to bylo OK, musí být přesah 3 cm, vznikne zase nebezpečí, že oplechování bude ohrožovat chození okolo domu. Kalhoty lehce roztrnete. Lepší je horní hranu soklu natřít nepropustnou fasádná barvou, třeba ozdobný pruh.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nepochopil jsem, oč Vám primárně jde. Jen doplním odpověď Ahasver Chamachir Prácne podpiľovanie muri…
milan.cukrar 03.04.2018 20:11
milan.cukrar
Dobrý den pane Cukrář, děkuji za odpověď. Pokusím se obšírněji vysvětlit o co mi jde. Ten dům je cha…
filuna 03.04.2018 23:17
filuna
Lepenie nikam nevedie, zži sa s týmto stavom, lebo nemá význam izolovať stavbu v prípade záplavovej…
Nuda 04.04.2018 07:00
Nuda
Dobrý den, děkuji za velice obšírnou odpověď. Já jsem s takovým stavem víceméně sžitý, je to přeci j… nový
filuna 04.04.2018 09:03
filuna
Je to takmer neriešiteľné. Som mal predstavu, že záplavová voda (storočná) dosiahne max. výšku po ka… nový
Nuda 04.04.2018 09:44
Nuda
Nuda. Vy jako odborník proříznete spáru pilou. Spára má 5-8mm? Do spáry vložíte řídkou maltu a zatlu… nový
milan.cukrar 04.04.2018 19:56
milan.cukrar
Pánové, děkuji Vám všem za Vaše odpovědi a čas, který jste s tím strávili. Sice se úplně neshodujete… poslední
filuna 06.04.2018 08:55
filuna

Nepochopil jsem, oč Vám primárně jde. Jen doplním odpověď Ahasver Chamachir
Prácne podpiľovanie muriva, po častiach, s vkladaním do štrbiny po pile pevný asfaltový izloačný pás vnútri armovaný sklenými vláknami - sklobit. ...a nechat barák spadnout o několik milimetrů dolů, bez svařování lepenky k sobě. Špatný návrh.

Dobrý den pane Cukrář,
děkuji za odpověď. Pokusím se obšírněji vysvětlit o co mi jde.
Ten dům je chata, kterou jsem zdědil po rodičích. Bohužel je v záplavové oblasti a čas od času se tam prožene Berounka. Nejlepší by pochopitelně bylo to celé zbourat a postavit něco jiného, ještě lépe i někde jinde, ale na to teď bohužel nemáme prostředky, ani čas a navíc se nám tady líbí. Nechci se tedy teď pouštět do nějakých rozsáhlých rekonstrukcí, spíš se to snažím udržovat při životě.

Za těch cca 70 let co ten dům stojí prošel přes určitě víc než 15 povodní a všechny je přežil i když některé byly opravdu velké (jen v nedávné minulosti to bylo 170cm a 130 cm). Zatím to celé drží pohromadě a díky poměrně propracovanému systému evakuačních opatření máme i při takto velkých povodních naprosto minimální škody, nicméně bych měl přeci jen obavu do něčeho nějak radikálně zasahovat, neboť všechny ty materiály tím zcela určitě museli dost utrpět. Situace je navíc technicky komplikovaná v tom, že v případě, že je voda venku, tak je pochopitelně dobré dům izolovat co to jde, pokud je ale voda uvnitř, tak je zase dobré, aby to nebylo celé obalené v izolaci, protože je potřeba, aby to vysychalo.

V tuto chvíli to tedy spíš tak nějak bastlím a při drobných opravách koukám po relativně jednoduchých řešení, která třeba mohou něčemu pomoci (například odvodu dešťové vody) a neuškodit (umožnit vysychání zdiva mokrého z povodně). Ta omítka na tom vrchu soklu se odroluje, tak jsem to na pár místech vyspravil, ale pak mi došlo, že třeba tenhle detail může mít nějaký větší vliv (protože je to vodorovné), tak jestli by se třeba tahle vodorovná plocha neměla oplechovat (pochopitelně by se tam obouchala omítka až ke zdi, aby ten parapet byl přidělaný k samotné zdi a tím pádem by voda stékající po fasádě nezasakovala do soklu (a nebo třeba spárou mezi soklem a stěnou dovnitř). Jenže jsem to nikde moc neviděl (parapet na soklu) a tak vlastně nevím, jestli jsem si nevymyslel hloupost. Třeba mi řeknete, že sáknutí dešťové vody omítkou je u takhle malé vodorvné plochy zanedbatelné a nemá smysl se tím zabývat.
Tak snad jsem to alespoň trochu osvětlil.
Děkuji

Lepenie nikam nevedie, zži sa s týmto stavom, lebo nemá význam izolovať stavbu v prípade záplavovej lokality. Murivo nasiakne z interiéru, chalupa nie je čln, ktorý kopíruje vzdutie výšky hladiny.
---------
Ale, bolo by vhodné v budúcnosti vykopať tesne okolo chalupy ryhu aspoň 30cm hlboko do pôdy, pred kamenný sokel priložiť do výkopu a tesne pred sokel, až po hranu, na mieru urezanú kari rohož s okami 10x10cm/roxor 0,6mm (armatúra), zašalovať debnenie do výšky sokla, zaliať vzniknutú spáru vibrovaným betónom (drvený kremeň s gritom 0,3mm so silným cementom) s prímesou plastifikátorov (modrý Duvilax).

Plastifikátory primiešané v betóne dôkladne nahradia izoláciu proti vlhkosti. Tlakovej vode síce nezabránia, ale bežná kapilárna elevácia, stekanie, prskanie vody na murivo obmedzia na nulu s dobrým výsledkom.

Hrúbka tohoto predsadeného, armovaného betónu, stačí 6cm. Betón následne po odšalovaní obložiť replikou lámeného kameňa, aby sokel zapadol do pôvodnej architektúry. Dnes sú na trhu dostať aj prírodné obklady, prípadne umelé so vzorom kameňa, kyklopského muriva apod.

Obvodové murivo nad soklom z vonku zatepli fasádnym materiálom, tvrdený nobasil s vrchnou omietkou, aby finálna fasáda svojou hrúbkou mierne prekryla odskočený sokel. Vypadá na hrúbku zateplenia fasády cca 12cm. Zrážková voda, sneh, sa nebude držať na výstupku predsadeného sokla.

Nemusíš riešiť oplechovanie hrany vystúpeného sokla.

(Predpokladám, že máš obvod sedlovej strechy ukončený kolom dookola riadnymi okapmi (rínami) po celom obvode strechy, že ti zrážky neflákajú priamo zo strechy na murivo, a teda aj na problematický sokel.
---------------

Podrezanie muriva s vkladaním izolačných pásov sa bežne robí. Len je nutné zasúvať (zaklepávať) pevné izloačné pásy do pálenej, riedkej, cementovej malty, na tesno. Následne je nutné dodatočne maltou zaplniť prípadné vzduchové medzery medzi izolačným pásom a murivom po oboch stranách muriva, aby podrezané murivo nesadlo. Pásy sa vzájomne na spojoch prekrývajú (stačí 5cm), nemusia sa tepelne zlepovať do jedného kusa.
-----------------------
M.Cukrár je teoretický mudrlant. Som od roku 1994 vlastníkom stavebnej spoločnosti so 150 zamestnancami s trvalým pracovným pomerom.

Dobrý den,
děkuji za velice obšírnou odpověď. Já jsem s takovým stavem víceméně sžitý, je to přeci jen dolní tok, takže když sleduju předpověď tak mám pohodlných 24 hodin na to tam dojet a všechno zvednout. Nábytek jsem si vyrobil všechen speciální, vodě odolný a rychle rozebíratelný. Naprosto s vámi souhlasím, že izolovat stavbu v záplavové oblasti příliš smyslu nemá.

Co se týče vašeho návrhu níže, tak mám pár otázek.
1) Pokud bych před existující sokl přibetonoval 6 cm izolačního betonu, ochráním sice kameny před stříkající vodou, ale zároveň situaci můžu možná dost zhoršit. Jak je patrno z výkresu, z vnitřní strany soklu je nalepená hydroizolace - to udělal děda někdy v 70 letech, protože v té chalupě nebyla ani podlaha, takže se tam nalilo 5cm betonu, na to se udělal sklobitový 'bazének' s tím, že se izolace vytáhla až na vršek soklu - zevnitř - a na to se nalilo zas dalších 5 cm betonu. Nějak se tam ta izolace podlahy dát musela (jinak by to stálo ve vodě) a o nějakém podřezání v té době se nikomu ani nezdálo. Sokl je tedy možná vlhký, ale vysychá směrem ven. Když to zaizoluju i zvenku, tak už to nebude mít jít kam jinam, než nahoru do stěny. Jak byste tohle vyřešil?

2) Pokud by se udělala tahle přizdívka, tak ten sokl nebuve předsazený o těch cca 8 cm, ale o 14 + ten kámen. Musel bych tedy na to dát 20 cm nobasilu. No ale jak by se to chovalo při povodni? Přikládám obrázek z poslední povodně (to je ta, kdy tam bylo 130 cm) - směr proudění je kolmo na viditelnou fasádu. Jednak nevím, jestli by to ta voda nějak neotrhala, v téhle návodní sttraně by to zas mohla nějak pomačkat, ne? My bohužel musíme řešit zatížení nejen shora, ale taky z boku proudící vodou. Nerad bych po každé povodni strhával celou fasádu.
A jak by to pak vysychalo? Koukám, že nobasil je hydrofobizovaný v celém povrchu, nicméně je to vata a voda při povodni není zrovna destilovaná. Pokud by se puklinou v omítce natlačila ta voda do té vaty, tak to jemné blátíčko tu vatu postupně asi zacpe ne? A bude to vysychat?Pro nás je přeci jen nehdůležitější faktor rychlost vysychání konstrukce.

Je to takmer neriešiteľné. Som mal predstavu, že záplavová voda (storočná) dosiahne max. výšku po kamenný základ sokla. Nie až po murivo, po okná.

Preto bola, ako z výkresu vyplýva, dodatočne spravená z interiéru izolačná "vaňa" siahajúca do výšky sokla.

Polystyrén s nehorľavými prímesami určený na fasádu by bol lepším riešením, lebo nenasiakla vodou. Ak sa dobre ukotví, durch plastovými kotvami s tanierikmi do muriva, tiež sa adhézna plocha polystyrénu podlepí vodoustálym stavebným lepidlom, natiahne sa do lepidla záverečná perlinka na takto spravenú vrchnú plastovú fasádu, ktorá sa v závere ošetrí plastovou, vrchnou fasádou, nemala by vo vode utrpieť žiadnu ujmu. Dnes sú tieto materiály vodostále, vodoodpudivé, nenasiakavé.

Vyriešiš fasádnou izoláciou nepríjemný schodok sokla vystupujúci do vonkajšieho prostredia na ktorý dopadajú zrážky. Takto by stačilo nalepiť 10-cm hrubý polystyrén na obvod muriva, aby vznikol odskok, asi jeden cm presahujúci šírku spodného sokla.

Predsadenie vibrovaného, armovaného betónu s prísadou plasifikátorov pred sokel, by nespôsobilo ujmu. (Izolačná vaňa je predsa robená z vnútra do výšky sokla). Aj tento betón na voľnom priestranstve dýcha, odparuje sa z neho voda.

Chalupa musí mať dobré základy, ak nie je na skalnatom podloží, lebo nepraská po opade vody.

Pozn.: Kedysi za komančov vyrábala Spolana Neratovice, š.p., vynikajúci prípravok do zmesi betónu proti vlhkosti s názvom Silikofob, ktorý plne nahradil izoláciu ak sa namiešal do malty či betónu. Dokonca prenikal hĺbkovo do muriva, napenetrovním suchých, hotových omietok. Bol číry, tekutý, ako čistá voda, mierne páchol všakovakými organickými rozpúšťadlami.
----------------------
Problém zostáva samotné murivo, ktoré nasiakne nad kamenným, základovým soklom. Našťastie šuter (ak to nie je pieskovec) nesaje vodu, saje z pôdy vodu iba použité pojivo medzi šutrami.

Tu by pomohla chemická injektáž, navrtaním každých 10cm diery po obvode muriva nad kamenným základom, vyplnené chemickou zmesou proti kapilárnej elevácii vody vzlínajúcej zo sokla, teda chemicky ošetriť murivo až nad vnútornou izoláciou.

Možno ti ďalších 100-rokov nehrozia záplavy, chalupa bude v suchu.

Nuda.
Vy jako odborník proříznete spáru pilou. Spára má 5-8mm? Do spáry vložíte řídkou maltu a zatlučete Sklobit o síle 3-4mm do hloubky zdiva 60-70cm? Čím to tam tlučete? Jak svaříte pásy k sobě?
Děkuji za vysvětlení.
Souhlasím s Vámi, že nemá cenu řešit problémek se soklem, když je dům často zaplavován.

Pánové, děkuji Vám všem za Vaše odpovědi a čas, který jste s tím strávili. Sice se úplně neshodujete, ale alespoň jsem získal různé pohledy na věc. Prozatím asi zůstanu asi buď u toho oplechování nebo u nějakého nátěru. Ještě jednou díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru