Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno parapet na předsazený kamenný sokl?

Dobrý den,
děkuji za velice obšírnou odpověď. Já jsem s takovým stavem víceméně sžitý, je to přeci jen dolní tok, takže když sleduju předpověď tak mám pohodlných 24 hodin na to tam dojet a všechno zvednout. Nábytek jsem si vyrobil všechen speciální, vodě odolný a rychle rozebíratelný. Naprosto s vámi souhlasím, že izolovat stavbu v záplavové oblasti příliš smyslu nemá.

Co se týče vašeho návrhu níže, tak mám pár otázek.
1) Pokud bych před existující sokl přibetonoval 6 cm izolačního betonu, ochráním sice kameny před stříkající vodou, ale zároveň situaci můžu možná dost zhoršit. Jak je patrno z výkresu, z vnitřní strany soklu je nalepená hydroizolace - to udělal děda někdy v 70 letech, protože v té chalupě nebyla ani podlaha, takže se tam nalilo 5cm betonu, na to se udělal sklobitový 'bazének' s tím, že se izolace vytáhla až na vršek soklu - zevnitř - a na to se nalilo zas dalších 5 cm betonu. Nějak se tam ta izolace podlahy dát musela (jinak by to stálo ve vodě) a o nějakém podřezání v té době se nikomu ani nezdálo. Sokl je tedy možná vlhký, ale vysychá směrem ven. Když to zaizoluju i zvenku, tak už to nebude mít jít kam jinam, než nahoru do stěny. Jak byste tohle vyřešil?

2) Pokud by se udělala tahle přizdívka, tak ten sokl nebuve předsazený o těch cca 8 cm, ale o 14 + ten kámen. Musel bych tedy na to dát 20 cm nobasilu. No ale jak by se to chovalo při povodni? Přikládám obrázek z poslední povodně (to je ta, kdy tam bylo 130 cm) - směr proudění je kolmo na viditelnou fasádu. Jednak nevím, jestli by to ta voda nějak neotrhala, v téhle návodní sttraně by to zas mohla nějak pomačkat, ne? My bohužel musíme řešit zatížení nejen shora, ale taky z boku proudící vodou. Nerad bych po každé povodni strhával celou fasádu.
A jak by to pak vysychalo? Koukám, že nobasil je hydrofobizovaný v celém povrchu, nicméně je to vata a voda při povodni není zrovna destilovaná. Pokud by se puklinou v omítce natlačila ta voda do té vaty, tak to jemné blátíčko tu vatu postupně asi zacpe ne? A bude to vysychat?Pro nás je přeci jen nehdůležitější faktor rychlost vysychání konstrukce.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny