Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno parapet na předsazený kamenný sokl?

Lepenie nikam nevedie, zži sa s týmto stavom, lebo nemá význam izolovať stavbu v prípade záplavovej lokality. Murivo nasiakne z interiéru, chalupa nie je čln, ktorý kopíruje vzdutie výšky hladiny.
---------
Ale, bolo by vhodné v budúcnosti vykopať tesne okolo chalupy ryhu aspoň 30cm hlboko do pôdy, pred kamenný sokel priložiť do výkopu a tesne pred sokel, až po hranu, na mieru urezanú kari rohož s okami 10x10cm/roxor 0,6mm (armatúra), zašalovať debnenie do výšky sokla, zaliať vzniknutú spáru vibrovaným betónom (drvený kremeň s gritom 0,3mm so silným cementom) s prímesou plastifikátorov (modrý Duvilax).

Plastifikátory primiešané v betóne dôkladne nahradia izoláciu proti vlhkosti. Tlakovej vode síce nezabránia, ale bežná kapilárna elevácia, stekanie, prskanie vody na murivo obmedzia na nulu s dobrým výsledkom.

Hrúbka tohoto predsadeného, armovaného betónu, stačí 6cm. Betón následne po odšalovaní obložiť replikou lámeného kameňa, aby sokel zapadol do pôvodnej architektúry. Dnes sú na trhu dostať aj prírodné obklady, prípadne umelé so vzorom kameňa, kyklopského muriva apod.

Obvodové murivo nad soklom z vonku zatepli fasádnym materiálom, tvrdený nobasil s vrchnou omietkou, aby finálna fasáda svojou hrúbkou mierne prekryla odskočený sokel. Vypadá na hrúbku zateplenia fasády cca 12cm. Zrážková voda, sneh, sa nebude držať na výstupku predsadeného sokla.

Nemusíš riešiť oplechovanie hrany vystúpeného sokla.

(Predpokladám, že máš obvod sedlovej strechy ukončený kolom dookola riadnymi okapmi (rínami) po celom obvode strechy, že ti zrážky neflákajú priamo zo strechy na murivo, a teda aj na problematický sokel.
---------------

Podrezanie muriva s vkladaním izolačných pásov sa bežne robí. Len je nutné zasúvať (zaklepávať) pevné izloačné pásy do pálenej, riedkej, cementovej malty, na tesno. Následne je nutné dodatočne maltou zaplniť prípadné vzduchové medzery medzi izolačným pásom a murivom po oboch stranách muriva, aby podrezané murivo nesadlo. Pásy sa vzájomne na spojoch prekrývajú (stačí 5cm), nemusia sa tepelne zlepovať do jedného kusa.
-----------------------
M.Cukrár je teoretický mudrlant. Som od roku 1994 vlastníkom stavebnej spoločnosti so 150 zamestnancami s trvalým pracovným pomerom.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny