Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno parapet na předsazený kamenný sokl?

Dobrý den pane Cukrář,
děkuji za odpověď. Pokusím se obšírněji vysvětlit o co mi jde.
Ten dům je chata, kterou jsem zdědil po rodičích. Bohužel je v záplavové oblasti a čas od času se tam prožene Berounka. Nejlepší by pochopitelně bylo to celé zbourat a postavit něco jiného, ještě lépe i někde jinde, ale na to teď bohužel nemáme prostředky, ani čas a navíc se nám tady líbí. Nechci se tedy teď pouštět do nějakých rozsáhlých rekonstrukcí, spíš se to snažím udržovat při životě.

Za těch cca 70 let co ten dům stojí prošel přes určitě víc než 15 povodní a všechny je přežil i když některé byly opravdu velké (jen v nedávné minulosti to bylo 170cm a 130 cm). Zatím to celé drží pohromadě a díky poměrně propracovanému systému evakuačních opatření máme i při takto velkých povodních naprosto minimální škody, nicméně bych měl přeci jen obavu do něčeho nějak radikálně zasahovat, neboť všechny ty materiály tím zcela určitě museli dost utrpět. Situace je navíc technicky komplikovaná v tom, že v případě, že je voda venku, tak je pochopitelně dobré dům izolovat co to jde, pokud je ale voda uvnitř, tak je zase dobré, aby to nebylo celé obalené v izolaci, protože je potřeba, aby to vysychalo.

V tuto chvíli to tedy spíš tak nějak bastlím a při drobných opravách koukám po relativně jednoduchých řešení, která třeba mohou něčemu pomoci (například odvodu dešťové vody) a neuškodit (umožnit vysychání zdiva mokrého z povodně). Ta omítka na tom vrchu soklu se odroluje, tak jsem to na pár místech vyspravil, ale pak mi došlo, že třeba tenhle detail může mít nějaký větší vliv (protože je to vodorovné), tak jestli by se třeba tahle vodorovná plocha neměla oplechovat (pochopitelně by se tam obouchala omítka až ke zdi, aby ten parapet byl přidělaný k samotné zdi a tím pádem by voda stékající po fasádě nezasakovala do soklu (a nebo třeba spárou mezi soklem a stěnou dovnitř). Jenže jsem to nikde moc neviděl (parapet na soklu) a tak vlastně nevím, jestli jsem si nevymyslel hloupost. Třeba mi řeknete, že sáknutí dešťové vody omítkou je u takhle malé vodorvné plochy zanedbatelné a nemá smysl se tím zabývat.
Tak snad jsem to alespoň trochu osvětlil.
Děkuji

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny