Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno parapet na předsazený kamenný sokl?

Je to takmer neriešiteľné. Som mal predstavu, že záplavová voda (storočná) dosiahne max. výšku po kamenný základ sokla. Nie až po murivo, po okná.

Preto bola, ako z výkresu vyplýva, dodatočne spravená z interiéru izolačná "vaňa" siahajúca do výšky sokla.

Polystyrén s nehorľavými prímesami určený na fasádu by bol lepším riešením, lebo nenasiakla vodou. Ak sa dobre ukotví, durch plastovými kotvami s tanierikmi do muriva, tiež sa adhézna plocha polystyrénu podlepí vodoustálym stavebným lepidlom, natiahne sa do lepidla záverečná perlinka na takto spravenú vrchnú plastovú fasádu, ktorá sa v závere ošetrí plastovou, vrchnou fasádou, nemala by vo vode utrpieť žiadnu ujmu. Dnes sú tieto materiály vodostále, vodoodpudivé, nenasiakavé.

Vyriešiš fasádnou izoláciou nepríjemný schodok sokla vystupujúci do vonkajšieho prostredia na ktorý dopadajú zrážky. Takto by stačilo nalepiť 10-cm hrubý polystyrén na obvod muriva, aby vznikol odskok, asi jeden cm presahujúci šírku spodného sokla.

Predsadenie vibrovaného, armovaného betónu s prísadou plasifikátorov pred sokel, by nespôsobilo ujmu. (Izolačná vaňa je predsa robená z vnútra do výšky sokla). Aj tento betón na voľnom priestranstve dýcha, odparuje sa z neho voda.

Chalupa musí mať dobré základy, ak nie je na skalnatom podloží, lebo nepraská po opade vody.

Pozn.: Kedysi za komančov vyrábala Spolana Neratovice, š.p., vynikajúci prípravok do zmesi betónu proti vlhkosti s názvom Silikofob, ktorý plne nahradil izoláciu ak sa namiešal do malty či betónu. Dokonca prenikal hĺbkovo do muriva, napenetrovním suchých, hotových omietok. Bol číry, tekutý, ako čistá voda, mierne páchol všakovakými organickými rozpúšťadlami.
----------------------
Problém zostáva samotné murivo, ktoré nasiakne nad kamenným, základovým soklom. Našťastie šuter (ak to nie je pieskovec) nesaje vodu, saje z pôdy vodu iba použité pojivo medzi šutrami.

Tu by pomohla chemická injektáž, navrtaním každých 10cm diery po obvode muriva nad kamenným základom, vyplnené chemickou zmesou proti kapilárnej elevácii vody vzlínajúcej zo sokla, teda chemicky ošetriť murivo až nad vnútornou izoláciou.

Možno ti ďalších 100-rokov nehrozia záplavy, chalupa bude v suchu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny