Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem DOmace pecenie chleba

Zdravim,
Oplati sa doma piect chlieb v elektrickej rure ? Aka je spotreba takejto rury ? Nemam wattmeter aby som to pomeral. Z prikonu sa neda riadit, kedze nehreje kontinualne.
Zaujima ma ekonomickost domacej vyroby chleba. Kvalita, ak to dotycny zvladne, je zaiste neporovnatelna s beznym obchodnym chlebom.
Viem, ze v domacich pekarnickach sa urcite oplati piect domaci, nuz take zariadenie nemam, a ani mat v dohladnej dobe nebudem.
Diki.

Předmět Autor Datum
Při započítání práce je to nerentabilní. Takové věci se nedělají za účelem úspory, nikdy nemůžeš dos…
Redsnake 29.12.2013 11:51
Redsnake
Pracu preco by som zapocitaval ? Ved to robim ako konicek, v ramci volneho casu :) Cize cenu prace t…
Matfej 29.12.2013 11:56
Matfej
Práci bych do toho nemontoval. Příprava pekárny a surovin do 7 minut když to přeženu, pak se o to pl…
sHpy00n 29.12.2013 18:26
sHpy00n
Citace z původního dotazu: Viem, ze v domacich pekarnickach sa urcite oplati piect domaci, nuz take…
Redsnake 29.12.2013 19:34
Redsnake
Tady píšou, že kilo může být za 11 korun. http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/5-kroku-k-domacim u-kvask…
Zerozero 29.12.2013 12:09
Zerozero
No tak to znie slubne, len aby to tak aj realne bolo tu na slovensku. Vy tam mozete mat trocha ine c…
Matfej 29.12.2013 12:23
Matfej
Doma se pece kvůli kvalitě, ne ceně
Kurt 29.12.2013 12:39
Kurt
Beriem, samozrejme, tomu uplne rozumiem a suhlasim. Ale snad ma moze zaujimat cena za takto upeceny…
Matfej 29.12.2013 12:43
Matfej
Já myslím že se to nemůže vyplatit, znám spoustu lidí co peče doma chleba, ale nedělaj to pro to že…
Pepas 29.12.2013 17:28
Pepas
Ak sa chlieb spravi zo zitneho kvasku a ak sa spravi dobre, moze vydrzat kludne aj 5 aj viac dni upl…
Matfej 29.12.2013 18:20
Matfej
Když někdo peče doma není to kvůli tomu aby ušetřil. Buď prostě chce něco jiného, nebo to dělá z fal…
sHpy00n 29.12.2013 18:21
sHpy00n
Tak nevim v tesku nejlevnejsi chleba asi 21 kc/kg, mouka asi 15-20 kc/kg. Do chleba das mouku a vodu…
gilhad 29.12.2013 20:02
gilhad
Ty příměsi máš už stejně zamíchaný do nakoupené mouky (protihrudkovací aditiva) nebo rezidua postřik…
Jack 29.12.2013 20:57
Jack
Ano, kváskový chléb je tužší od začátku, ale je jedlý až týden. Já peču, protože ty nadýchané a drob…
kejki 29.12.2013 21:33
kejki
jakožto pekařský synek ti můžu říct, že to tak bylo. On ale takový chleba si můžeš udělat sám, stač…
touchwood 29.12.2013 22:44
touchwood
Kvásek se dá sehnat, ale i připravit doma, zejména teď, když se topí, to jde snadno. Příslušné kvasi…
kejki 30.12.2013 07:55
kejki
to já vím. :-) Když jsem byl malý, chodil jsem s tátou o víkendech zadělávat na pondělí. A tehdy se…
touchwood 31.12.2013 09:59
touchwood
Vážení nesouhlasím s Vámi že se dnes nepeče dobrý chléb.CHce to jenom objevit svoji pekárnu kde pečo…
dabac 31.12.2013 10:45
dabac
jedna věc je kvalitní pečivo - to se sehnat dá. Stačí najít malou pekárnu, která nejede na objem, al…
touchwood 31.12.2013 19:22
touchwood
Tak jestli jet z vesnice 20 km za funkční pekárnou (a to není jisté), tak raději doma. Nevýhoda peká… poslední
kejki 01.01.2014 00:12
kejki
Osobně cenu, ani energii neřeším, ale ta chuť... a navíc se ten chleba dá jíst i po pěti dnech. Tady…
martas38 29.12.2013 23:07
martas38
je to dobré, ale je to buchta, chléb je o mléčném kvašení.
kejki 30.12.2013 07:53
kejki

Práci bych do toho nemontoval. Příprava pekárny a surovin do 7 minut když to přeženu, pak se o to plus mínus tři hodiny nestaráš, pak chleba vyklepnu z pečící formy a zabalim do utěrky, dvě minuty? Až pekárna vychladne uklidim jí, další dvě minuty. Nemeju. Teflonovou formu i háky jen setřu hadrem neb jsou čisté.

Beriem, samozrejme, tomu uplne rozumiem a suhlasim. Ale snad ma moze zaujimat cena za takto upeceny chlieb. Ono, zda sa, ze najlepsie asi bude zohnat ten wattmeter nakoniec a par chlebov upiect a vsetko podrobne zaratat. Mozno sa do toho pustim po novom roku. Ale tak som chcel vediet ci to vobec zacat riesit. Ak takyto chlieb vyjde na dvojnasobnu cenu oproti obchodu, neoplati sa mi to, aj ked bude fakt kvalitny. Teda, ak sa budu porovnavat chleby rovnakeho druhu, napriklad nejaky zakladny psenicny tmavy. Pri celozrnnych, raznych a kadejakych inych uz potom vychadze skoro urcite lepsia domaca priprava.

Já myslím že se to nemůže vyplatit, znám spoustu lidí co peče doma chleba, ale nedělaj to pro to že chtějí ušetřit, ale pro to že dnešní chleba není čerstvý ani když se vytáhne z pece. Už jen cena surovin je větší jak koupenej chleba. Do toho započítáš el. a nemůže to vyjít.

OT: Babička mi jednou vyprávěla, že dřív byl chleba takovej, že i 5 dní starej chutnal jako čerstvej nedrolil se atd.. Opravdu to tak bylo? By mě zajímalo co do toho dnes dávaj když už po 1 dni není dobrej.

Ak sa chlieb spravi zo zitneho kvasku a ak sa spravi dobre, moze vydrzat kludne aj 5 aj viac dni uplne cerstvucky. Dnes sa uz velmi zriedka kde robi z cerstveho razneho kvasku.
Ja som bol dnes v obchodoch a rozne celozrnne, zrnove a neviem akevselijake chleby vychadzali az na skoro 3e za kilogram, ked sa prepocitalo. Takze taketo typy chlebov sa pravdepodobne vyplati piect doma.

Když někdo peče doma není to kvůli tomu aby ušetřil. Buď prostě chce něco jiného, nebo to dělá z falešného dojmu že si připraví kvalitnější chleba, anebo prostě z nutnosti bezlepkové diety.
Kvalita koupeného chleba.. Ono hodně záleží kde a jakej chleba koupíš a vlastně i na tvém subjektivním chápání "dobrého" chleba.
U nás se doma kupuje většinou chleba z Lidlu a nemám s ním problém ani když je tři dny starý. Naopak chleba z Kauflandu mi prostě nechutná a druhý den je drobivý přesně jak popisuješ. Když si ale chcem pochutnat, zajedeme do Coopu pro chlebík od Caise u kterého ovšem kvalita v posledních letech výrazně poklesla.
Ano. V dobách našich babiček a dědů se peklo jednou týdně. Je pravda že tehdy chleba z několika pojmenovatelných důvodů celkem bez úhony přestál. Ale nedělejme si iluze že byl i po tom týdnu stejně chutný a stejně kvalitní.

Tak nevim v tesku nejlevnejsi chleba asi 21 kc/kg, mouka asi 15-20 kc/kg. Do chleba das mouku a vodu (voda je za pakatel), trochu soli a kminu, mozna lzici oleje ... suroviny na chleba jsou levnejsi, nez ten nejlevnejsi vareny spotrebni chleba. Pecenim a praci se to prodrazi, ale zase to neni takova palka a vydrzi dele cerstvy a kdyz uz neni cerstvy, tak jeste vydrzi dlouho pozivatelny. A mas to bez pochybnych primesi.

Ano, kváskový chléb je tužší od začátku, ale je jedlý až týden. Já peču, protože ty nadýchané a drobivé z obchodu nejdou ani krájet, tady je to konzumní Kladno, to snad dělají ze starého chleba, to je hrůza už čerstvé. A přesto to lidi kupují. Proč? Cvrčovice jsou první dva dny jedlé, ale taky to není ono. A cena pečení, ono se to na 250°docela dlouho rozehřívá, takže i když se peče jen 45 minut, tak to může k 10,- vylézt. Z klasické trouby má úplně jinou kůrku než z pekárny, zase je s tím matlání, žitné těsto je lepkavé, ani z teflonové hnětací nádoby se mu nechce. Po upečení z teflonového pekáčku je to v pohodě, ale to těsto je argument pro pekárnu.

jakožto pekařský synek ti můžu říct, že to tak bylo.

On ale takový chleba si můžeš udělat sám, stačí sehnat pravý kvásek ze žitné a pšeničné mouky. Dnes se místo kvásku používají speciální kvasné směsi, vyráběné průmyslově (samozřejmě s původním kváskem to nemá nic společného).

Problém je taky to, že dnešní "tmavý" chleba je přibarvovaný a žita je v něm prakticky stopové množství. Dále proces pečení se taky změnil. Dříve musela kůrka tzv. zvonit, byla tvrdá a rozpraskaná teplem (tím si chleba vytvořil účinnou ochranu proti vysýchání) a zároveň více propečený. Dneska se chleba naprudko "orestuje", takže kůrka je takové žvejžužu a střída spíše taková plastelína - takže není divu, že chleba dílem vyschne a dílem zplesniví.

edit: dostal jsem chuť na pořádný chleba s máslem a solí.. :-)

Vážení nesouhlasím s Vámi že se dnes nepeče dobrý chléb.CHce to jenom objevit svoji pekárnu kde pečou jenom dobré pečivo.Troufám si tvrdit že jich je dost.U nás na Jablonecku třeba Lučanská pekárna peče vynikající chléb který nám bez problému vydrží i ten týden a je vynikající.Také peču občas domácí chléb v pekárně i kváskový.Kvásek také dovedu ale na Lučanské pečivo konkrétně chléb nemám.Toto není reklama uvedené pekárně ale kdo umí tak umí.Jindra Josef

jedna věc je kvalitní pečivo - to se sehnat dá. Stačí najít malou pekárnu, která nejede na objem, ale kvalitu.

Druhá věc je způsob výroby a pečení chleba. A ten se docela mění. Dnes chtějí lidé chleba s tenkou měkkou kůrkou, nepopraskaný a celohnědý. Dříve se pekl skoro až doběla..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru