Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jsou hracky pro deti - šoující pera nebezpecne?

Mozna hloupy dotaz, ale je nebezpecne jakekoliv zvysovani napeti transformatorem pro cloveka nebezpecne? I tehdy pokud je vse napajeno jen malou baterií?

Nedavno jsem koupil elektrickou propisku napajenou 3x1.5V bateriemi jako hracku pro deti. Nevim jake je tam trafo ale dejme tomu ze tam vyrobce umistil 4.5V/200V. (nic vic tam neni, zadny dc/ac prevadec, funguje to na kratkem prvnim proudovem impulsu stiskne-li se spinac)

Abych to zjednodusil - jde mi jen o princip, jestli uvazuju spravne pri pouziti nasledujicich vztahu

uvazujeme o odporu cloveka 5000 ohmu ? a nebezpecnem proudu uz od 30mA

pri 200V by clovekem drzicim se trafa prochazel 40mA proud

a Plati-li pro trafo
U1/U2=I2/I1

pak postaci aby baterie 4.5V k tomu dokazaly dodat alespon 1.7A. Prilozene Baterie ale dodaji max 250mA, takze je vysledny proud rochazejici clovekem jen 5mA a neni nebezpecny.

Ptam se tedy? Neni to nebezecna hracka pro deti? Jestli pocitam spravne tak pouhou vymenou baterii za nejake s mensim vnitrnim odporem se hracka promeni ve zbran.

Na druhou stranu, mozna ze vyrobce pouzil slabsi trafo. Nebo pocitam spatne? Do ted jsem si myslel ze neco tak maleho jako je tuzkova baterie nemuze byt pro cloveka nikdy nebezpečná a ze vsechny šokující hracky pracujou jen s napetim a temer nulovym proudem.

Předmět Autor Datum
Teoreticky máte asi pravdu, proto záleží, kde hračku vyrobili. Obecně platí, že spotřebiče, určené l…
mirektatra 13.04.2012 19:59
mirektatra
Ucinky proudu na lidsky organizmus jsou pomerne velmi komplikovana otazka, co to udela je otazka dra…
bahno 13.04.2012 21:37
bahno
"hracka" je z dealextreme za 30kc i s postovnym nekde z Asie proto se bezpecnosti obavam. Baterie jd…
fricek12 13.04.2012 22:44
fricek12
Odpověď na svoje komplikované otázky, hledáte v jednoduchých základních vzorcích, dokládajících pouz…
mirektatra 15.04.2012 11:52
mirektatra
S myslenkou, ze by odborne informace nebyli vhodne pro laickou verejnost zasadne nesouhlasim. a) to…
bahno 15.04.2012 14:05
bahno
D = správně :-x ČTĚTE, to, co píšu, ne co chcete kritizovat:-) Je na odborníkovi, aby posoudil, nako…
mirektatra 15.04.2012 22:47
mirektatra
Ale dyt - tazatel se pta, treba ja mu odpovidam, on neco chape a neco nechape a tak se pta dal. Ja v…
bahno 15.04.2012 23:20
bahno
Bavíme se o něčem takovém? http://www.adarky.cz/produkt/696-sokujici-pero.asp x Tohle bych dětem ne…
Yarda 16.04.2012 09:05
Yarda
ano jedna se o podobne pero jen stalo cca. 2 USD :-) Pravne je to reseno velmi jednoduse. Ale prakt…
fricek12 16.04.2012 12:56
fricek12
Myslel jsem ze ne, ale jestli plati ty vzorecky tak se zda ze postaci pouze kdyz by se pouzila bater…
bahno 16.04.2012 13:27
bahno
Takze jen doufat ze by dratky v civkach trafa pri vyssich proudech shorely... To bude tedy asi to je…
fricek12 16.04.2012 16:35
fricek12
ano, může se stát, že se vodič vinutí zachová jako pojistka... poslední
paul 16.04.2012 17:36
paul

Teoreticky máte asi pravdu, proto záleží, kde hračku vyrobili. Obecně platí, že spotřebiče, určené laické obsluze, musí být za všech okolností bezpečné. U hraček a obecně spotřebičů, přístupných "nesvéprávným osobám", kterými děti jistě jsou, platí navíc povinnost , zabezpečit jejich nepřetržitou bezpečnost i proti úmyslným změnám a poškozením, které lze předpokládat (tedy v blázinci musí být takto přístupné předměty opravdu "blbuvzdorné", jinak se k nim nesmí blázni dostat).
U Vámi popsané hračky tedy předpokládám,že je konstrukčně vyřešena nezáměnnost baterií za výkonnější, nebo elektronika není schopna přenést větší výkon tak, aby nebyl překročen povolený proud.

Ucinky proudu na lidsky organizmus jsou pomerne velmi komplikovana otazka, co to udela je otazka drahy, kterou proud proteka, dobou, po jakou ten proud proteka(4A je proud nejenom smrtici, ale rovnou i s kremaci. Pokud ovsem protika po dobu desitek pikosekund, je to v pohode - takhle "kope" staticka elektrina), a individualnim nastaveni cloveka. 30mA v prikladu je, pokud to bude pres srdce a po dobu nekolika sekund prakticky jiste smrtelny. Drivejsi normy pripousteli 10mA, coz uz je hranice, kde se pri 50Hz tak tak pustite vlastni vuli, ale uz je to dost bolestivy. Dneska se, zejmena s ohledem na starsi kardiostimulatory pripousti 3mA - coz je nekde kolem prahu citlivosti.

U tehle hracek jse bezpecnosti dostahne omeznim vystupni kapacity nebo prurezu jadra. Pokud mate maly jadro, tak pri nizky frekvenci se brzo nasyti a vyssi vykon proste neprenese, pri veliky frekvenci by sice prinesl ten vykon, ale vf diky skinefektu neni prilis nebezpecny.

Pokud te pusobeni el. na lidsky organismus zajima, vrele doporucim server eleferno.cz - je to sice primarne eroticko-uchylne cteni, ale sekce teorie a praxe a sekce zdravi pokrejvaji tuhle problematiku serii dlouhejch a natolik precizne napsanejch clanku, ze nic lepsiho v ceskem jazyce prakticky neexistuje a bezne je pouzivaj doktori jako ucebni material.

"hracka" je z dealextreme za 30kc i s postovnym nekde z Asie proto se bezpecnosti obavam. Baterie jde vymenit bez problemu. Vse drzi nejaka vazelina a krehke plasty :-)

Myslel jsem si prave ze v tehke perech vznika jen vysoke napeti temer bez proudu, ale kdyz jsem si nasel na wiki ten vzorec vztahu proudu a napeti v trafu a zmeril proud z knoflikove bterie tak jsem byl docela prekvapen.

Jen bych se vas jeste chtel zeptat k tomu vzorci...
U=I.R
dejme tomu ze odpor tela bude 5000ohmu a Napeti na trafu 200V. Kdyz se k nemu clovek (ten odpor) pripoji tak ziskam I=40mA

Co to ale znamena? To je jen maximalni proud , ktery muze pri takovem napeti protect, ze? Neudava to aktualni proud. Zalezi pak jeste na zdroji, jestli vubec je schopny takovy proud dodat. Vsechny ty ucebnicove vzorce pocitaji vlastne jen s maximy (tj. ze se vzdy predpoklada moznost nekonecne velkeho proudu ze zdroje)

? ?

Odpověď na svoje komplikované otázky, hledáte v jednoduchých základních vzorcích, dokládajících pouze základní principy, neuvažujících dalších důležitých principů a vlivů, právě tohoto technického řešení zařízení.
Neberte prosím, toto moje vyjádření ve zlém, nechci zde vytvářet dojem vlastní erudovanosti a něčí nevzdělanosti v elektrotechnickém oboru, protože jistě ani žádný elektrotechnik, není schopen ZCELA postihnout celou širokou oblast problémů od magnetismu, přes pohyb elektronů ve vodičích a izolantech, po vnější vlivy na zařízení.
Pro Vaši informaci je jistě nejdůležitější, že výrobce je povinen zabezpečit, aby Vámi popsané zařízení NEBYLO TECHNICKY SCHOPNÉ, stát se nebezpečným. Jestli k tomu konstruktér použije omezení zdroje, elektroniky, kapacity kondenzátorů, nebo jiný princip, není směrodatné.
Bezpečnost předmětů uváděných na trh si snadno můžete ověřit tím, že požádáte dodavatele o vydání "Prohlášení o shodě", ve smyslu aktuálně platných Zákonů, které je povinen vydat do 30ti dnů ZDARMA. Výrobce, nebo ten, kdo předmět uvádí na trh, je povinen zkoumat a zajistit bezpečnost produktu a dokládá to tímto dokumentem. Přezkum provádějí v rámci své vyhledávací a kontrolní funkce, státní úřady a instituce, zájmová a profesní sdružení, kam se můžete ve své nejistotě obrátit.
Přeji příjemný den :-)

 Proč nejsou odborné informace vhodné pro laickou veřejnost?
• laici nemají širší znalosti, aby mohli zvažovat další možné souvislosti problému a při formulování dotazu je zpravidla přehlédnou. Rada odborníka potom není adekvátní řešení situace.
• požadují po odbornících zkratkovité vysvětlení širokých problémů, což není možné
• neodborníci často nachází pouze fragmenty informací, nevšimnou si, že musí přihlédnout k nutným souvislostem a tak vytvářejí při své práci často fatální chyby

S myslenkou, ze by odborne informace nebyli vhodne pro laickou verejnost zasadne nesouhlasim.
a) to to tu muzeme rovnou zavrit
b) vzdelavani se je nejen nutne, ale i velmi vhodne.
c) A co treba na skolach - to jako kirhofovy zakony budou tajny a budou se dostavat v zapecetenych obalkach k vyucnimu listu?
d) Cenzura je proste fuj, at jde o cololiv.

D = správně :-x
ČTĚTE, to, co píšu, ne co chcete kritizovat:-)
Je na odborníkovi, aby posoudil, nakolik je dotaz úplný a řešení vhodné pro laika. Tomu má odpovídat i odpověď. Někomu, kdo není schopen formulovat dotaz, bych asi nevysvětloval tak složitou a nebezpečnou věc, jakou je systém ochrany před nebezpečným dotykem elektrického zařízení. Popis je i tak složitý a málo přehledný, pokud má postihnout alespoň základní principy. Ve škole se to učí mnoho hodin, aby žák pochopil alespoň všechny důležité aspekty. Proto elektrikařina patří k řemeslným oborům, kde kutilství zvládne jenom chytrý a šikovný doveda, který bude odborně veden a nebojí se detailně zeptat a něco si i nastudovat. Na dálku radit, je vždy problematické:-/.
A = špatně:-(. Proč bych se zde, jako laik, nemohl dozvědět, jak vyzdít komín, nebo rozmrazit trubku? Pokud to bude tovární komín, asi mi neporadíte, stejně , jako je problematické radit při opravě chladničky, nebo výcvik ve svařování ...
B = správně,ale rychlokursy mají svá úskalí, na které citátem upozorňuji
C = právě tento příklad. Tazatel používá Ohmova zákona, protože neví o ostatních aspektech řešení a jeho vývody jsou tedy na hony vzdálené, od reality.:-?

Ale dyt - tazatel se pta, treba ja mu odpovidam, on neco chape a neco nechape a tak se pta dal. Ja vim ze bezpecnost vyrobku, jehoz fce je ve zpusobovani bolestivejch vjemu je pomerne komplikovana zalezitost a jenom ohmuv zakon na to nestaci. Jeho znalosti v tomto okamziku taky ne. Ale proc bych si s nim o tom nemel povidat, to porad netusim.
To je jak s pyrotechnikou. Odmitam davat navody, ale kdyz se nekdo pta, proc neco funguje a jak to eventualne udelat bezpecnejc, tak radsi poradim a snizim, nikoliv eliminuju(!), sanci ze mu to odejde v ruce.

Bavíme se o něčem takovém?
http://www.adarky.cz/produkt/696-sokujici-pero.asp x

Tohle bych dětem nekupoval, ostatně na téhle stránce je upozornění, že to není pro děti do 14 let a lidi trpící srdečními problémy či epilepsií. Zajímalo by mne, pokud by tohle někomu způsobilo nějakou újmu, jak by to bylo právně řešené.
Co se výkonu baterek týká, asi není problém připojit to na autoakumulátor.
Citát:
Nikdy není možné udělat zařízení zcela blbuvzdorné, protože blbci jsou úžasně vynalézaví.

...výrobce je povinen zabezpečit, aby Vámi popsané zařízení NEBYLO TECHNICKY SCHOPNÉ, stát se nebezpečným...
Chtěl bych vidět sekyru u které by výrobce zabezpečil, aby nebyla nebezpečná, když si ji někdo pustí na nohu nebo matičku M3 kterou by nebylo možné spolknout.

Co se informací pro laiky týká, narazil jsem na pojem Lži_dětem, jak něco vysvětlit někomu, kdo potřebuje pochopit princip čehosi, ale nepotřebuje to vědět moc do hloubky. Vzpomněl jsem si na občas citované: "Neutrony, ty nám všem dobře známé zelené kuličky:-)"

ano jedna se o podobne pero jen stalo cca. 2 USD :-)

Pravne je to reseno velmi jednoduse. Ale prakticky dost slozite :-)

V OZ skutkovou podstatu odpovědnosti za skodu nehledejte (pro paragraf 420 by casto totiz nebyla pricinna souvislost)

Pouzijete zak. c. 59/98 Sb., o odpovednosti za skodu zpusobenou vadou vyrobku

Zjednodusene:
odpovidal by vyrobce (tj. napr. nejaky ťaman ve Vietnamu) + kdokoli kdo na vyrobku uvede svůj nazev (pr. ochrannou znamku). Odpovida i dovozce. Prodavajici (pr. nejaky cesky obchod) je pouze povinen sdelit vam kontakt na vyrobce do 1 mesice. Pokud tak neucini, povazuje se za vyrobce sam prodavajici a odpovida !! Pokud neni znam dovozce, odpovida prodavajici vzdy !

Na jednu stranu jasne ustanoveni, na druhou stranu tezko zalovat nekoho na druhem konci světa :-) Nehlede na to, ze by se takovy cizi stat ani nemusel ridit nasimi predpisy (kdo vi jake ma kolizni normy).

Takze pokud koupite vyrobek v CR a budete mit stesti ze nastane fikce ze je vyrobcem prodavajici, mate vyhrano. Pokud ne, bude problem s cizinou. (Stejne tak pokud vyrobek objednate z cizich stranek, zkuste si pak nejak komunikovat s cizinou v jejich jazyce... :-)

Ale jinak Pokud bych vymenil baterii za jine, pak by to byl samozrejme duvod alespon castecne liberace vyrobce (tj. neodpovidal by). Navic musi skoda vzdy presahnout 500 Euro pokud chcete postupovat podle tohoto spec. zakona a ne podle OZ (obcan. zak).

Mne slo v dotazu jen o to jestlo skutecne i pouha 4,5V baterie dokaze za pouziti trafa ohrozit cloveka. Myslel jsem ze ne, ale jestli plati ty vzorecky tak se zda ze postaci pouze kdyz by se pouzila baterie s mensim vnitrnim odporem.

Myslel jsem ze ne, ale jestli plati ty vzorecky tak se zda ze postaci pouze kdyz by se pouzila baterie s mensim vnitrnim odporem.

Nepostaci. To by totiz ten menic napeti, co uvnitr je musel byt schopen ten vykon prenest. A to, s velkou pravdepodobnosti, neni - podle me by se ani do ty propisky nevesel, o prachach co by stal nemluve. Ty bezpecnosti se dosahuje prurezem jadra indukcnosti toho menice, zaroven jeho indukcnosti(a nekterejma dalsima parazitnima vlastnostma) je omezena frekvence. Proto to nejde.

Abych to pripodobnil, ten menic je takovej malej vlacek, kterej dole(maly napeti) nalozi uhli, trochu ho cestou spali(vlastni spoteba) a zbytek vyveze nahoru(velky napeti), odkud vam to pada na hlavu(bolestivy vjem). Pokud ma vagonek kapacitu 5g a vlacek rychlost maximalne 1m/s, tak sice muze ty kousky uhli vyvazet i do pomerne velkych vysek, ale nikdy ho nevyveze tak vysoko(napeti) a tolik(proud) aby vas to zabilo(pokud ovsem nejste tak lekavej, ze z vydeseni ze na vas neco spadlo dostanete infarkt(kardiaci a epileptici)). A nic na tom nemeni, jesli mu dole budete nakladat lzickou na kafe nebo posuvnym dopravnikem z velkolomu CSA.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru