Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jsou hracky pro deti - šoující pera nebezpecne?

Mozna hloupy dotaz, ale je nebezpecne jakekoliv zvysovani napeti transformatorem pro cloveka nebezpecne? I tehdy pokud je vse napajeno jen malou baterií?

Nedavno jsem koupil elektrickou propisku napajenou 3x1.5V bateriemi jako hracku pro deti. Nevim jake je tam trafo ale dejme tomu ze tam vyrobce umistil 4.5V/200V. (nic vic tam neni, zadny dc/ac prevadec, funguje to na kratkem prvnim proudovem impulsu stiskne-li se spinac)

Abych to zjednodusil - jde mi jen o princip, jestli uvazuju spravne pri pouziti nasledujicich vztahu

uvazujeme o odporu cloveka 5000 ohmu ? a nebezpecnem proudu uz od 30mA

pri 200V by clovekem drzicim se trafa prochazel 40mA proud

a Plati-li pro trafo
U1/U2=I2/I1

pak postaci aby baterie 4.5V k tomu dokazaly dodat alespon 1.7A. Prilozene Baterie ale dodaji max 250mA, takze je vysledny proud rochazejici clovekem jen 5mA a neni nebezpecny.

Ptam se tedy? Neni to nebezecna hracka pro deti? Jestli pocitam spravne tak pouhou vymenou baterii za nejake s mensim vnitrnim odporem se hracka promeni ve zbran.

Na druhou stranu, mozna ze vyrobce pouzil slabsi trafo. Nebo pocitam spatne? Do ted jsem si myslel ze neco tak maleho jako je tuzkova baterie nemuze byt pro cloveka nikdy nebezpečná a ze vsechny šokující hracky pracujou jen s napetim a temer nulovym proudem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bavíme se o něčem takovém? http://www.adarky.cz/produkt/696-sokujici-pero.asp x Tohle bych dětem ne…
Yarda 16.04.2012 09:05
Yarda
ano jedna se o podobne pero jen stalo cca. 2 USD :-) Pravne je to reseno velmi jednoduse. Ale prakt…
fricek12 16.04.2012 12:56
fricek12
Myslel jsem ze ne, ale jestli plati ty vzorecky tak se zda ze postaci pouze kdyz by se pouzila bater…
bahno 16.04.2012 13:27
bahno
Takze jen doufat ze by dratky v civkach trafa pri vyssich proudech shorely... To bude tedy asi to je…
fricek12 16.04.2012 16:35
fricek12
ano, může se stát, že se vodič vinutí zachová jako pojistka... poslední
paul 16.04.2012 17:36
paul

Bavíme se o něčem takovém?
http://www.adarky.cz/produkt/696-sokujici-pero.asp x

Tohle bych dětem nekupoval, ostatně na téhle stránce je upozornění, že to není pro děti do 14 let a lidi trpící srdečními problémy či epilepsií. Zajímalo by mne, pokud by tohle někomu způsobilo nějakou újmu, jak by to bylo právně řešené.
Co se výkonu baterek týká, asi není problém připojit to na autoakumulátor.
Citát:
Nikdy není možné udělat zařízení zcela blbuvzdorné, protože blbci jsou úžasně vynalézaví.

...výrobce je povinen zabezpečit, aby Vámi popsané zařízení NEBYLO TECHNICKY SCHOPNÉ, stát se nebezpečným...
Chtěl bych vidět sekyru u které by výrobce zabezpečil, aby nebyla nebezpečná, když si ji někdo pustí na nohu nebo matičku M3 kterou by nebylo možné spolknout.

Co se informací pro laiky týká, narazil jsem na pojem Lži_dětem, jak něco vysvětlit někomu, kdo potřebuje pochopit princip čehosi, ale nepotřebuje to vědět moc do hloubky. Vzpomněl jsem si na občas citované: "Neutrony, ty nám všem dobře známé zelené kuličky:-)"

ano jedna se o podobne pero jen stalo cca. 2 USD :-)

Pravne je to reseno velmi jednoduse. Ale prakticky dost slozite :-)

V OZ skutkovou podstatu odpovědnosti za skodu nehledejte (pro paragraf 420 by casto totiz nebyla pricinna souvislost)

Pouzijete zak. c. 59/98 Sb., o odpovednosti za skodu zpusobenou vadou vyrobku

Zjednodusene:
odpovidal by vyrobce (tj. napr. nejaky ťaman ve Vietnamu) + kdokoli kdo na vyrobku uvede svůj nazev (pr. ochrannou znamku). Odpovida i dovozce. Prodavajici (pr. nejaky cesky obchod) je pouze povinen sdelit vam kontakt na vyrobce do 1 mesice. Pokud tak neucini, povazuje se za vyrobce sam prodavajici a odpovida !! Pokud neni znam dovozce, odpovida prodavajici vzdy !

Na jednu stranu jasne ustanoveni, na druhou stranu tezko zalovat nekoho na druhem konci světa :-) Nehlede na to, ze by se takovy cizi stat ani nemusel ridit nasimi predpisy (kdo vi jake ma kolizni normy).

Takze pokud koupite vyrobek v CR a budete mit stesti ze nastane fikce ze je vyrobcem prodavajici, mate vyhrano. Pokud ne, bude problem s cizinou. (Stejne tak pokud vyrobek objednate z cizich stranek, zkuste si pak nejak komunikovat s cizinou v jejich jazyce... :-)

Ale jinak Pokud bych vymenil baterii za jine, pak by to byl samozrejme duvod alespon castecne liberace vyrobce (tj. neodpovidal by). Navic musi skoda vzdy presahnout 500 Euro pokud chcete postupovat podle tohoto spec. zakona a ne podle OZ (obcan. zak).

Mne slo v dotazu jen o to jestlo skutecne i pouha 4,5V baterie dokaze za pouziti trafa ohrozit cloveka. Myslel jsem ze ne, ale jestli plati ty vzorecky tak se zda ze postaci pouze kdyz by se pouzila baterie s mensim vnitrnim odporem.

Myslel jsem ze ne, ale jestli plati ty vzorecky tak se zda ze postaci pouze kdyz by se pouzila baterie s mensim vnitrnim odporem.

Nepostaci. To by totiz ten menic napeti, co uvnitr je musel byt schopen ten vykon prenest. A to, s velkou pravdepodobnosti, neni - podle me by se ani do ty propisky nevesel, o prachach co by stal nemluve. Ty bezpecnosti se dosahuje prurezem jadra indukcnosti toho menice, zaroven jeho indukcnosti(a nekterejma dalsima parazitnima vlastnostma) je omezena frekvence. Proto to nejde.

Abych to pripodobnil, ten menic je takovej malej vlacek, kterej dole(maly napeti) nalozi uhli, trochu ho cestou spali(vlastni spoteba) a zbytek vyveze nahoru(velky napeti), odkud vam to pada na hlavu(bolestivy vjem). Pokud ma vagonek kapacitu 5g a vlacek rychlost maximalne 1m/s, tak sice muze ty kousky uhli vyvazet i do pomerne velkych vysek, ale nikdy ho nevyveze tak vysoko(napeti) a tolik(proud) aby vas to zabilo(pokud ovsem nejste tak lekavej, ze z vydeseni ze na vas neco spadlo dostanete infarkt(kardiaci a epileptici)). A nic na tom nemeni, jesli mu dole budete nakladat lzickou na kafe nebo posuvnym dopravnikem z velkolomu CSA.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru