Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jsou hracky pro deti - šoující pera nebezpecne?

Mozna hloupy dotaz, ale je nebezpecne jakekoliv zvysovani napeti transformatorem pro cloveka nebezpecne? I tehdy pokud je vse napajeno jen malou baterií?

Nedavno jsem koupil elektrickou propisku napajenou 3x1.5V bateriemi jako hracku pro deti. Nevim jake je tam trafo ale dejme tomu ze tam vyrobce umistil 4.5V/200V. (nic vic tam neni, zadny dc/ac prevadec, funguje to na kratkem prvnim proudovem impulsu stiskne-li se spinac)

Abych to zjednodusil - jde mi jen o princip, jestli uvazuju spravne pri pouziti nasledujicich vztahu


uvazujeme o odporu cloveka 5000 ohmu ? a nebezpecnem proudu uz od 30mA

pri 200V by clovekem drzicim se trafa prochazel 40mA proud

a Plati-li pro trafo
U1/U2=I2/I1

pak postaci aby baterie 4.5V k tomu dokazaly dodat alespon 1.7A. Prilozene Baterie ale dodaji max 250mA, takze je vysledny proud rochazejici clovekem jen 5mA a neni nebezpecny.


Ptam se tedy? Neni to nebezecna hracka pro deti? Jestli pocitam spravne tak pouhou vymenou baterii za nejake s mensim vnitrnim odporem se hracka promeni ve zbran.

Na druhou stranu, mozna ze vyrobce pouzil slabsi trafo. Nebo pocitam spatne? Do ted jsem si myslel ze neco tak maleho jako je tuzkova baterie nemuze byt pro cloveka nikdy nebezpečná a ze vsechny šokující hracky pracujou jen s napetim a temer nulovym proudem.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny