Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jsou hracky pro deti - šoující pera nebezpecne?

ano jedna se o podobne pero jen stalo cca. 2 USD :-)

Pravne je to reseno velmi jednoduse. Ale prakticky dost slozite :-)

V OZ skutkovou podstatu odpovědnosti za skodu nehledejte (pro paragraf 420 by casto totiz nebyla pricinna souvislost)

Pouzijete zak. c. 59/98 Sb., o odpovednosti za skodu zpusobenou vadou vyrobku

Zjednodusene:
odpovidal by vyrobce (tj. napr. nejaky ťaman ve Vietnamu) + kdokoli kdo na vyrobku uvede svůj nazev (pr. ochrannou znamku). Odpovida i dovozce. Prodavajici (pr. nejaky cesky obchod) je pouze povinen sdelit vam kontakt na vyrobce do 1 mesice. Pokud tak neucini, povazuje se za vyrobce sam prodavajici a odpovida !! Pokud neni znam dovozce, odpovida prodavajici vzdy !


Na jednu stranu jasne ustanoveni, na druhou stranu tezko zalovat nekoho na druhem konci světa :-) Nehlede na to, ze by se takovy cizi stat ani nemusel ridit nasimi predpisy (kdo vi jake ma kolizni normy).

Takze pokud koupite vyrobek v CR a budete mit stesti ze nastane fikce ze je vyrobcem prodavajici, mate vyhrano. Pokud ne, bude problem s cizinou. (Stejne tak pokud vyrobek objednate z cizich stranek, zkuste si pak nejak komunikovat s cizinou v jejich jazyce... :-)


Ale jinak Pokud bych vymenil baterii za jine, pak by to byl samozrejme duvod alespon castecne liberace vyrobce (tj. neodpovidal by). Navic musi skoda vzdy presahnout 500 Euro pokud chcete postupovat podle tohoto spec. zakona a ne podle OZ (obcan. zak).


Mne slo v dotazu jen o to jestlo skutecne i pouha 4,5V baterie dokaze za pouziti trafa ohrozit cloveka. Myslel jsem ze ne, ale jestli plati ty vzorecky tak se zda ze postaci pouze kdyz by se pouzila baterie s mensim vnitrnim odporem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny