Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jsou zmrzlé brambory toxiské?

Zmrzly nám brambory. Nedají se konzumovat standardním způsobem, tak je uvaříme a děláme z nich taštičky, noky, koblížky.... Ty jsou velmi chutné. Ale známý nás zastrašil, že namrzlé brambory jsou toxické, respoekive mají v sobě nějaký zádrhel. Je to pravda???

Předmět Autor Datum
nejsou, jen jsou hnusný ;-), dobrej trik je dát je odležet do studený vody a pak je hodit rovnou do…
Uroboros 16.02.2012 20:44
Uroboros
Díky. Hnusný nejsou, když se udělají na těsto!
Host123 16.02.2012 20:47
Host123
Hnusný jsou i v těstě. Tedy pro mě.
Moas 17.02.2012 14:09
Moas
Kmín obsah solaninu nesníží, je to pověra. Solanin se z brambor dostává dosti špatně. Nakrájet na ko…
FilipS 16.02.2012 22:48
FilipS
Píšu někde, že kmín sníží obsah solaninu? Funguje to jen tak, že silice kmínu dokáží velkou měrou po…
Uroboros 16.02.2012 23:33
Uroboros
Pochybuju, že by kmín měl nejaké úžasné schopnosti. Zabýval jsem se některými toxiny (a tedy i alkal…
FilipS 17.02.2012 11:05
FilipS
To by už Kaufland otrávil většinu svých zákazníků.
Prasak 16.02.2012 23:33
Prasak
zmrznutím sa toxicita nijako neovplyvní,len ich chuť a skladovatelnosť-po rozmrznutí ako každé naruš…
audax 17.02.2012 15:22
audax
Solanin je termostabilní, varem se nezlikviduje. Velmi špatně difunduje do roztoku. Stejně tak není…
FilipS 17.02.2012 16:13
FilipS
Solanin se přemrznutím neobjeví, pokud jen nastydly, tak to ve skladovací teplotě "vydýchají" a nebu…
kejki 17.02.2012 20:57
kejki
Namrznutím brambor dochází k přeměně škrobu na jednoduchý cukr a proto jsou nasládlé a ani sůl to ne…
corve43 18.02.2012 21:58
corve43
D9ky všem. Masládlá chyť mi nevadí, děláme z nich taštičky s povidly!:-) poslední
Host123 19.02.2012 12:43
Host123

nejsou, jen jsou hnusný ;-), dobrej trik je dát je odležet do studený vody a pak je hodit rovnou do vroucí. Toxin se vyskytuje v "nebezpečné" míře co se hlíz týká jen v klíčcích a pak zelených bramborách. Jinak při vaření brambor se přidává kmín právě kvůli snížení toxicity (solanin), takže vařit s kmínem, ale to mají asi všichni navyklé a ani neví, proč tak činní :-).

Kmín obsah solaninu nesníží, je to pověra. Solanin se z brambor dostává dosti špatně. Nakrájet na kousky a namočit přes noc do vody. Do vody by mělo difundovat asi 30% solaninu. Je to ale kontraproduktivní, protože nejsou tak dobré a vyluhují se všechny vitamíny :-( Navíc někdy je třeba mít brambory vcelku.

Píšu někde, že kmín sníží obsah solaninu? Funguje to jen tak, že silice kmínu dokáží velkou měrou potlačit účinky solaninu (i jiných toxinů) v organismu. To je velkej rozdíl. Tak jako tak, pokud si člověk nevaří zelený hlízy, klíčky či nadzemní část, tak vůbec nic nehrozí a nemá smysl to řešit.

Pochybuju, že by kmín měl nejaké úžasné schopnosti. Zabýval jsem se některými toxiny (a tedy i alkaloidy) rostlin, ale po přečtení xy materiálu, jsem nikde nezaznamenal, že by se tímto způsobem dalo snížit množství či omezit účinky solaninu. Konzumace brambor a dlouhodobé následky jsou docela zajímavým tématem. Je plno studií, kde jsou účinky rozebírány. Z jejich poznatků vycházejí i některé diety. Studoval jsem obor, který se výživou zabírá. Možná bude k dohledání práce "Účinky solaninu" nebo tak nějak v systému is.muni.cz Bohužel přesně neznám název, ale asi by se to dalo najít :-) Je to literární rešerše, s odkazy asi na 100 studií a projektů, takže čtení na týden.

Každopádně pokud je k dispozici nějaký solidní odkaz, případně studie, moc rád bych si ho přečetl. Rád bych věděl víc..

zmrznutím sa toxicita nijako neovplyvní,len ich chuť a skladovatelnosť-po rozmrznutí ako každé narušené tkanivo rýchlo podliehajú skaze a druhotne na nich vo zvýšenej miere vzniká hniloba a plesne a tie môžu druhotne vyvolať zdravotné problémy,samotné zemiaky ani po zmrznutí svoju toxicitu nezvýšia,solanín sa drží hlavne v zhruba polcentimetrovej vrstve pod šupkou a za normálnych okolností sa správnou prípravou na konzumáciu varom zlikviduje...

Namrznutím brambor dochází k přeměně škrobu na jednoduchý cukr a proto jsou nasládlé a ani sůl to nepřebije. Aby se cukr vrátil zpětně na škrob už se nestane ani při návratu do skladovací teploty. Tato reakce už není možná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru