Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Znalec starých záchodů - oprava

Ahoj,

posílám v příloze 4 fotky mého komunistického panelákového záchodu s plovákem.

Problém je v tom, že plovák nezastaví přívod vody, ta dál teče až přeteče přes horní okraj odpadní jímky a teče voda do záchodu.

Rozebral jsem to, přemýšlel jsem nad tím a zjistil jsem, že to nedávám, nemůžu přijít na princip toho záchodu. Je mi jasné, že plovák má zvednout ten malinký špendlík uprostřed na třetí fotce a pak to má nějak zabránit vodě téct, ale nevím jak, zkoušel jsem to, jak jsem mohl, ale vždycky je tam díra a logicky teda voda teče. Nic v záchodě nebylo rozpadlého, nic jsem neztratil, ani nebylo jak. Začal jsem se do toho hrabat, až když to začalo téct. Nevím.

Prosím, dokázal by to někdo rozklíčovat?

---
Jinak prosím, pokud by se to nepovedlo opravit samo doma zadarmo. Co si mám koupit, abych problém vyřešil a stálo to co nejméně peněz? Kdybyste byli tak hodní a podívali se mi tu na to.

---
Ještě předjímám, že někdo řekne, že snad si můžu po 35 letech funkce záchodu koupit nový. Jde o to, že budu svůj byt prodávat přibližně za 4 měsíce a koupelna a záchod potřebují nutně rekonstrukci. Já teď nevím, jestli to nechám na nových majitelích nebo to provedu sám, ale nechci se do ničeho pouštět, dokud byt nevyklidím a to bude nejdřív po novém roce, takže na 2-3 měsíce nechci již do toho záchodu investovat nejlépe nic nebo co nejméně.

Předem moc děkuji za radu.

Řešení:

Prohlédni si důkladně tu horní matici-víčko (obr.3 úplně vlevo bílá) není náhodou prasklá? když ji utáhneš nic bych za to nedal že se z boku po obvodu ukáže prasklina, takhle ji neuvidíš musíš zatlačit proti dnu té matky /nejlépe namontovat

Chlapi super, vyřešeno.

Díky všem a speciální dík ještě také Krysařovi. Vzal jsem na to, po jeho upozornění LED baterku a vážně na horním víčku je mikroprasklina, ta teda způsobuje nefunkčnost té tlakové komory.

Koupím víčko. :-)

Předmět Autor Datum
Místní expert přes hajzlíky je Kurt. :-) Osobně doporučuju výměnu napouštěcího ventilu, mám dobrou… nový
host 19.10.2021 21:32
host
Myslíš, že ten moderní napouštěcí ventil mi do toho záchodu půjde? (pokud by se to teda nepodařilo o… nový
RedMaX 19.10.2021 21:36
RedMaX
To ti takhle na dálku nezaručím, chce to změřit a porovnat, ale myslím, že je dost velká šance na ús… nový
host 20.10.2021 07:44
host
Na 100% leda by se nevešel mechanicky. Výměna je snadná a rychlá. Spíš bych se bál o okolí, třeba ha… nový
ml1 20.10.2021 11:29
ml1
Je to spodni a je to tam nejaky zpraseny, takze jsem se nakupu noveho chtel vyhnout, ale snad to nej… nový
RMX 20.10.2021 12:28
RMX
Princip je mi jasný. Při zvedání plováku se ucpává malá dírka a tlakové poměry uvnitř zapůsobí jako… nový
Rce 19.10.2021 21:48
Rce
Jj, čistil jsem to, ale ta boční díra, která jsem myslel, že se ucpe tim vrškem špendlíku, je prostě… nový
RedMaX 19.10.2021 21:52
RedMaX
Membrána - ta tenká gumová placka s čudlíčkem uprostřed. Ta se má přicucnout nahoru nebo dolů (už ne… nový
Rce 20.10.2021 23:32
Rce
Když to máš rozebrané, zkus to vyčistit a zajít do nějakého qelbu s instalatérskými potřebami, aby t… nový
Yarda 19.10.2021 22:55
Yarda
Takovou nádržku mám taky a už před pár lety jsem vyměnil napouštěcí ventil za stejný nějaký jako hod… nový
Karel04 19.10.2021 23:12
Karel04
Je to staré, zpuchřelé, zkrhlé, můžeš se s s tím dva dny otravovat, spravit to, aby to za měsíc zača… nový
Moas 20.10.2021 05:21
Moas
Ano, také jsem se s tímto typem ventilu několik let "mořil" na chalupě. Není to jak uvádíte "komunis… nový
vitovec 20.10.2021 07:25
vitovec
Zkus vyčistit i sítko na vstupu do splachovací nádoby. U mě to fungovalo. nový
Stefran 20.10.2021 08:15
Stefran
Čištění pomůže jen na chvíli. Já se takto trápil s bočním napouštěcím. Pak jsem to vzdal a pořídil n… nový
Jan Fiala 20.10.2021 09:28
Jan Fiala
Hledal mě někdo? :-) Výměna bude jednodušší, než oprava tohoto - zajímavé je, že ten nový neobsahuje… nový
Kurt 20.10.2021 09:47
Kurt
Ten plovák už vypadá nověji, komunistické napouštěcí ventily ho měli polystyrenový (kostka z pěnovéh… nový
ml1 20.10.2021 11:21
ml1
Jednoznačně vyměnit. Tyto byly nejhorší, co se kdy vyráběly. Jindra nový
jindra2 20.10.2021 12:36
jindra2
Každá expanzka musí byť vybavená voľným prepadom, dierou, ktorou po naplnení nádrže prebytočná voda… nový
Nuda 20.10.2021 12:49
Nuda
Diky vam vsem a specielni dik Kurtovi za T2442. :-) Chapete tu funkci tohoto systemu? Ja proste ne… nový
RMX 20.10.2021 12:59
RMX
To byl tenkrát nějaký, snad dokonce patentovaný, vynález na bezhlučné napouštění. Tady k tomu mají d… nový
jirka44 20.10.2021 14:27
jirka44
Nechápu jak to přímo funguje, jen teoreticky. Kdysi dávno, v dřevěných dobách WC, kdy nádržka byla u… poslední
Rce 20.10.2021 23:44
Rce
Prohlédni si důkladně tu horní matici-víčko (obr.3 úplně vlevo bílá) není náhodou prasklá? když ji u… nový
Krysař 20.10.2021 13:50
Krysař
Kontroloval jsem to, neni tam nic praskleho. --- Jirkovi dekuji za odkaz na vysvetleni funkce, uza… nový
RedMaX 20.10.2021 17:17
RedMaX
Chlapi super, vyřešeno. Díky všem a speciální dík ještě také Krysařovi. Vzal jsem na to, po jeho up… nový
RedMaX 20.10.2021 18:25
RedMaX
Nechci ti brát iluze, ale tím to asi nebude. To funguje i bez víčka, když tu gumu držíš prsty aby nv… nový
Rce 20.10.2021 23:39
Rce

Na 100% leda by se nevešel mechanicky. Výměna je snadná a rychlá. Spíš bych se bál o okolí, třeba hadička, která k němu vede může už mít své roky za sebou (pokud to neni kovová trubička, což se spíš dělalo).
No a jestli je to spodní (a podle fotek je), tak bych se i trochu bál o těsnost, my máme vrchní a tam takové problémy nehrozí. Rozhodně bude potřeba dát nová těsnění, ale to snad bude součástí dodávky.

Princip je mi jasný. Při zvedání plováku se ucpává malá dírka a tlakové poměry uvnitř zapůsobí jako mikrospínač, aby to skokem zavřelo vodu. Jak to ale funguje, se mi nikdy nepodařilo objasnit. Vím, že je v té membráně dírka, ta musí být čistá a různé čudlíky z plastu také tak. Několikrát se mi to podařilo opravit pečlivým vyčištěním všeho, všech dosedacích ploch a přibroušením ožvýkaného plastu. Nakonec ale stejně mne to přinutilo na ten parchant křičet, zasypaný hojností nepublikovatelných nadávek letěl do popelnice a zakoupil jsem nový.

Když to máš rozebrané, zkus to vyčistit a zajít do nějakého qelbu s instalatérskými potřebami, aby ti poradili co tam vyměnit. Za tu dobu co to funguje už leccos mohlo zpuchřet, zkorodovat případně zanést se vodním kamenem. Ještě bych doporučil než to vyhodíš zkusit to na den ponořit do octa, jestli se to nevzpamatuje.

Takovou nádržku mám taky a už před pár lety jsem vyměnil napouštěcí ventil za stejný nějaký jako hodně podobný z odkazu od hosta. A mám klid. Vyměníš to sám za pár minut, jen si zkontroluj celkovou výšku a závit na připojení vody, bývá 10 nebo 13 mm.

Je to staré, zpuchřelé, zkrhlé, můžeš se s s tím dva dny otravovat, spravit to, aby to za měsíc začalo zlobit jinde.... prostě to celé smontované vem, zajdi do nejbližší prodejny domácích potřeb/hobbymarketu/železářství a vetkni to prodavači pod nos s tím, že "toto chcu". Je to hojně prodávaná komodita.

Jde o ventil napouštěcí spodní, z fotky není poznat průměr spodního šroubení. Výška není tak podstatná - dnešní ventily bývají stavitelné v nejrůznějších parametrech, bude potřeba se přizpůsobit, co bude v nabídce. Tady u nás mají všude akorát Alcaplast a funguje v pohodě. Spodní závit může být plastový nebo kovový, kovový bude o pár desetikorun dražší ale pokud nemáš vyžvejkané těsnění na napouštěcí hadičce, vystačíš s plastovým. U bočních ventilů existují variace pro keramickou či plastovou nádržku - u spodních ventilů si nejsem jistý, lepší bude si zapamatovat materiál wc nádržky.

Ano, také jsem se s tímto typem ventilu několik let "mořil" na chalupě. Není to jak uvádíte "komunistický" výrobek, je to již novodobější, tedy "svobodný, demokraticky podnikatelský" artikl. :-) Většinou po jarním příjezdu to zlobilo, nějak neklapala souhra několika uzavíracích součástí, vždy jsem je musel všechny nahradit novými z prodávané sady dílů k tomuto ventilu. Vždy to rok, dva fungovalo, a zase problém. Tak jsem to nahradil novým kompletním ventilem jiné značky a je to..!

Hledal mě někdo? :-)
Výměna bude jednodušší, než oprava tohoto - zajímavé je, že ten nový neobsahuje žádnou revolučně novou technologii, pořád je tam nějaká tryska a mechanismus, který ji zavírá. Mimochodem, ten na obrázku je na 99,9% "ventil napouštěcí spodní T 2442" který se dá stále pořídil nový.
Každopádně tento původní je zanesený kamencem a materiály už ztratily svou pružnost, takže resuscitace je zbytečně vynaložený čas a energie,.

Ten plovák už vypadá nověji, komunistické napouštěcí ventily ho měli polystyrenový (kostka z pěnového polystyrenu). Taky jsme to zkoušeli čistit. Taky dočasně pomohlo ohnout (kovové) rameno plováku, aby se to snažil zastavit dřív. Teda poté, co jsem zjistil, že problém neni ve splachovacím mechanizmu (předtím jsme ho rozebrali celý a vyměnili těsnění a záchod furt protékal). Ale pak se to rozpadlo, a já s údivem zjistil, že nový plovákový ventil se vším všudy stojí 80 korun a výměna je na 10 minut práce. To většinou vydrželo tak 2 roky, takže v následujících letech jsem v tom získal docela praxi, cena taky pozvolna stoupala. Když jsem to kupoval naposledy (no může to být tak 5 let, drží rekordně dlouho, abych to ale nezakřiknul), stálo celé to zařízení asi 150 korun (pro zajímavost koukám na Heuréku a je to v rozsahu nejčastěji 150-300).
Tedy já osobně bych došel do železářství pod kopcem (chápu, že ne každý to má tak blízko), kde takových zařízení mají na výběr obvykle plné regály, a podíval se, co to stojí, jestli ta práce s pokusy o opravu má vůbec smysl.
Navrhuju zastavovat přívod vody, pokud nikdo neplánuje používat toaletu (teda hlavně v noci a dopoledne), jako dočasné řešení by to mohlo zabrat, pokud kohout před tím rezervoárem je funkční (my tehdy takto zastavovali celý byt). To by bylo dočasné řešení na ty 3 měsíce, pokud by byla potřeba uspořit (neboli "cost cutting" za každou cenum jako to dělají nadnárodní firmy).

Každá expanzka musí byť vybavená voľným prepadom, dierou, ktorou po naplnení nádrže prebytočná voda nepretečie vrchom cez dekel do útulného, ale skromného obydlia, ale začne stekať týmto prepadom do WC hajzovej misy.

Na tieto tvoje doložené "foto" sedimenty, sajrajt, čistenie sediel jemnej prítokovej trysky, prepadu, vnútro nádrže, je velice vhodný čistý, koncentrovaný prostriedok zn.: Pulirapid určený na vodný šuter. Obsahuje tie správne kyseliny v ideálnom pomere, kys. fosforečná, citronová a spol. v mierne zahustenej tekutej podobe, ktoré nerozleptajú tesnenia, ako napríklad 36% kyselina soľná.

(Stará, dobrá, echt boľševická Fixinela sa načisto sprznila, dnes je to gelový, zahustený detský čajíček bez účinnosti).

Po očistení vnútra trysky Pulirapidom (chce to nechať dlhodobo pôsobiť) je vhodné aplikovať mazivo na veškeré hejblatá, pod tesniace sedlo, pod závity, v podobe neutrálnej, vodostálej, silikónovej stuženej vazelíny:

https://www.mtbiker.sk/shop/servis-a-trening/mazivo-a-oleje/vazeliny-pasty/force-silikonova-vazelina-30-ml.html

Ak reskíruješ do kapslí určené do umývačiek riadu (aspoň desať kusov), švacneš ich do vodou naplnenej nádržky, počkáš bez splachovania minimálne 96 hodín pôsobenia, dokážu pomalým procesom vyčistiť komplet sedimentny, dokonca aj vodný šuter s hrdzou. Len je to beh na dlhé trate odmáčania, ale výsledný porcelán, hejblatá, potrubie bude zvnútra ako z amerického, kapitalistického, západného Tuzexu čistý, vyglancovaný, čerstvo zakúpený, ako z Burdy vystrihnutý.

Hustýýýý.

Diky vam vsem a specielni dik Kurtovi za T2442. :-)

Chapete tu funkci tohoto systemu?

Ja proste ne. Zjevne tam je problem v te gumove membrane 419517, ale proste nedokazu pochopit, ze nadzvednutim te membrany to pusti vodu a kdyz si ta membrana zase sedne, tak to tu vodu utlaci a voda pres ni dal neprojde. Ale vzdyt minimalni tlak vody musi nutne tu membranu vzdy nadzvednout? Opravdu mi je to nepochopitelne.

https://www.zelezarstvi-naradi.cz/produkt/plovakovy-ventil-t-2442-sam-myjava-spodni-napousteci-1-2-552

Nechápu jak to přímo funguje, jen teoreticky. Kdysi dávno, v dřevěných dobách WC, kdy nádržka byla u stropu a zatažením se zvrhla na halvu, byl plovák připevněn na páku a ta zavírala přívod, jak plovák stoupal. Ke konci zdvihu byl už přitékalo malé množství vody a dělalo to dlouho pššššššš, než se to dovřelo (čím víc byl ventil přizavřen, tím pomaleji stoupal plovák). Nynější systémy toto šššššš odstraňují, asi jako mikrospínač ve vypínači omezuje jiskření. Pricip je ten, že voda proudí a když plovák přiskřípne malou dírku (plastový čudlík v membráně), změní se rázem tlakové poměry a membrána se má přitisknout a uzavřít mžikem přívod vody. Praktickému provedení tohoto typu se patrně nedá porozumět.

Prohlédni si důkladně tu horní matici-víčko (obr.3 úplně vlevo bílá) není náhodou prasklá? když ji utáhneš nic bych za to nedal že se z boku po obvodu ukáže prasklina, takhle ji neuvidíš musíš zatlačit proti dnu té matky /nejlépe namontovat

Kontroloval jsem to, neni tam nic praskleho.

---

Jirkovi dekuji za odkaz na vysvetleni funkce, uzasny patent, nechapu, jak na to mohli prijit.

---

Jinak teda problem vidim v tom, ze kuzelka se posouva nahrou, ale bud neskrti pritok vody vytekajici z tlakove komory nebo tam neroste tlak. Proste presto, ze plovak funguje a kuzelku vytlacuje nahoru, tak voda stale stejne rovnomerne tece dal.

Zkusim to koupit nove, ale stve me, ze nevim, kde byla zavada, kdyz vsechno vypada ok.

Chlapi super, vyřešeno.

Díky všem a speciální dík ještě také Krysařovi. Vzal jsem na to, po jeho upozornění LED baterku a vážně na horním víčku je mikroprasklina, ta teda způsobuje nefunkčnost té tlakové komory.

Koupím víčko. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru