Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem aký kondenzátor použít nebo jaké jiné řešení

Dobrý den…dobří lidé, prosím pomozte nešťastníkovi!!!!! Posílám spousty obrázků i schema mého zapojení, abych vše jen nepopisoval. Pulzní zdroj 40W (je vidět na foto), který je nastavitelný na vyšší napětí než je 12v – což mi zvyšuje účinnost 6ti ventilátorů (a vůbec jim nevadí 13,5V a krásně odsávají) to sice krásně zvládá a ani se moc nehřeje, ale problém je v tomto: zdroj nezvládne prvotní špičku rozběhu všech ventilátorů. Takže několikrát vypadne na ochranu než se mi ventilátory roztočí. Vyřešil jsem to odpory s překlenovacím vypínačem. Takže jsem zapnul 230V do zdroje a po cca 1vteřině přepnul vypínač na zkrat až se prvotní špička rozběhu zmenšila. O.K. to fungovalo, jenže jsem už třikrát zapomněl přepnout do zkratu odporů, ty se po chvíli rozpálili do běla a já propálil na třech místech lavici….byl jsem inzultován od paní domácí.
Tady na poradně jste mi poradily zpožďovací relé s časovačem 555 a já si objednal hned 2 kusy. Super, to také funguje perfektně, ale bohužel cca 5x. Pak modul odejde a spíná okamžitě. Je to vidět na schématu. Napadá mě, že někde do něj musí vletět nějaké špička, ale nevím odkud – s výstupy relé to nemůže mít nic společného. Napadá mě dát na napájecí svorky modulu kondenzátor, který špičku pojme!!!!! Ale nevím jaký??? Součástkovou základnu mám víc než bohatou a objednal jsem si hned 7 nových modulů. Prosím, moc prosím, jaký koďan tam dát???? Nebo je to v něčem jiném.??? Moc děkuje invalidní důchodce Michal.

Moc se omlouvám, ale nenašel jsem možnost, jak připojit přílohy, takže mi asi nikdo neporadí

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kondenzátor na výstupe zdroja nie je šťastné riešenie, situáciu to len zhorší - pri zapnutí sa musí…
ok 23.01.2021 03:15
ok
Moc Vám děkuji. Dalších součástek se do krabičky moc nevejde, ale je nad slunce jasné, že když relé…
medvidek181 23.01.2021 21:10
medvidek181
Po pozretí si schémy zapojenia môžem len potvrdiť to, čo som už napísal. Chyba je v tom, že pulzný z…
ok 24.01.2021 01:42
ok
Moc Děkuji…..zenerky jsem zatím nehledal a nejsem si jistý, že bych správně spíčítal předřadný odpor…
medvidek181 24.01.2021 20:44
medvidek181
Hlavne nezasahuj do modulu. To už vyriešil výrobca a časovače úspešne a bez problémov predáva v obro…
ok 25.01.2021 03:35
ok
"" Špičky, ktoré údajne generujú ventilátory pri odpojení v danom zapojení sú nepodstatné. Dá sa pov…
Zerozero 25.01.2021 13:12
Zerozero
Jediná indukce, kterou jsem v zapojení našel a která může špičky vytvořit, jsou ventilátory. Nebo je…
ok 25.01.2021 14:42
ok
Nebylo uvedeno, jaké jsou to ventilátory. ""v našom prípade záťaž blízka nule"" Koukám na schema jak…
Zerozero 25.01.2021 15:26
Zerozero
Nebolo síce uvedené aké tam sú ventilátory, ale čo sa týka princípu pohonu nemáme toho príliš veľa n…
ok 25.01.2021 17:12
ok
Nějak špatně jsi si prohlédl, nebo pochopil, to schéma. Ten odpor je tam pro snížení odběrového prou…
George63 25.01.2021 18:13
George63
Nejjednodušší řešení je použít zdroj, který utáhne ventilátory při rozběhu. Všechno ostatní léčba pr…
Prim 25.01.2021 22:25
Prim
Ano, máš pravdu, já ho tady mám, ale nerad ustupuji před problémy a navíc se mi to postupné spouštěn… poslední
medvidek181 25.01.2021 22:30
medvidek181

Kondenzátor na výstupe zdroja nie je šťastné riešenie, situáciu to len zhorší - pri zapnutí sa musí nabiť, teda prúdová špička sa len zväčší. Neviem aký oneskorovací člen používaš, ale ak je to niečo takéto: https://techfun.sk/produkt/rele-timer-ne555-oneskorovaci-obvod/ , tak ten sa dá poškodiť len napäťovými špičkami. Skús to napájať cez obmedzovač napätia (NPN tranzistor so zenerovou diódou 12V, zapojené ako emitorový sledovač). Samozrejme týmto stabilizátorom napájaš len elektroniku oneskorovacieho člena, relé bude pripojené priamo na výstup zdroja (tých 13,5V) v sérii s ventilátormi.

Moc Vám děkuji. Dalších součástek se do krabičky moc nevejde, ale je nad slunce jasné, že když relé spíná tranzistor, tak se k cívce relé musí přidat paralelně i dioda v závěrném směru. Dělám to tak celý život a nikdy mi spínací tranzistor s relátkem v v kolektoru neshořel. Proboha, snad výrobce tohoto modulu není tak blbej, že by to nevěděl. Vaší odpovědi sice vůbec nerozumím, ale děkuji za radu moc a moc a přes sponku přidávám obrázky. ještě mě napadlo, že moduly mohou odpalovat i ventilátory v doběhu. Co jim tam dát duodu cca 6A a přidat na zdroji o 0,8 V více????

Po pozretí si schémy zapojenia môžem len potvrdiť to, čo som už napísal. Chyba je v tom, že pulzný zdroj v prvom okamihu napája len elektroniku časovača. V takom stave (prakticky naprázdno) môže generovať napäťové špičky, ktoré odpália riadiace obvody časovača. Tie je treba odfiltrovať.
Obrázok čo som dal v predchádzajúcej odpovedi to zvláda. Tranzistor je ľubovoľný spínací NPN s povoleným kolektorovým napätím min. 100V a emitorovým prúdom min. 100mA. Odpor cca 100ohm/0,25W. Zenerova dióda ľubovoľná s Uz 12V. Namiesto diód ktoré znižujú napätie pre časovač pripoj kolektor tranzistora, do vstupu oneskorovača pripoj emitor. Ostatné podľa obrázku. Ak nemáš fakt dosť miesta na tieto súčiastky a chce sa ti experimentovať, tak môžeš skúsiť pripojiť len jeden či dva ventilátory priamo na zdroj a zvyšné ventilátory cez časovač. Ten prvý by mal spôsobiť, že zdroj nebude na začiatku bežať naprázdno ale do slabšej záťaže a teda nemali by vznikať tak veľké napäťové špičky.
A ešte poznámka: O paralelnej dióde k vinutiu relé som naozaj nič nepísal, to má výrobca oneskorovača vyriešené a do obvodov časovača naozaj netreba zasahovať.

Moc Děkuji…..zenerky jsem zatím nehledal a nejsem si jistý, že bych správně spíčítal předřadný odpor, protože modul odebírá podstatně míň když zpožďuje a pak mnohem víc, když přitáhne relé. Už to řeším s 7812 a už tu mám připravené i blokovací koďany 0,33 a 0,1 . Zároveň dám do modulu i paralelně k cívce, ale to mi přijde už jako blbost. Výrobce to musí vědět a spínací tranzistor tak musí chránit. Bohužel v modulu jsou jen plošné součástky, tak se v tom nedá moc vyznat!!!!. Jestli tohle vše nepomůže (v úterý mi přijdou nové dva moduly……a z Ebay 5ks až za měsíc) tak dám ještě KY 6A do výstupu pro ventilátory. M.

Hlavne nezasahuj do modulu. To už vyriešil výrobca a časovače úspešne a bez problémov predáva v obrovských sériách. Použitie stabilizátora 7812 je dobrý nápad, ale mysli na to, že 7812-ka bude pracovať mierne mimo doporučených hodnôt napätia pre tento integrovaný obvod (rozdiel medzi vstupným a výstupným napätím bude 1,4V a to je menej ako sú doporučené 2V a neviem aké sú vysoké napäťové špičky ktoré generuje zdroj pri chode naprázdno - mohli by ohroziť 7812-ku). Za vyskúšanie to ale stojí a s najväčšou pravdepodobnosťou to fungovať bude. A čo tak použiť 7809 a strednú nožičku GND pripojiť na zem cez dve či tri kremíkové diódy v priepustnom smere v sérii? to by sme sa dostali s výstupom stabilizátora na cca 10,4 až 11,1V. A to už je prijateľný napäťový rozdiel medzi vstupom a výstupom stabilizátora a časovač by s istotou mal pri tomto napätí fungovať dobre. Špičky, ktoré údajne generujú ventilátory pri odpojení v danom zapojení sú nepodstatné. Dá sa povedať, že sú to len fantasmagorické predstavy niektorých radcov. Ak by aj vznikli, tak by sa prejavili len trochu väčšou iskrou na kontaktoch relé, relé však je na to stavané a dokonca ventilátory v tvojom prípade odpojí až vtedy, keď už je všetko bez prúdu. Ten odpor paralelne pripojený ku kontaktom relé tam nedávaj. Nerieši problém, preto je zbytočný.

"" Špičky, ktoré údajne generujú ventilátory pri odpojení v danom zapojení sú nepodstatné. Dá sa povedať, že sú to len fantasmagorické predstavy niektorých radcov."
Jenže ta fantasmagorická představa je zřejmě celý problém, který se tu řeší kupou pomocných obvodů, přídavnými stabilizátory a podobně.
Pokud zpožďovací modul odchází v tomto zapojení, nějaký důvod to mít musí.
A jaký? Že by průmyslový spínaný zdroj produkoval nějaké špičky je málo pravděpodobné.
Indukční špička generovaná cívkou relé, je jistě ošetřená už výrobcem modulu.
Tak kde se v daném zapojení může vzít nějaké přepětí, které by modul odepsalo????
Jediná indukce, kterou jsem v zapojení našel a která může špičky vytvořit, jsou ventilátory. Nebo je tam nějaký jiný zdroj vyššího napětí???
Jak je mi známo, každá indukčnost při přerušení proudu vygeneruje napěťovou špičku.
ALE--- Tato ind. špička má obrácenou polaritu, než byl budící proud.
Po přerušení napájecího proudu, ventilátory vytvoří napěťovou špici, která se dostane přes předřadný odpor do napájení modulu.
Tato indukčmí špička má ale ZÁPORNOU polaritu. Obvod neničí ani tak přepětí, jako obrácené napětí.
Mysím tedy, že celý problém vyřeší antiparalelní dioda u ventilátorů. Pro jistotu bych možná dal diodu v propustném směru v napájení modulu.
Pokud se mýlím tak sorry. :puff:

Jediná indukce, kterou jsem v zapojení našel a která může špičky vytvořit, jsou ventilátory. Nebo je tam nějaký jiný zdroj vyššího napětí???

Áno, je. Spínaný zdroj má zvyčajne pracovný rozsah od cca 20 až 30% do 100% menovitého výkonu. Výrobca zaručuje aj nejaké percento preťaženia na kratšiu dobu. Mimo tejto oblasti (v našom prípade záťaž blízka nule) nie je zaručená správna činnosť (spínaného) zdroja. Objavujú sa prepätia a napäťové špičky. Napr. ak na PC zdroji odpojíš záťaž z 12V vetvy, tak prepäťová ochrana z tohoto dôvodu vypne celý zdroj. (Uznávam, že niektoré PC zdroje môžu byť ošetrené v tomto smere a zdroj nevypadne).

Jediná indukce, kterou jsem v zapojení našel a která může špičky vytvořit, jsou ventilátory. Nebo je tam nějaký jiný zdroj vyššího napětí??? Jak je mi známo, každá indukčnost při přerušení proudu vygeneruje napěťovou špičku.

Pán medvídek181 tam má ventilátory na jednosmerných 12V a ja nepredpokladám, že by v nich mohli byť klasické mechanické komutátory. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o elektronicky riadené komutovanie ako v PC ventilátoroch. Tam naozaj pri vypnutí nehrozí nejaká napäťová špička - či už kladná, alebo záporná. Riadiaca elektronika nič také do napájania neprepustí. A to by som asi tento príspevok ani nenapísal, lebo v mojom PC sú 3 alebo 4 takéto ventilátory.
A ešte niečo... ale to sa mi už nechce písať, diplomovku mám už veľmi dávno za sebou...:-)

Nebylo uvedeno, jaké jsou to ventilátory.
""v našom prípade záťaž blízka nule""
Koukám na schema jak můžu a stále nemůžu přijít na to, kdy je zdroj bez zátěže.
Vidím stále připojený časovač (zanedbatelné), ale také všechny paralelní ventilátory. Odpor asi 3ohm, velkou roli nehraje. :-):-)

Nebolo síce uvedené aké tam sú ventilátory, ale čo sa týka princípu pohonu nemáme toho príliš veľa na výber. Hlavne ale nebolo uvedené nič o zdroji a tam ja vidím problém. Zdroj je (prakticky) bez záťaže pri rozbehu predtým, ako zopne relé. Predpokladám však, že 3ohm odpor tam pôvodne nebol, dostal sa tam až potom, čo "odišiel" časovač. Medvidek181 by mal v prvom rade chrániť časovač pred prepätím. Nemám nič proti tomu, aby okrem stabilizátora/obmedzovača dal aj ochranu proti zápornému impulzu napr. pripojením diódy na vstupné svorky časovača v nepriepustnom smere. Nemyslím, že by to na veci niečo zmenilo, ale určite by to rozptýlilo tvoje obavy zo zápornej napäťovej špičky.

Nějak špatně jsi si prohlédl, nebo pochopil, to schéma. Ten odpor je tam pro snížení odběrového proudu při rozběhu (odporový dělič - výkonový rezistor) do série, aby nevypínala nadproudová ochrana spínaného zdroje. Po rozběhu ventilátorů, to časové relé, překlene kontaktem, tento vložený odpor a pak už jde na ventilátory plné napětí 13,5V.
Celé toto nemá s napájením toho časového relé žádnou spojitost.
Ale "něco" zřejmě způsobuje, na výstupu z toho spínaného zdroje to, že "odejde" opět "něco" na tom časovém relé (já typuji nejspíše ten IO, který je mosfet). Zda je to třeba jen to zvýšení napětí z původních 12V na těch 13,5V (které, dle tazatele "lépe točí ty ventilátory") to těžko říct. A pokud by se k tomu přidal ještě případný "pokles" napětí při rozběhu těch ventilátorů (to už spekuluji), také těžko odhadnout. To by chtělo pak třeba provést přesnější měření třeba s digitálním měřákem zobrazujícím i křivkou, v závislosti na čase a průběhu rozběhu, změnu napětí, případně proudu. Ale to je spíše již laborování a tenhle měřák zřejmě tazatel ani nemá (pozn. nejde o klasický osciloskop).
Já bych to osobně řešil určitě jednoduše a spolehlivě, oddělením silového napájecího zdroje pro ventilátory a samostatným "prckem" pro to časové relé. Což také obsahovala ta základní otázka "nebo jaké jiné řešení". :puff:

Nejjednodušší řešení je použít zdroj, který utáhne ventilátory při rozběhu. Všechno ostatní léčba problémů, které vůbec nemusely nastat.
Podle mého názoru by vyšlo levněji objednat 60W zdroj, než ke stávajícímu přilepovat jako vlaštovka další a další rovnáky na vohejbák. O estetice a bezpečnosti ani nemluvě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...