Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem aký kondenzátor použít nebo jaké jiné řešení

Po pozretí si schémy zapojenia môžem len potvrdiť to, čo som už napísal. Chyba je v tom, že pulzný zdroj v prvom okamihu napája len elektroniku časovača. V takom stave (prakticky naprázdno) môže generovať napäťové špičky, ktoré odpália riadiace obvody časovača. Tie je treba odfiltrovať.
Obrázok čo som dal v predchádzajúcej odpovedi to zvláda. Tranzistor je ľubovoľný spínací NPN s povoleným kolektorovým napätím min. 100V a emitorovým prúdom min. 100mA. Odpor cca 100ohm/0,25W. Zenerova dióda ľubovoľná s Uz 12V. Namiesto diód ktoré znižujú napätie pre časovač pripoj kolektor tranzistora, do vstupu oneskorovača pripoj emitor. Ostatné podľa obrázku. Ak nemáš fakt dosť miesta na tieto súčiastky a chce sa ti experimentovať, tak môžeš skúsiť pripojiť len jeden či dva ventilátory priamo na zdroj a zvyšné ventilátory cez časovač. Ten prvý by mal spôsobiť, že zdroj nebude na začiatku bežať naprázdno ale do slabšej záťaže a teda nemali by vznikať tak veľké napäťové špičky.
A ešte poznámka: O paralelnej dióde k vinutiu relé som naozaj nič nepísal, to má výrobca oneskorovača vyriešené a do obvodov časovača naozaj netreba zasahovať.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny