Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem aký kondenzátor použít nebo jaké jiné řešení

Jediná indukce, kterou jsem v zapojení našel a která může špičky vytvořit, jsou ventilátory. Nebo je tam nějaký jiný zdroj vyššího napětí???

Áno, je. Spínaný zdroj má zvyčajne pracovný rozsah od cca 20 až 30% do 100% menovitého výkonu. Výrobca zaručuje aj nejaké percento preťaženia na kratšiu dobu. Mimo tejto oblasti (v našom prípade záťaž blízka nule) nie je zaručená správna činnosť (spínaného) zdroja. Objavujú sa prepätia a napäťové špičky. Napr. ak na PC zdroji odpojíš záťaž z 12V vetvy, tak prepäťová ochrana z tohoto dôvodu vypne celý zdroj. (Uznávam, že niektoré PC zdroje môžu byť ošetrené v tomto smere a zdroj nevypadne).

Jediná indukce, kterou jsem v zapojení našel a která může špičky vytvořit, jsou ventilátory. Nebo je tam nějaký jiný zdroj vyššího napětí??? Jak je mi známo, každá indukčnost při přerušení proudu vygeneruje napěťovou špičku.

Pán medvídek181 tam má ventilátory na jednosmerných 12V a ja nepredpokladám, že by v nich mohli byť klasické mechanické komutátory. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o elektronicky riadené komutovanie ako v PC ventilátoroch. Tam naozaj pri vypnutí nehrozí nejaká napäťová špička - či už kladná, alebo záporná. Riadiaca elektronika nič také do napájania neprepustí. A to by som asi tento príspevok ani nenapísal, lebo v mojom PC sú 3 alebo 4 takéto ventilátory.
A ešte niečo... ale to sa mi už nechce písať, diplomovku mám už veľmi dávno za sebou...:-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny