Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický hoblík - priority?

Zdravím,
rád se tady radím, protože odpovědi bývají ze zkušeností.
Dnes jsem viděl při práci elektrický hoblík. Prý ten konkrétní stál 100 000kč. Chlápek brousil trámy a šlo mu to "stokrát" rychleji, než když brousím vzduchosuché surové smrkové dřevo z pily, brusným kotoučem(šmirglem) na rozbrušovačce. Chtěl bych taky el.hoblík :D .

Proto se tu chci zeptat, na co si dát při výběru pozor. Co od hoblíku očekávat? Co by měl dobrý hoblík mít? Jaké by měl mít vlastnosti?

Otázka k vlastnosti: Lze odhoblovat třeba jen čtvrt milimetru?

Nejsem stolař. Nemám kde uskladnit protahovačku. Dělám ročně tak 5-6 výrobků od poliček, po postele. Dělám to pro sebe(ne na kšeft) v rámci stavby, úspory a pro radost. Brousím nejčastěji desky 10-20cm(dvacítky ovšem výjimečně) široké a tlusté od 2cm do 4cm. Taky hranolky od 3x3cm po 8x8cm.

Obecně když bych dal za hoblík 4-5000kč, tak mám pocit, že by se mi časem "splatil". Brousím někdy i 2h, a pak mě brní ruce jak cep. Na druhou stranu, už těch věcí na výrobu moc nemám. Řekněme na 2-3 roky max. Pak už jen véélmi příležitostně třeba rodině nějaký regál, polici, nebo tak něco drobného. Takže se mi moc těch 4-5000 dávat nechce. Rád si tady vyslechnu zkušenosti a pohledy na věc.

Taky bych chtěl říct, že mám zkušenosti se základnějšími řadami různých nástrojů. Akučka z Lidlu(super kauf života) za 1000kč, přímočárka z Lidlu(dobré tak akorát na přefiknuti něčeho tak od oka)/800kč, dvojkotoučová bruska z Lidlu(2h jsem vyvažoval kotouče, ale pak už ok)/700kč, pokosová kápovací pila s potahem z lidlu(budu vracet, neboť dorazová zábrana není v rovině, ale do "véčka", takže když nastavím jednu stranu do pravého úhlu, tak druhá strana už kolmo není)/2700kč. Ty nejlevnější rozbrušovačky z Tesca, Kaufu, Alberta(obecně se to dá opravit a není to vždy vyloženě šunt co se pokazí do druhého dne)/500-700kč.
Takové stroje jsou vyloženě levné k tomu, jakou práci zastanou. Před koupi jsem měl často nějakou zkušenost s něčím podobným. Ale el.hoblík, o tom nevím vůbec nic. Proto bych se tu chtěl poradit.

velice děkuji za postřehy.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud potřebuji "ubrat" tak použiji ruční hobby hoblík (viz rady Zero- není nutno doplňovat).;-) Pok…
George63 12.11.2020 19:18
George63
Měřil jsem to a když je deska tlustá 4cm, tak když ji krásně vybrousím tím kotoučem, tak má 3.6cm. T…
patyk 12.11.2020 19:35
patyk
Pásová bruska je univerzální, můžeš dát hrubý pás 40-60 a pak na doladění povrchu jemnější.Já už ani… nový
Karel04 12.11.2020 22:57
Karel04
No s tou pásovkou jsem dost nahlodaný. Když to tedy shrnu. Smrkové dřevo mívá suky. Takže by bylo n… nový
patyk 13.11.2020 04:50
patyk
na pásovce se také lehce odrbe kraj ale to neva ničemu...mimochodem ty brusné pásy jsou jak na dřevo… nový
paul 13.11.2020 13:17
paul
Napišu zase odpověď pod svou otázku, jakože píšu všem. Náhoda tomu chce, že je v Tescu zrovna akce… nový
patyk 13.11.2020 19:05
patyk
Dobrý den,stále řešíte hoblík,umíte si představit,jak budete hoblovat do roviny širší materiál než j… nový
Lubomír 13.11.2020 19:59
Lubomír
no dnes jsem koupil páskovku. Hoblík už neřeším. Z kterého bodu jste došel k tomu? Bych to opravil,… nový
patyk 13.11.2020 20:04
patyk
Tak v Lidlu mají už jen tu menší, já mám PARKSIDE PBS 900 C3, ta má 900W delší pás 533 mm, regulaci… nový
Karel04 13.11.2020 20:05
Karel04
ještě přikládám ten doraz šmirglu na tom předním válci nový
patyk 14.11.2020 09:20
patyk
no já když jsem tu BD brusku kupoval, tak mi to právě známý majitel obchodu vysvětlil proč je výhodn… nový
paul 14.11.2020 10:16
paul
je škoda, že ten BD už není. I za cenu vyšší bych ho vzal. Parkside 600W má kratší plochu. Ten 900W… nový
patyk 14.11.2020 11:04
patyk
Tak jsem dohledal mail a fakturu k té brusce PBS 900 C3, kupoval jsem ji na Lidl eshopu 15.6.2020.Ně… nový
Karel04 14.11.2020 12:01
Karel04
tak ten Parkside by snad šel...p100304498 možná jsem našel....pasova-bruska-ka89ek-z62.html nový
paul 14.11.2020 17:12
paul
Našel jsem Extol premium 1010W. Má to ty svorky k uchycení naruby. Za nějakých necelých 1700kč to vy… poslední
patyk 14.11.2020 19:52
patyk

Pokud potřebuji "ubrat" tak použiji ruční hobby hoblík (viz rady Zero- není nutno doplňovat).;-)
Pokud jde pouze o vyhlazení povrchu, pak pásovou ruční brusku. Je to podstatně lepší, než kotoučovka. Chce to mít v zásobě dostatek pásů různé zrnitosti. Já používám z Lídlu Parkside, a sada pásů 6 ks, zrnitosti od 40 do 160, tam k ní bývá tak kolem 60-80,- Kč. A jak na dřeva měkčí, tak i tvrdá.
Hoblík který používají profíci tesaři, na trámy, to jsou podstatně dražší a s větší pracovní šíří.
Ale my jsme, se synem, když jsme mu, před cca 15-ti lety stavěli domek, i s těmi dvěma hobby hoblíky kolem 1000,- Kč, ohoblovali stropní trámy, bez problémů a dobře, ze spodních a částečně bočních pohledových stran (cca 20 trámů 20/30 cm. o délce cca 5-7m).

Měřil jsem to a když je deska tlustá 4cm, tak když ji krásně vybrousím tím kotoučem, tak má 3.6cm. Tedy nějaké 2mm z každé strany. Pokud mi to hoblík veme najednou, tak budu velmi spokojený. No, nemusí vyloženě najednou, klidně to přefrčím 2x po jednom mm. Ale slibuju si od hoblíku to, že po hodině práce nebudu mít bolavé ruce z vibrací. Prostě ta rozbruška jak se mikrochvěje, tak mě z toho pak brní ruce třeba ještě půlhodiny. Bojím se, aby pásová bruska nedělala při styku šmirglu se dřevem podobné mikrovibrace.

Mi nevadí máknout a něco třeba hodiny tlačit těžkého. Z toho mě ruky nebolí.

Pásová bruska je univerzální, můžeš dát hrubý pás 40-60 a pak na doladění povrchu jemnější.Já už ani hoblík nepoužívám, dělal jsem teď stovky latí a to bych se z nějakého upínání a otáčení pro hoblík zbláznil.Mám 2 pásové brusky, jednu otočenou na bok a druhou pásem nahoru, upnuté na stole.A brousil jsem na tom latě 1-4 metry v pohodě.Jen se musí občas udělat pauza na vychladnutí, proto ty brusky po cca 10 minutách střídám a brousím plynule.Loni jsem brousil u trámky na pergolu a i tam jsem vyměnil hoblík za brusku.

No s tou pásovkou jsem dost nahlodaný.

Když to tedy shrnu. Smrkové dřevo mívá suky. Takže by bylo nutné mít na hoblíku nože z tvrdokovu. Hoblík stačí obyčejný, ale s těmi vychytávkami, co jste mi tu popsali. Hoblování je o něco rychlejší, než pásová bruska.

Pásovka, ta se dá upnout pásem nahoru a brousit přímo a tím zrychlit manipulaci.

Pásovka - k ní mám ještě otázky. Když používám brusné kotouče, tak ty se docela rychle od kraje odrbou a pak postupně směrem ke středu ubývá brusného kameniva. Jedním kotoučem udělám tak 3ks desek 3-4m x 15cm z obou stran. Boky desky brousím těmito zbytky(mám jeden unášeč, který má průměr tak 9cm, takže ty odrbané zbytky dávám na něho).
Má ten nekonečný brusný pás větší životnost než ty kotouče?

2.ten parkside pásovka. Dívám se na jejich stránky a vidím, že ten přední váleček má malý poloměr. Nemá to tendenci rychleji ničit brusný pás?

děkuji všem za odpovědi

na pásovce se také lehce odrbe kraj ale to neva ničemu...mimochodem ty brusné pásy jsou jak na dřevo tak na kov, dají se na tom brousit nože kuchyňské , kapesní, dláta atp. akorát nevím jak to mají s hrubostí nad 100, víc jsem nepotřeboval.
Malý váleček vpředu nemá na nic vliv, akorát na to že se dostanete i tam kam s velkým válcem vpředu ne, takže vybrousíte i menší prohlubně zřeba po přímočaré pilce...já mám toho BlackDeckera mnoho let a použiju ho obvykle pro renovaci desek sezení na zahradě což je tak každých 5 let. konkretně tuto a když na ni kliknete dostanete další obr....bruska-pasova-black-decker-ka89ek-750w-75mm-kufr-prislusenstvi

Napišu zase odpověď pod svou otázku, jakože píšu všem.

Náhoda tomu chce, že je v Tescu zrovna akce na pásovou brusku Reikel. Koupil jsem poslední kus. Ještě s rozbitým obalem. Vyzkoušel jsem to. A mám trochu smíšené pocity.

1.Přední válec má na jedné straně doraz pro šmirgl tak, že je vyšší než ten šmirgl, a tak leží na dřevě doraz, a ne šmirgl. V tom místě se dělá vytlačená rýha, kterou následně musím taky zbrušovat. Předpokládám, že je to konstrukční vada a budu ji vracet.

2.Rychlost práce je o něco pomalejší, než s brusnými kotouči. Možná proto, že ty otáčky nejsou kdoví co. Dovedu si představit, že to jede rychleji. Šmirgle na unášeči na rozbrušce se točí bych řekl mnohem rychleji. Brusil jsem ovšem tím dodaným šmirglem(zrnitost 60 asi). Na ty surové desky to chce 40ku, je to rychlejší. Tak uvidím zítra.

3.Kladem je, že nemusím mít filtr na pysku. Práší se, ale ne tak do vzduchu, jak to rozdmychává rozbruška.

4.Líbí se mi, že mohu hrany zbrušovat přímo tím, a ne lehce ohoblovaným lamelovým kotoučkem(nemusím přehazovat unášeč s tím lamelákem). Pásovka dělá krásnější konce desek(ta odřezá strana)

5.V železářství měli 240zrnitost, tak zítra zkusím a pak poreferuji. 60ka nechává ve dřevě drobné rýhy jako kotouče.

6.Celkově ergonomie práce s bruskou je prostě jiná. Musím si zvyknout.

7.Celková práce s bruskou, dřevem a úchytem dřeva se mi zatím líbí více než s rozbruškou. Na jedné straně si to upnu do stolku(takový svěrákový stolek z jakéhosi super/hyper(Work Bench se to jmenuje)). Na druhé straně položím o žebřík. Delší desky asi bude třeba na tym žebříku vymezit svorkama, ať to nemá tendenci ucházet do boku.

8.Pravděpodobně je ta bruska opravdu vhodnější a univerzálnější, než ten hoblík. Hoblíkem bych asi nechtěl renovovat kuchyňskou linku(dub). Tou bruskou to přeleštit asi bude vhodnější volba.

9.Brusku Tescu vrátím a možná zkusím ten Parkside. Má ty svorky na otočení brusky jako stanice. https://www.lidl-shop.cz/PARKSIDE-Pasova-bruska-PBDS-600-A1/p100304498 Má to ovšem jen 600W příkon. To se mi zdá málo. Možná zkusím přihodit něco ještě více a koupím ten doporučený black and decker. Mám dojem, že už není v prodeji, tak pohledám obdobný. Mít možnost brusku otočit pásem nahoru a obrušovat nějaké malé dřevíčka, to se mi líbí.

10.Zdá se mi, že ruce z toho brnět nebudou. Anebo ne tak jak z rozbrušky.

11.Lehce nevýhodou proti kotouči je, že nemám dobrý přehled, kde právě brousím. Je to asi zvyk. Možná je to levný Reikel. Nevím. Ale asi toto mě taky brzdilo v rychlosti.

12.Dost se zahřívá. Jak ten šmirgl valí po té kovové desce, navíc z venku po dřevě, tak to po 10min.pálí. Práci to bude značně zpomalovat. Naštěstí už jsem 90% výrobků odedřel s kotouči :D

13.Mám pocit, že ten pás se vůbec neničí a snad bude práce s bruskou ekonomičtější. Nicméně pás stojí 30-50kč. Výsek na unášeč asi 3-5kč dle zrnitosti.

14.Asi to nedělá takový rachot jak rozbruška. Ale na špunty do uší to je.

no, už se těším na zítřek :)
děkuji všem za postřehy a zkušenosti

Dobrý den,stále řešíte hoblík,umíte si představit,jak budete hoblovat do roviny širší materiál než je šířka záběru hoblíku.Vlastním obojí nářadí desítky let a každé má svá specifika,hoblík hobluje,pásová bruska brousí,dva rozdílné úkony,každý se hodí na něco jiného.Pásovka brousí,když po letech,tak žádné rýhy,nebo kruhy jako od flexy a lamelového kotouče.Pokud je dřevo dobře suché,tak brousí kvalitně,vlhké zalepuje brusný pás.Pokud renovujete třeba desku stolu z dýhy,nebo masivu a nejste fušer,tak je po ošetření jako nová,hoblíkem to jaksi nejde,protože hobluje,uděláte křivé koleje a bruska brousí rovinu.Udělejte si pořádek v požadované operaci a podle toho kupte vercajk.:-)

no dnes jsem koupil páskovku. Hoblík už neřeším. Z kterého bodu jste došel k tomu? Bych to opravil, aby to další nemátlo. Myslím si, že spousta lidí řeší podobné problémy a chtěl bych, aby z tohoto vlákna bylo patrné řešení.

Tu pásovku vrátím, protože má špatně řešený přední válec. Koupím něco jiného. Právě procházím net. Líbí se mi ta stanice co drží pásovku obráceně. Ale ta KA89EK už se nedělá

Tak v Lidlu mají už jen tu menší, já mám PARKSIDE PBS 900 C3, ta má 900W delší pás 533 mm, regulaci rychlosti a větší váleček vepředu.On Lidl tohle nářadí má v akci vždy tak 2x ročně v prodejnách a pak na eshopu do vyprodání.Já měl zrovna štěstí, že když jsem nestíhal se svojí starou (bruskou :-)), tak byla tahle v akci za 1199 Kč.Pásy mám na obě stejné, kupuji ty levnější.V Lidlu bývá sada 6 ks 40-150 za dobrou cenu, loni výprodej v Tescu za 1/3,tak jsem nakoupil zásoby 60 a 80 así po 25 Kč/3 ks.A mají to i vietnamci.Na měkké dřevo vydrží pás dlouho a přetrhl se mi snad jen dvakrát za rok.Výhoda je to otočení a upnutí 2 svorkami na stůl- video tady.

no já když jsem tu BD brusku kupoval, tak mi to právě známý majitel obchodu vysvětlil proč je výhodný přední válec menší. Navíc ten Paksaid mi přijde že má krátkou plochu. Black má ještě stavitelnou přední rukojeť takže se dá držet pohodlně. Má regulaci otáček s vypínačem na MAX otáčkách. Opravoval jsem v něm jen výměnu tyristoru což není problém viz odkaz kde jsem to nafotil a rozkreslil zapojení protože nikde není k sehnání. Jinak pro jemnou práci bych si dovolil doporučit modelářský hblík. www.kolmanl.info

a tady elektrika Black&Deckera:balck%20decker.pdf

je škoda, že ten BD už není. I za cenu vyšší bych ho vzal.

Parkside 600W má kratší plochu. Ten 900W, co právě na jejich eshopu není, a byl tak před 2mi léty. Takže kdo ví kdy a zda vůbec, bude, má standard 533x75mm.

Jinač, člověk musí být připraven si drobné opravy těchto kutilských zařízení opravit sám. Nějaký tranzistor, tyristor, uhlíky, baterie... Jak jsem psal o akučce od Parksidu. Tak ten má uvnitř ozubení ocelové. Vcelku dobrý stroj. Ale taky jsem už měnil baterie(li-on) za nové a s větší kapacitou. A opravoval tranzistor ve spoušti(regulace otáček dle síly stisku spouště).

Tak jsem dohledal mail a fakturu k té brusce PBS 900 C3, kupoval jsem ji na Lidl eshopu 15.6.2020.Nějak jsem to neodhadl, myslel jsem, že už loni.Takže je naděje, že Lidl tuhle nebo novější typ zařadí za pár týdnů znova.Možná by stálo za to jim poslat dotaz, jestli bude v dohledné době v nabídce nebo kde ji sehnat.Akci Dílna mají každý týden a tohle nářadí tam 2-3x ročně opakují.Ovšem netvrdím, že je ze všech brusek nejlepší, mně ale výkonem vyhovuje a cena solidní.

1 x PARKSIDE® Pásová bruska PBS 900 C3
Číslo výrobku: 100274848
Předběžné datum dodání: 18.06.2020
Jed. cena Cena 1199,00 Kč

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru