Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický hoblík - priority?

Napišu zase odpověď pod svou otázku, jakože píšu všem.

Náhoda tomu chce, že je v Tescu zrovna akce na pásovou brusku Reikel. Koupil jsem poslední kus. Ještě s rozbitým obalem. Vyzkoušel jsem to. A mám trochu smíšené pocity.

1.Přední válec má na jedné straně doraz pro šmirgl tak, že je vyšší než ten šmirgl, a tak leží na dřevě doraz, a ne šmirgl. V tom místě se dělá vytlačená rýha, kterou následně musím taky zbrušovat. Předpokládám, že je to konstrukční vada a budu ji vracet.

2.Rychlost práce je o něco pomalejší, než s brusnými kotouči. Možná proto, že ty otáčky nejsou kdoví co. Dovedu si představit, že to jede rychleji. Šmirgle na unášeči na rozbrušce se točí bych řekl mnohem rychleji. Brusil jsem ovšem tím dodaným šmirglem(zrnitost 60 asi). Na ty surové desky to chce 40ku, je to rychlejší. Tak uvidím zítra.

3.Kladem je, že nemusím mít filtr na pysku. Práší se, ale ne tak do vzduchu, jak to rozdmychává rozbruška.

4.Líbí se mi, že mohu hrany zbrušovat přímo tím, a ne lehce ohoblovaným lamelovým kotoučkem(nemusím přehazovat unášeč s tím lamelákem). Pásovka dělá krásnější konce desek(ta odřezá strana)

5.V železářství měli 240zrnitost, tak zítra zkusím a pak poreferuji. 60ka nechává ve dřevě drobné rýhy jako kotouče.

6.Celkově ergonomie práce s bruskou je prostě jiná. Musím si zvyknout.

7.Celková práce s bruskou, dřevem a úchytem dřeva se mi zatím líbí více než s rozbruškou. Na jedné straně si to upnu do stolku(takový svěrákový stolek z jakéhosi super/hyper(Work Bench se to jmenuje)). Na druhé straně položím o žebřík. Delší desky asi bude třeba na tym žebříku vymezit svorkama, ať to nemá tendenci ucházet do boku.

8.Pravděpodobně je ta bruska opravdu vhodnější a univerzálnější, než ten hoblík. Hoblíkem bych asi nechtěl renovovat kuchyňskou linku(dub). Tou bruskou to přeleštit asi bude vhodnější volba.

9.Brusku Tescu vrátím a možná zkusím ten Parkside. Má ty svorky na otočení brusky jako stanice. https://www.lidl-shop.cz/PARKSIDE-Pasova-bruska-PBDS-600-A1/p100304498 Má to ovšem jen 600W příkon. To se mi zdá málo. Možná zkusím přihodit něco ještě více a koupím ten doporučený black and decker. Mám dojem, že už není v prodeji, tak pohledám obdobný. Mít možnost brusku otočit pásem nahoru a obrušovat nějaké malé dřevíčka, to se mi líbí.

10.Zdá se mi, že ruce z toho brnět nebudou. Anebo ne tak jak z rozbrušky.

11.Lehce nevýhodou proti kotouči je, že nemám dobrý přehled, kde právě brousím. Je to asi zvyk. Možná je to levný Reikel. Nevím. Ale asi toto mě taky brzdilo v rychlosti.

12.Dost se zahřívá. Jak ten šmirgl valí po té kovové desce, navíc z venku po dřevě, tak to po 10min.pálí. Práci to bude značně zpomalovat. Naštěstí už jsem 90% výrobků odedřel s kotouči :D

13.Mám pocit, že ten pás se vůbec neničí a snad bude práce s bruskou ekonomičtější. Nicméně pás stojí 30-50kč. Výsek na unášeč asi 3-5kč dle zrnitosti.

14.Asi to nedělá takový rachot jak rozbruška. Ale na špunty do uší to je.

no, už se těším na zítřek :)
děkuji všem za postřehy a zkušenosti

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny