Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický hoblík - priority?

Zdravím,
rád se tady radím, protože odpovědi bývají ze zkušeností.
Dnes jsem viděl při práci elektrický hoblík. Prý ten konkrétní stál 100 000kč. Chlápek brousil trámy a šlo mu to "stokrát" rychleji, než když brousím vzduchosuché surové smrkové dřevo z pily, brusným kotoučem(šmirglem) na rozbrušovačce. Chtěl bych taky el.hoblík :D .

Proto se tu chci zeptat, na co si dát při výběru pozor. Co od hoblíku očekávat? Co by měl dobrý hoblík mít? Jaké by měl mít vlastnosti?

Otázka k vlastnosti: Lze odhoblovat třeba jen čtvrt milimetru?

Nejsem stolař. Nemám kde uskladnit protahovačku. Dělám ročně tak 5-6 výrobků od poliček, po postele. Dělám to pro sebe(ne na kšeft) v rámci stavby, úspory a pro radost. Brousím nejčastěji desky 10-20cm(dvacítky ovšem výjimečně) široké a tlusté od 2cm do 4cm. Taky hranolky od 3x3cm po 8x8cm.

Obecně když bych dal za hoblík 4-5000kč, tak mám pocit, že by se mi časem "splatil". Brousím někdy i 2h, a pak mě brní ruce jak cep. Na druhou stranu, už těch věcí na výrobu moc nemám. Řekněme na 2-3 roky max. Pak už jen véélmi příležitostně třeba rodině nějaký regál, polici, nebo tak něco drobného. Takže se mi moc těch 4-5000 dávat nechce. Rád si tady vyslechnu zkušenosti a pohledy na věc.

Taky bych chtěl říct, že mám zkušenosti se základnějšími řadami různých nástrojů. Akučka z Lidlu(super kauf života) za 1000kč, přímočárka z Lidlu(dobré tak akorát na přefiknuti něčeho tak od oka)/800kč, dvojkotoučová bruska z Lidlu(2h jsem vyvažoval kotouče, ale pak už ok)/700kč, pokosová kápovací pila s potahem z lidlu(budu vracet, neboť dorazová zábrana není v rovině, ale do "véčka", takže když nastavím jednu stranu do pravého úhlu, tak druhá strana už kolmo není)/2700kč. Ty nejlevnější rozbrušovačky z Tesca, Kaufu, Alberta(obecně se to dá opravit a není to vždy vyloženě šunt co se pokazí do druhého dne)/500-700kč.
Takové stroje jsou vyloženě levné k tomu, jakou práci zastanou. Před koupi jsem měl často nějakou zkušenost s něčím podobným. Ale el.hoblík, o tom nevím vůbec nic. Proto bych se tu chtěl poradit.

velice děkuji za postřehy.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny