Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem udržování olověné baterie jako záložní zdroj

Prosím vás tady o radu. Psal jsem to už na jiných webech a všude mě spíše "setřeli" jako pitomce, ale nikdo mi to moc nevysvětlil, proto prosím vás, je tady někdo, kdo ze mně nebude dělat "blba", ale rozumně mi to vysvětlí?!

Potřebuji mít v baráku záložní napětí. LiOn jsem zavrhl, z důvodu nebezpečí výbuchu a regulace nabíjení, ale napadlo mě klasická akumulátorová baterie z auta. Problém, ale který na netu řeším je, jak ji udržet v čím jak nejlepším stavu, při výpadku napájení.

Já jsem to totiž do dnes chápal tak, že olověná baterie funguje tak, že nastartuji auto a jeho alternátor dává nějaké napětí, která tu baterii dobíjí a pokud se už napětí blíží 12V (konkrétně asi 14,6V), tak regulátor to přepne na nějaký odpor. Proto se ptám, co by se stalo, kdybych měl olověnou baterii určenou do auta stále připojenou na kvalitní stabilizovaný zdroj 12V v baráku. Jak mi vypadne 220V v baráku, to mé zařízení na 12V by mi třeba 6 hod. fungovalo.

děkuji moc za názory

Předmět Autor Datum
počti si i v článcích hned vedle: https://kutilska.poradna.net/articles/2938066-fotovoltaicka-elektr…
lední brtník 16.10.2019 00:32
lední brtník
...ehm, jaký odběr? baterka cr2032 funguje třeba 10 let, záleží jaký výkon či za 6 hodin energii si…
Yarda 16.10.2019 08:28
Yarda
U auta je to v podstatě tak, že alternátor dává regulované napětí, které odpovídá téměř plně nabité…
Zerozero 16.10.2019 00:57
Zerozero
Se vsim souhlas, presne popsano, akorat s tema nejlevnejsima autobaterkama bych byl opatrnej. Pokud…
bahno 16.10.2019 08:43
bahno
Děkuji všem, hlavně "Zerozero". To udržování nabíječkou z Lídlu není moc dobré (nyní to tak bohužel…
lupkovic 16.10.2019 20:09
lupkovic
OK, olovu trvaly nabiti nevadi. "Brutalni" reseni je stabilizovanej zdroj napeti pripojenej seriove…
bahno 16.10.2019 20:43
bahno
Vymýšlíte nesmysl. Řešením je záložní zdroj.
Kiksfix 16.10.2019 21:49
Kiksfix
Otázka je, kolik by bylo maximální zatížení. Ale co třeba tohle z odkazu. 12V DC/ 4A. A baterku třeb…
George63 17.10.2019 13:17
George63
Sorry jako, ale dokud se tazatel nevymáčkne s nějakým číslem potřebného příkonu, nemá cenu něo navrh…
jirka44 17.10.2019 14:47
jirka44
Tady číňan má v podstatě shodný, za cca 400,- Kč včetně dopravy. A pokud jde pouze o napájení elektr… poslední
George63 17.10.2019 20:26
George63

počti si i v článcích hned vedle: https://kutilska.poradna.net/articles/2938066-fotovoltaicka-elektrarna-cast-4-baterie

to mé zařízení na 12V by mi třeba 6 hod. fungovalo.

ehm, jaký odběr? baterka cr2032 funguje třeba 10 let, záleží jaký výkon či za 6 hodin energii si tak představuješ.
ty sice víš, co z toho chceš napájet, ale ostatním to tajíš - a to se nedělá.

a proč by napájecí zdroj 12V měl být zrovna kvalitní stabilizovaný, to mi taky není jasné.

...ehm, jaký odběr? baterka cr2032 funguje třeba 10 let, záleží jaký výkon či za 6 hodin energii si tak představuješ.
ty sice víš, co z toho chceš napájet, ale ostatním to tajíš...

Tohle mne taky napadlo. Ještě jak často dochází k výpadku elektřiny. A taky pokud ten výpadek nastane, jestli je potřeba aby záložní zdroj naskočil hned nebo jestli je čas, aby to uživatel ošéfoval, až si toho všimne.
Mne nedávno napadlo tohle, zatím jen teoreticky
https://kutilska.poradna.net/questions/2938014-zalozni-zdroj-pro-napajeni-obehoveho-cerpadla-plynoveho-topeni
ale ptal jsem se tady i jinde a asi s tím nikdo nemá zkušenost.

U auta je to v podstatě tak, že alternátor dává regulované napětí, které odpovídá téměř plně nabité baterii. Napětí je mírně menší, než by se dosáhlo při nabití na sto %, například nabíjením nabíječkou. Je to proto, aby nedocházelo v žádném případě k plynování baterie a zvýšenému úbytku elektrolytu. Nabití na trochu menší hodnotu napětí nevadí, jsou to jen procenta kapacity a je to zanedbatelné. U běžné baterie je toto napětí cca 13,8V. Pro některé baterie (doporučené výrobcem vozu), může být toto napětí o něco vyšší.
Nabíjecí proud je v tomto případě úměrný rozdílu napětí na baterii a napětí alternátoru.
Tedy čím více je baterie vybitá, tím má menší napětí a rozdíl je větší, tak je i větší nabíjecí proud. Ale jak se baterie nabíjí, tak na ní stoupá napětí a tím se snižuje nabíjecí proud. Jakmile se napětí baterie vyrovná s napětím alternátoru, nabíjecí proud se sníží až k nule.
Dobíjení baterie jako zál. zdroje v domě lze v podstatě realizovat jak myslíš, připojením na stabilizovaný zdroj, ale s napětím podobně jako v autě, tedy těch 13,8V. 12V je málo, to odpovídá již dost vybité baterii. Ale je nutno počítat s tím, že může dojít k značnému vybití baterie a tedy k nízkému napětí. Pak by napětí zdroje bylo o hodně vyšší než má baterie a to by vyvolalo značný nabíjecí proud. Baterii by to nevadilo, vybitá snáší hodně velký nabíjecí proud a ten pak začne klesat, jako v autě. Ale můžou to být až desítky ampér a to by nemusel vydržet zdroj. Je tedy nutno zdroj konstruovat s omezením max. proudu.
Jednoduchým řešením ale může být dnes běžná inteligentní nabíječka. (V Lídlu asi za 400,-, proud 4A, na nabití běžné baterky stačí).
Nabíječka při dosažení plného napětí nabíjení ukončí. Pokud zůstane připojena, tak sleduje napětí baterie a pokud napětí o něco poklesne, tak obnoví nabíjení a opět dobije do plna. Stará se tak i o samovolné vybíjení.
Pokud by došlo k výpadku sítě, naběhne spotřeba z baterie. Ale u této nabíječky, aby došlo po obnově napájení ke spuštění opětovného nabíjení, bylo by nutno nabíječku doplnit o nějaký obvod zajišťující spuštění nabíječky. Nabíječka totiž po zapnutí vyžaduje volbu nabíjení tlačítkem. (auto-moto). To by nebylo složité realizovat nějakým malým relátkem s časováním, které by dalo impuls na příslušné tlačítko po zapnutí sítě. ---( Nezkoušel jsem, jestli by nefungovalo trvale sepnuté tlačítko).
Pro tento účel bych asi použil nejlevnější baterie, i ty v tomto provozu můžou vydržet dost dlouho. Teď jsem viděl v Tescu myslím asi 60Ah za nějakých 1200,- ve slevě. 44Ah dokonce pod 1000,- . :puff::beer:

Se vsim souhlas, presne popsano, akorat s tema nejlevnejsima autobaterkama bych byl opatrnej. Pokud vypadky proudu jsou jednou za pul roku a vybijeci proud bude nejakej mensi a po kratkou dobu, proc ne. Kdyby to byly castejsi/trvaly dyl, tak bych sahrnul po nejaky na to urceny - ktera je taky ale drazsi. No na to ale treba vedet detaily, ktery nevime.

Děkuji všem, hlavně "Zerozero". To udržování nabíječkou z Lídlu není moc dobré (nyní to tak bohužel provozuji), protože oni tam používají takovou zaváděcí větu "Po nabití nabíječka udržuje baterii v nabitém stavu". To ale není až tak pravda a sám jsi to vlastně i zmínil. Ta nabíječka po nabití baterie se odpojí (a už nic neudržuje, nepouští tam žáden udržovací proud) a čeká až se baterie vybije pod nabíjecí mez a pokud zrovna těsně předtím vypnou proud, nemám baterii plně nabitou. Navíc ty problémy s tím zapnutím nabíječky po výpadku napětí jak popisuješ. Mám doma už 3 chytré nabíječky a všechny jsou na stejné brko - musíš je po výpadku nastartovat a všechny prostě baterii neudržují třeba na těch tebou zmíněných 13,8V, ale čekají až napětí spadne pod určitou mez a to už může být pro mně problém. Proto bych to raději chtěl řešit tím trvalým připojením na stabilizovaný zdroj s proudovou ochranou (omezením), protože chápu, že při delším výpadku a velkém vybití, nabíjecí proud neúměrně stoupne.
Na dotaz, jiného diskutujicího proč chci použit stabilizovaný, tak jen tolik, já vím, že pro nabíjení, je lepší pulsní dobíjení, ale jde mi o to, že ty stabilizované zdroje mají právě tu proudovou ochranu, takže nic nemusím "bastlit". Dále toto řešení by mi vyhovovalo z toho důvodu, že při výpadku by nedocházelo vůbec k překmitům napětí, vlivem přepinání. Pokud by totiž baterie i zdroj byly stále připojeny paralerně, tak bych proud vlastně čerpal ze zdroje a jen sem tam by si něco ukousla baterie vlivem samovybíjení. Při výpadku napětí, by bez jakéhokoli překmitu napájení pokračovalo z baterie a po obnovení napětí 220V by ze zdroje šlo část na dobití baterie a část už na tu mou elektroniku. Žádne startování nabíječky navolením Automobil / motocykl, nebo zima / léto.
Snad nakonec co jste se někteří ptali, tak jaký proud potřebuji, je těžko napsat, mám na to v baráku navěšeno hodně automatizace, takže pokud sepnou nějaké systémy + případně plynové topení, tak to bude celkem velký odběr, jindy to může být jen třeba 1A.
Samozřejmě bych tam přidal nějaký obvod, který mi to vše vypne při dlouhodobém výpadku, aby mi nevybilo baterii pod kritickou mez, protože až tak nutná ta nepřetržitá dodávka pro mě není.

Mě opravdu šlo jen o to, potvrdit mi, že tím, že baterii nechám trvale připojenou na napětí třeba těch 13,8V, že ji nebudu nějak moc zkracovat životnost, jako by tomu bylo třeba u NiCd článků. No a to jste mi snad potvrdili, pokud jsem to dobře pochopil.

Takže hlavní dotaz vyřešen, pokud ještě k tomuto tématu něco máte (nějakou radu, nebo upozornění), budu rád, ale teď nemám moc čas, tak se omlouvám, ale reagovat budu vždy najednou večer (není to pohrdáni Vámi)

OK, olovu trvaly nabiti nevadi.
"Brutalni" reseni je stabilizovanej zdroj napeti pripojenej seriove pres "primerenou" zarovku. Pokud je rozdil napeti malej, je na zarovce malinkej ubytek napeti, pokud je velkej a do baterky by tekl vetsi proud nez by tomu zdroji bylo mily, tak se zarovka rozsviti, funguje jako odpor a omezuje proud. Problem je urcit parametry ty zarovky, zarovka vubec neni linearni odpor(coz je prave to skvely) a datasheet s VA charakteristikou neni bezne k mani. Ale tipnu si, ze pro nejakej 4A zdroj by dobre mohla fungovat H6 z auta - nicmene je to fakt jenom tip, zmereni by reklo vic.
Samozrejme jsou mozny elegantnejsi reseni, i blba LM317 zapojena jako stabilizator proudu podeprena vykonovy tranzistorem je takova hezci, ale zarovka bude nesmrtelna.

Otázka je, kolik by bylo maximální zatížení. Ale co třeba tohle z odkazu. 12V DC/ 4A. A baterku třeba 40 Ah a pak by vše vydrželo cca těch 6 - 8 hodin. Vše je vyřešeno (ochrany, záskok, dobíjení) a cena je celkem přijatelná. Případně koukni ještě na Aliexpress, číňan by mohl mít určitě taky něco a ještě levnější. Akorát by jsi si musel ten měsíc počkat.
https://www.dstechnik.cz/zalozni-zdroj-12v-60w/ds-technik-ups-12v-60w-6375.html

Tady číňan má v podstatě shodný, za cca 400,- Kč včetně dopravy. A pokud jde pouze o napájení elektroniky (zabezpečovací zařízení, drobná serva, případně nějaký elektroventil) a ne nějakého výkonného spotřebiče, mohly by i ty 4A stačit. To už si musíš propočítat.;-)

https://www.aliexpress.com/item/32357820032.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.7251557eCm081h&s=p&algo_pvid=a4cb4f2b-525b-42aa-be46-ae4a079e7f4e&algo_expid=a4cb4f2b-525b-42aa-be46-ae4a079e7f4e-11&btsid=24cdefbb-b87f-4203-8e93-79a4ed27dae0&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_9,searchweb201603_55

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru