Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem udržování olověné baterie jako záložní zdroj

Děkuji všem, hlavně "Zerozero". To udržování nabíječkou z Lídlu není moc dobré (nyní to tak bohužel provozuji), protože oni tam používají takovou zaváděcí větu "Po nabití nabíječka udržuje baterii v nabitém stavu". To ale není až tak pravda a sám jsi to vlastně i zmínil. Ta nabíječka po nabití baterie se odpojí (a už nic neudržuje, nepouští tam žáden udržovací proud) a čeká až se baterie vybije pod nabíjecí mez a pokud zrovna těsně předtím vypnou proud, nemám baterii plně nabitou. Navíc ty problémy s tím zapnutím nabíječky po výpadku napětí jak popisuješ. Mám doma už 3 chytré nabíječky a všechny jsou na stejné brko - musíš je po výpadku nastartovat a všechny prostě baterii neudržují třeba na těch tebou zmíněných 13,8V, ale čekají až napětí spadne pod určitou mez a to už může být pro mně problém. Proto bych to raději chtěl řešit tím trvalým připojením na stabilizovaný zdroj s proudovou ochranou (omezením), protože chápu, že při delším výpadku a velkém vybití, nabíjecí proud neúměrně stoupne.
Na dotaz, jiného diskutujicího proč chci použit stabilizovaný, tak jen tolik, já vím, že pro nabíjení, je lepší pulsní dobíjení, ale jde mi o to, že ty stabilizované zdroje mají právě tu proudovou ochranu, takže nic nemusím "bastlit". Dále toto řešení by mi vyhovovalo z toho důvodu, že při výpadku by nedocházelo vůbec k překmitům napětí, vlivem přepinání. Pokud by totiž baterie i zdroj byly stále připojeny paralerně, tak bych proud vlastně čerpal ze zdroje a jen sem tam by si něco ukousla baterie vlivem samovybíjení. Při výpadku napětí, by bez jakéhokoli překmitu napájení pokračovalo z baterie a po obnovení napětí 220V by ze zdroje šlo část na dobití baterie a část už na tu mou elektroniku. Žádne startování nabíječky navolením Automobil / motocykl, nebo zima / léto.
Snad nakonec co jste se někteří ptali, tak jaký proud potřebuji, je těžko napsat, mám na to v baráku navěšeno hodně automatizace, takže pokud sepnou nějaké systémy + případně plynové topení, tak to bude celkem velký odběr, jindy to může být jen třeba 1A.
Samozřejmě bych tam přidal nějaký obvod, který mi to vše vypne při dlouhodobém výpadku, aby mi nevybilo baterii pod kritickou mez, protože až tak nutná ta nepřetržitá dodávka pro mě není.

Mě opravdu šlo jen o to, potvrdit mi, že tím, že baterii nechám trvale připojenou na napětí třeba těch 13,8V, že ji nebudu nějak moc zkracovat životnost, jako by tomu bylo třeba u NiCd článků. No a to jste mi snad potvrdili, pokud jsem to dobře pochopil.

Takže hlavní dotaz vyřešen, pokud ještě k tomuto tématu něco máte (nějakou radu, nebo upozornění), budu rád, ale teď nemám moc čas, tak se omlouvám, ale reagovat budu vždy najednou večer (není to pohrdáni Vámi)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny