Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem udržování olověné baterie jako záložní zdroj

U auta je to v podstatě tak, že alternátor dává regulované napětí, které odpovídá téměř plně nabité baterii. Napětí je mírně menší, než by se dosáhlo při nabití na sto %, například nabíjením nabíječkou. Je to proto, aby nedocházelo v žádném případě k plynování baterie a zvýšenému úbytku elektrolytu. Nabití na trochu menší hodnotu napětí nevadí, jsou to jen procenta kapacity a je to zanedbatelné. U běžné baterie je toto napětí cca 13,8V. Pro některé baterie (doporučené výrobcem vozu), může být toto napětí o něco vyšší.
Nabíjecí proud je v tomto případě úměrný rozdílu napětí na baterii a napětí alternátoru.
Tedy čím více je baterie vybitá, tím má menší napětí a rozdíl je větší, tak je i větší nabíjecí proud. Ale jak se baterie nabíjí, tak na ní stoupá napětí a tím se snižuje nabíjecí proud. Jakmile se napětí baterie vyrovná s napětím alternátoru, nabíjecí proud se sníží až k nule.
Dobíjení baterie jako zál. zdroje v domě lze v podstatě realizovat jak myslíš, připojením na stabilizovaný zdroj, ale s napětím podobně jako v autě, tedy těch 13,8V. 12V je málo, to odpovídá již dost vybité baterii. Ale je nutno počítat s tím, že může dojít k značnému vybití baterie a tedy k nízkému napětí. Pak by napětí zdroje bylo o hodně vyšší než má baterie a to by vyvolalo značný nabíjecí proud. Baterii by to nevadilo, vybitá snáší hodně velký nabíjecí proud a ten pak začne klesat, jako v autě. Ale můžou to být až desítky ampér a to by nemusel vydržet zdroj. Je tedy nutno zdroj konstruovat s omezením max. proudu.
Jednoduchým řešením ale může být dnes běžná inteligentní nabíječka. (V Lídlu asi za 400,-, proud 4A, na nabití běžné baterky stačí).
Nabíječka při dosažení plného napětí nabíjení ukončí. Pokud zůstane připojena, tak sleduje napětí baterie a pokud napětí o něco poklesne, tak obnoví nabíjení a opět dobije do plna. Stará se tak i o samovolné vybíjení.
Pokud by došlo k výpadku sítě, naběhne spotřeba z baterie. Ale u této nabíječky, aby došlo po obnově napájení ke spuštění opětovného nabíjení, bylo by nutno nabíječku doplnit o nějaký obvod zajišťující spuštění nabíječky. Nabíječka totiž po zapnutí vyžaduje volbu nabíjení tlačítkem. (auto-moto). To by nebylo složité realizovat nějakým malým relátkem s časováním, které by dalo impuls na příslušné tlačítko po zapnutí sítě. ---( Nezkoušel jsem, jestli by nefungovalo trvale sepnuté tlačítko).
Pro tento účel bych asi použil nejlevnější baterie, i ty v tomto provozu můžou vydržet dost dlouho. Teď jsem viděl v Tescu myslím asi 60Ah za nějakých 1200,- ve slevě. 44Ah dokonce pod 1000,- . :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny