Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadaska

Chcem sa spytat, tieto moderne skusacky su standardna nahrada za klasicke vadasky tusim boli s elektromagnetom ci co tam bolo vnutri, 176-skusacky
Lebo klasicka tlejivkova nameria aj tam, kde je to len naindukovane subehom vodicov . . .

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U zkoušečky je důležitý účel použití a každá má svoje opodstatnění, ale nejdůležitější je kvalifikac… nový
mirektatra 28.10.2018 06:28
mirektatra
Pro zajímavost: Včera jsem koupil v Tescu šroubovák - zkoušečku, za asi 45kč. Při čtení na obalu mi… nový
Zerozero 28.10.2018 08:44
Zerozero
Mají pravdu - tohle všechno tím lze měřit, ale musí to držet člověk, který ví co měří a co by měl na… nový
mirektatra 28.10.2018 21:25
mirektatra
Tak jsem ten zázrak podrobil rychlému testu. Tedy výsledky. Kontrola funkčnosti uchopením obou konců… nový
Zerozero 28.10.2018 23:57
Zerozero
Když už se tu rokuje o zkoušečkách a blíží se vánoce, já mám tuhle zkoušečku [83740-zkousecka-jpg] a… nový
Yarda 28.10.2018 10:54
Yarda
Yardo nejsem elektrikář, a že žárovička nesvítí poznám i bez zkoušečky. Stěrače stírají, klakson tro… nový
nerady 28.10.2018 15:21
nerady
Vidno, že nie si elektrikár. Problém je v tom, že v danom prípade sa jedná o vyhľadanie prerušeného… nový
ok 28.10.2018 15:39
ok
Co jsme měli první elektrické svíčky, tak u nich byly v paticích namalované nějakou vodivou barvou č… nový
Yarda 28.10.2018 19:36
Yarda
Ano, ale nezjistíš PROČ nesvítí :-D nový
mirektatra 28.10.2018 21:28
mirektatra
No jo, ale máte jich 10 v sérii, a která to je? Praskne jedna, nesvítí jich 10. A zrovna tohle je do… nový
ml1 29.10.2018 11:46
ml1
Apropo, mozem mat za normalnych okolnosti (nie preruseny alebo inac poskodeny vodic) na PEN nainduko… nový
truhlik 29.10.2018 10:19
truhlik
Na PEN nesmí být nebezpečné dotykové napětí (rozhodně ne takové, aby rozsvítilo doutnavku (ta potřeb… nový
ml1 29.10.2018 11:54
ml1
Měl by jsi uvést, kde na ten PEN tou doutnavkou chytáš. Pokud je to v nějaké zásuvce na ochranném ko… nový
George63 29.10.2018 18:12
George63
Len pre uplnost, je to na vyvode kabla na lampu zo steny . . . ale kde je druhy koniec kabla netusim… nový
truhlik 29.10.2018 19:54
truhlik
Také možno. A pokud je na tomto vedení napojeno ještě další světlo, někde dál a toto je zapnuté (ale… poslední
George63 29.10.2018 20:10
George63

U zkoušečky je důležitý účel použití a každá má svoje opodstatnění, ale nejdůležitější je kvalifikace člověka, který ji používá.

- FÁZOVKA (s doutnavkou/tlejivkou) má hlavní funkci PROKÁZAT STAV BEZ NAPĚTÍ. Je nejspolehlivější klasickou zkoušečkou a její "problikávání" při měření navlhlých zařízení, nebo naindukovaných napětí NENÍ VADOU, ALE VLASTNOSTÍ. Kvalifikovaný uživatel je upozorněn i na zbytkové náboje a další stavy, které by mohly být i okrajově nebezpečné.

-VADASKA (dvoupólová zkoušečka s elektromagnetem) zatěžuje zkoušený obvod proudem cívky elektromagnetu, takže vcelku spolehlivě zjišťuje přítomnost napětí a galvanickou SPOJITOST OBVODŮ. Při použití MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÁ, protože může zavléci napětí do jiných obvodů, které se tak mohou poškodit, nebo v jiné části zařízení může způsobit nebezpečný stav. NENÍ určena ke zjišťování bezpečného stavu, ale především ke zjišťování poruch v silových obvodech - tedy do rukou odborníka.

- MULTIMETR
je dvoupólový měřák s velkým vnitřním odporem a je třeba s tím počítat při použití (zatěžuje měřený obvod minimálně). Stejně jako fázovka může v některých případech ukázat přítomnost napětí i tam, kde není galvanická spojitost a tím není ve specifických případech zcela spolehlivý. Při měření na citlivých elektronických zařízeních je ale jeho proud může zničit. JE TO JEHO VLASTNOST a je třeba s tím počítat - je určen kvalifikované obsluze.

- NOVÉ ZKOUŠEČKY mají často integrované všechny předchozí funkce: Zjišťují přítomnost fáze, změří dvoupólově napětí (diodami, nebo digitálně) a v případě FLUKE (kterou opakovaně používám desítku let) mají tlačítko pro zvýšení zatížení obvodu pro zjištění galvanické spojitosti obvodů - dokonce tak lze vyzkoušet základní funkci proudového chrániče. Kombinace všeho je uživatelsky příjemná, ale je to opět o kvalifikaci obsluhy.

Shrnutím je asi toto: Pořiďte si zkoušečku, která odpovídá vaší skutečné (ne domělé) znalosti v elektrotechnice. Googl je mocný, ale ne každý umí správně vyhodnotit a použít jeho znalosti...

Pro zajímavost: Včera jsem koupil v Tescu šroubovák - zkoušečku, za asi 45kč. Při čtení na obalu mi to připomělo některé údaje co tvrdí třeba nějací léčitelé o svých produktech, něco jako že vyléčí bradavice, zápal plic, hemeroidy, horečku omladnic a rakovinu :)).
Čtu z obalu. Elektronická zkoušečka. Zjištění střídavého napětí, detekce mikrovlnného záření, kontrola ochranného vodiče, detekce elektromagnetického pole, nalezení přerušeného vedení, kontrola domácích spotřebičů, zjištění polarity, kontrola pojistek.

Tak když jsem si představil, že na měření všech těchto veličin, je normálně potřeba zařízení za mnoho tisíc, tak jsem to okamžitě koupil, protože vynález tohoto přístroje je něco tak převratného, jako lék na AIDS.

Dále uvnitř vložený návod. Napětí 70 - 600V AC bezkontaktně. Napětí DC do 250V. Polarita 1,5 - 36V DC.
Kontinuita vodičů 0 - 50 Mohm. Mikrovlnné záření nad 5mW/cm2.

Dále je popis použití pro uvedené věci, plus např: zkoušení žárovek, cívek a rezistorů, diod, kondenzátorů, tranzistory NPN a PNP.

Po zběžném prohlédnutí, to vypadá jako běžná fázovka s průhledným držadlem, ale místo doutnavky je tam červená LED, dvě knoflíkové baterie, předřadný odpor a "něco" do čeho není vidět. Vyměnit baterie lze, ale dost obtížně jdou vyndat. Další prozkoumání bez destrukce není možné.
Zatím jsem neměl čas to více prozkoumat, jen napětí po přiblížení k vodiči to indikovalo, při dotyku rukou čepičky a hrotu, to svítilo, tedy indikovalo moji vodivost. Tedy asi na nějaké použití to fungovat nějak bude. Ovšem třeba tvrzení "kontrola ochranného vodiče", mi připadá hodně přitažená z vlasy, zejména proto že udaný rozsah zkoušení celistvosti vodiče je 0 - 50Mohm. Tedy pokud bude mít ochranný vodič třeba 40Mohm, tak je to v pořádku, dioda svítí.
No není to zázrak moderní technologie? ::):-D
Uvedený výrobce EMOS sro. Vyprodukováno China. :puff:

Mají pravdu - tohle všechno tím lze měřit, ale musí to držet člověk, který ví co měří a co by měl naměřit, aby to bylo správně :-D .
Třeba "KONTROLA OCHRANNÉHO VODIČE" může spočívat v tom, že změřím (a to jde dost spolehlivě), že na něm není fáze. Nezměřím tím jeho impedanci, ale o té v návodu nic nepíšou :-D

Tak jsem ten zázrak podrobil rychlému testu. Tedy výsledky.
Kontrola funkčnosti uchopením obou konců, svítí, funguje. Kontrola mikrovlnného záření, neměl jsem k dispozici, mikrovlnka při pootevření dvířek potvora vypíná. Přiblížení k WiFi anténě, asi slabé, nic. Přiblížení k anténě CB ručky, 4W, asi na 1mm, slabě svítí.
Kontrola kontaktně na DC 50V když se dotýkám druhou rukou druhého pólu svítí. Zde není v návodu postup popsán, snad to dělám dobře. Polarita, funguje. Kontrola celistvosti obvodu. V zásadě funguje dle popisu, ale citlivost je příliš velká (50Mohm), tedy v praxi asi skoro nepoužitelné, ukáže to i přes vlhkost, nebo vodivý prach a podobně.
Dosti zvláštní, je kontrola AC napětí. Píšou bezkontaktně. Fázový vodič na vzdálenost asi půl mm, slabě svítí. Při dotyku pvc izolace svítí trochu víc. Při uzemnění obsluhy, svítí trochu více, stál jsem na dřevěné podlaze, přizemnění sebe jsem realizoval dotykem na nulák.
Přímý kontakt (neuvádí se), s fázovým vodičem, svítí hodně, Konečně za světla je to dobře vidět.
Jaksi zavádějící je, že při přímém kontaktu s nulákem, ochranným i pracovním, to svítí, jako by tam byla fáze. To mě dost zarazilo a přimělo udělat kontrolu jiným zařízením, jestli tam není nějaká chyba, nebyla. Dále zjištěno, že to svítí při doteku držáku zásuvky v krabici, který je izolován porcelánovým tělem zásuvky, tedy indukce. Ale svítí to skoro jako při kontaktu s fází.
Svícení při kontaktu s nulákem jsem přisoudil indukci z vodičů v místnosti do mého těla a svedením do nuláku přes zkoušečku, což ji rozsvítí.
Kontrolu vodivosti diod a tranzistorů jsem nedělal, lze předpokládat že to bude fungovat, zkouší se pouze směr vodivosti přechodu.
No mám z toho smíšené pocity. Na něco to jistě použít lze,pokud není něco lepšího. Ale právě na to, na co se fázovka hlavně používá, tedy na zjištění přítomnosti napětí, to je velmi sporné. Ukazuje napětí, tam, kde prokazatelně není. Naopak při použití podle návodu, tedy bezkontaktním zkoušení, je svit tak slabý, že při dobrém osvětlení není vůbec vidět. Vidět je dobře při přímém kontaktu, ale to je v rozporu s návodem, kontaktní měření se tam vůbec neuvádí, zdůrazňuje bezkontaktní. Je možné že kontaktním se přístroj může i poškodit, nevím.
Měření DC do 250V. Na hrot musí přijít plus, to je logické. Ale fungovalo by to pokud by minus byl uzemněn. Pokud není, je nutno druhou rukou provést kontakt s minusem. No nevím, pokud nemůžu vědět, jestli třeba není plus uzemněn, nebo má nějaký svod na zem, jestli bych jen tak holou rukou sahal na živý vodič 250V DC.
Tak je fakt, že za cca 45kč jsem zázraky nečekal. Ale přece jen se mi zdá tento přístroj silně pofidérní. Asi bych si nedovolil to dát do ruky bráchovi s tím, že, zkus jestli na tom nemáš napětí a tu zásuvku si vyměň.
Dokonce bych tomu nevěřil ani já sám. To už více věřím doutnavkové fázovce za 15kč od Vietnamců, i když v tom je zase předřadný odpor dlouhý 5mm, což nevyhovuje z hlediska vzdálenosti. Ale alespoň to nesvítí na nuláku. :puff::beer:

Když už se tu rokuje o zkoušečkách a blíží se vánoce, já mám tuhle zkoušečku
[83740-zkousecka-jpg]
a dá se s ní zkoušet elektrické osvětlení na vánoční stromeček - to klasické, kde jdou z vidlice dva dráty a na nich jsou sériově žárovičky. Hrotem se jede po izolovaném fázovém drátu od vidlice přes žárovičky dokud je na displeji blesk, když blesk zmizíí, tak ta žárovička je vadná a je potřeba ji vyměnit.

Co jsme měli první elektrické svíčky, tak u nich byly v paticích namalované nějakou vodivou barvou čárky mezi dvěma póly, takže když nějaká žárovička přestala svítit, elektrický obvod se uzavřel přes tu vodivou barvu (ta barva asi byla odporová a měla větší odpor než vlákno v žárovce, jinak by to nefungovalo). V tom případě má plnou pravdu neelektrikář Nerady a stačí vyměnit tu žárovičku co jediná nesvítí. Ale ty namalované cesty dost brzy přestaly fungovat, tak se holt muselo nějak zjistit, kterážeto žárovička způsobila, že svíčičky nesvítí. A když na to nebyl výše zmíněný udělátor nebo něco podobného, muselo se postupovat od žárovičky k žárovičce.

No jo, ale máte jich 10 v sérii, a která to je? Praskne jedna, nesvítí jich 10. A zrovna tohle je dobrý způsob jak vadné místo najít, pokud nejsou šňůry světel příliš zamotané (což se některý také rok povede). Při hledání zkusmo je to vždy ta desátá, ať se začne odudkoliv. Pokud jich je víc, tak je to devátá a desátá.
Taky dovede docela spolehlivě nalézt vedení pod omítkou. Ne že by nahradila minohledačky na tento účel, ale kudy vede kabel od vypínače nebo zásuvky (a kde radši nevrtat) to ukáže. Ale k ničemu jinému moc neni, právě protože "něco" ukazuje snad vždycky, stačí se na pár centimetů přiblížit k vodiči. Ovšem při ceně 30 korun (alespoň ta moje tak stála) ji to nijak nevyčítám.

Apropo, mozem mat za normalnych okolnosti (nie preruseny alebo inac poskodeny vodic) na PEN naindukovane napetie? Resp. moze za normalnych okolnosti tlejivkova skusacka svietit po prilozeni na PEN vodic? Svieti slabo, ale ked chytim zarubnu, tak mi ide oci vypalit :-) . . . Pre elektrikarov: nejdem do toho rypat, len ma to zaujima, pretoze elektrikar z druzstva mozno dorazi este tento rok :-)

Na PEN nesmí být nebezpečné dotykové napětí (rozhodně ne takové, aby rozsvítilo doutnavku (ta potřebuje zhruba 80V), takže k takové zásuvce bych se choval s patřičným respektem). Pokud je to jenom PE, tak tam by nemělo být nic, na PEN nějaký ten voltík (spíš do 1V) být může (přecejenom prochází jím pracovní proud, ten nějaký úbytek udělá, takže nulu tam nikdy nenaměříte).
To, co popisujete, tak se má chovat fáze a rozhodně to neni v pořádku a je to i dost nebezpečné.

Měl by jsi uvést, kde na ten PEN tou doutnavkou chytáš. Pokud je to v nějaké zásuvce na ochranném kolíku, bylo by možné, že je PEN ve směru k rozvaděči přerušen a fáze se na ten PEN v zásuvce dostává přes nějaký zapnutý spotřebič (třeba stolní lampa, vařič, lednice a pod.- jež ale nesvítí, případně spotřebič nefunguje) zapojený na zásuvku, na vedení, za touto, na které to zkoušíš.
Nebo pokud je to ve světelném obvodu, rovněž tak možno, v případě, že je světlo za místem zkoušení PEN zapnuto (ale nesvítí) a PEN ve směru k rozvaděči, od místa zkoušení, rovněž přerušen. Pak je na tomto vodiči PEN "plné" fázové napětí!!!
Proto se nyní již provádí rozvod v soustavě TN-S, kde není (sdružený) PEN, ale samostatný PE a N. Zde se to nemůže stát, ale to má zase tu nevýhodu, že pokud dojde někde k přerušení PE vodiče, pokud se neudělá občas měření ochrany (revizák), pak se na to nepřijde a veškerá zařízení, takto napojená, nejsou, za místem přerušení, proti nebezpečnému dotykovému napětí, v případě poruchy, vůbec chráněna.:.(
Tento problém pak řeší pouze instalovaný proudový chránič 30 mA v tomto okruhu, jenž obvod vypne, pokud projde (bezpečný proud) do 30 mA, přes osobu, která se poškozeného zařízení dotkne. Toto je ale zatím předepsáno normami, v el.instalacích bytové a občanské výstavby, pouze pro prostory koupelen, bazénů a ve venkovních prostorách (venkovní zásuvky a osvětlení).:puff:

Len pre uplnost, je to na vyvode kabla na lampu zo steny . . . ale kde je druhy koniec kabla netusim, je to taka kobka na chodbe v panelaku a ide to na spolocny schodiskovy rozvod, nie na istic z bytu . . . zeby niekto pri instalacii policiek trafil Pen ? alebo pri zateplovani . . . . Dotz bol, ci je moja uvaha spravna, ze za normalnej prevadzky je pen uzemneny a tym padom sa tam nema ako dostat indukovane napetie, lebo som mal po ruke len tlejivkovu skusacku. Vlastne ani inu nemam, vsak naco, to na co som si trufol, staci. Je tam elektrika? pozri istic.

Také možno. A pokud je na tomto vedení napojeno ještě další světlo, někde dál a toto je zapnuté (ale nesvítí) pak jde o situaci kterou jsem popsal. Zkus tou doutnavkou oba vývody na tom kabelu, zda oba "svítí" stejně, případně pokud máš tu Vadasku, nebo nějaký měřák (s možností měžení napětí- voltmetr), zkus změřit (velmi opatrně) napětí na tom PEN vůči těm futrům. Pokud bude vyšší, jde o přerušení PEN vodiče k přívodu z rozvaděče (z něhož je napojen obvod). Nebo, pokud by jsi na ten kabel připojil žárovku, nebude svítit.
A ještě k tomu vodiči PEN. Ano, v podstatě je "uzemněný", ale pouze v rozvaděči. A pokud je to tak, vyšší napětí na něm být nemůže. A v rozvodu se takto jeví rovněž, pokud tedy není někde přerušený a nedostává se na něj napětí z opačného konce vedení, přes další spotřebič (ale to už jsem popsal).
Ale pozor, upozorňuji Tě, veškerá manipulace s tímto "živým" kabelem, zkoušení a měření, je "práce pod napětím" a ta je osobám bez el.tech.kvalifikace zakázána!!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru