Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadaska

U zkoušečky je důležitý účel použití a každá má svoje opodstatnění, ale nejdůležitější je kvalifikace člověka, který ji používá.

- FÁZOVKA (s doutnavkou/tlejivkou) má hlavní funkci PROKÁZAT STAV BEZ NAPĚTÍ. Je nejspolehlivější klasickou zkoušečkou a její "problikávání" při měření navlhlých zařízení, nebo naindukovaných napětí NENÍ VADOU, ALE VLASTNOSTÍ. Kvalifikovaný uživatel je upozorněn i na zbytkové náboje a další stavy, které by mohly být i okrajově nebezpečné.

-VADASKA (dvoupólová zkoušečka s elektromagnetem) zatěžuje zkoušený obvod proudem cívky elektromagnetu, takže vcelku spolehlivě zjišťuje přítomnost napětí a galvanickou SPOJITOST OBVODŮ. Při použití MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÁ, protože může zavléci napětí do jiných obvodů, které se tak mohou poškodit, nebo v jiné části zařízení může způsobit nebezpečný stav. NENÍ určena ke zjišťování bezpečného stavu, ale především ke zjišťování poruch v silových obvodech - tedy do rukou odborníka.

- MULTIMETR
je dvoupólový měřák s velkým vnitřním odporem a je třeba s tím počítat při použití (zatěžuje měřený obvod minimálně). Stejně jako fázovka může v některých případech ukázat přítomnost napětí i tam, kde není galvanická spojitost a tím není ve specifických případech zcela spolehlivý. Při měření na citlivých elektronických zařízeních je ale jeho proud může zničit. JE TO JEHO VLASTNOST a je třeba s tím počítat - je určen kvalifikované obsluze.

- NOVÉ ZKOUŠEČKY mají často integrované všechny předchozí funkce: Zjišťují přítomnost fáze, změří dvoupólově napětí (diodami, nebo digitálně) a v případě FLUKE (kterou opakovaně používám desítku let) mají tlačítko pro zvýšení zatížení obvodu pro zjištění galvanické spojitosti obvodů - dokonce tak lze vyzkoušet základní funkci proudového chrániče. Kombinace všeho je uživatelsky příjemná, ale je to opět o kvalifikaci obsluhy.

Shrnutím je asi toto: Pořiďte si zkoušečku, která odpovídá vaší skutečné (ne domělé) znalosti v elektrotechnice. Googl je mocný, ale ne každý umí správně vyhodnotit a použít jeho znalosti...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny