Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadaska

Chcem sa spytat, tieto moderne skusacky su standardna nahrada za klasicke vadasky tusim boli s elektromagnetom ci co tam bolo vnutri, 176-skusacky
Lebo klasicka tlejivkova nameria aj tam, kde je to len naindukovane subehom vodicov . . .

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Apropo, mozem mat za normalnych okolnosti (nie preruseny alebo inac poskodeny vodic) na PEN nainduko…
truhlik 29.10.2018 10:19
truhlik
Měl by jsi uvést, kde na ten PEN tou doutnavkou chytáš. Pokud je to v nějaké zásuvce na ochranném ko… nový
George63 29.10.2018 18:12
George63
Len pre uplnost, je to na vyvode kabla na lampu zo steny . . . ale kde je druhy koniec kabla netusim… nový
truhlik 29.10.2018 19:54
truhlik
Také možno. A pokud je na tomto vedení napojeno ještě další světlo, někde dál a toto je zapnuté (ale… poslední
George63 29.10.2018 20:10
George63

Apropo, mozem mat za normalnych okolnosti (nie preruseny alebo inac poskodeny vodic) na PEN naindukovane napetie? Resp. moze za normalnych okolnosti tlejivkova skusacka svietit po prilozeni na PEN vodic? Svieti slabo, ale ked chytim zarubnu, tak mi ide oci vypalit :-) . . . Pre elektrikarov: nejdem do toho rypat, len ma to zaujima, pretoze elektrikar z druzstva mozno dorazi este tento rok :-)

Měl by jsi uvést, kde na ten PEN tou doutnavkou chytáš. Pokud je to v nějaké zásuvce na ochranném kolíku, bylo by možné, že je PEN ve směru k rozvaděči přerušen a fáze se na ten PEN v zásuvce dostává přes nějaký zapnutý spotřebič (třeba stolní lampa, vařič, lednice a pod.- jež ale nesvítí, případně spotřebič nefunguje) zapojený na zásuvku, na vedení, za touto, na které to zkoušíš.
Nebo pokud je to ve světelném obvodu, rovněž tak možno, v případě, že je světlo za místem zkoušení PEN zapnuto (ale nesvítí) a PEN ve směru k rozvaděči, od místa zkoušení, rovněž přerušen. Pak je na tomto vodiči PEN "plné" fázové napětí!!!
Proto se nyní již provádí rozvod v soustavě TN-S, kde není (sdružený) PEN, ale samostatný PE a N. Zde se to nemůže stát, ale to má zase tu nevýhodu, že pokud dojde někde k přerušení PE vodiče, pokud se neudělá občas měření ochrany (revizák), pak se na to nepřijde a veškerá zařízení, takto napojená, nejsou, za místem přerušení, proti nebezpečnému dotykovému napětí, v případě poruchy, vůbec chráněna.:.(
Tento problém pak řeší pouze instalovaný proudový chránič 30 mA v tomto okruhu, jenž obvod vypne, pokud projde (bezpečný proud) do 30 mA, přes osobu, která se poškozeného zařízení dotkne. Toto je ale zatím předepsáno normami, v el.instalacích bytové a občanské výstavby, pouze pro prostory koupelen, bazénů a ve venkovních prostorách (venkovní zásuvky a osvětlení).:puff:

Len pre uplnost, je to na vyvode kabla na lampu zo steny . . . ale kde je druhy koniec kabla netusim, je to taka kobka na chodbe v panelaku a ide to na spolocny schodiskovy rozvod, nie na istic z bytu . . . zeby niekto pri instalacii policiek trafil Pen ? alebo pri zateplovani . . . . Dotz bol, ci je moja uvaha spravna, ze za normalnej prevadzky je pen uzemneny a tym padom sa tam nema ako dostat indukovane napetie, lebo som mal po ruke len tlejivkovu skusacku. Vlastne ani inu nemam, vsak naco, to na co som si trufol, staci. Je tam elektrika? pozri istic.

Také možno. A pokud je na tomto vedení napojeno ještě další světlo, někde dál a toto je zapnuté (ale nesvítí) pak jde o situaci kterou jsem popsal. Zkus tou doutnavkou oba vývody na tom kabelu, zda oba "svítí" stejně, případně pokud máš tu Vadasku, nebo nějaký měřák (s možností měžení napětí- voltmetr), zkus změřit (velmi opatrně) napětí na tom PEN vůči těm futrům. Pokud bude vyšší, jde o přerušení PEN vodiče k přívodu z rozvaděče (z něhož je napojen obvod). Nebo, pokud by jsi na ten kabel připojil žárovku, nebude svítit.
A ještě k tomu vodiči PEN. Ano, v podstatě je "uzemněný", ale pouze v rozvaděči. A pokud je to tak, vyšší napětí na něm být nemůže. A v rozvodu se takto jeví rovněž, pokud tedy není někde přerušený a nedostává se na něj napětí z opačného konce vedení, přes další spotřebič (ale to už jsem popsal).
Ale pozor, upozorňuji Tě, veškerá manipulace s tímto "živým" kabelem, zkoušení a měření, je "práce pod napětím" a ta je osobám bez el.tech.kvalifikace zakázána!!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru