Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadaska

Měl by jsi uvést, kde na ten PEN tou doutnavkou chytáš. Pokud je to v nějaké zásuvce na ochranném kolíku, bylo by možné, že je PEN ve směru k rozvaděči přerušen a fáze se na ten PEN v zásuvce dostává přes nějaký zapnutý spotřebič (třeba stolní lampa, vařič, lednice a pod.- jež ale nesvítí, případně spotřebič nefunguje) zapojený na zásuvku, na vedení, za touto, na které to zkoušíš.
Nebo pokud je to ve světelném obvodu, rovněž tak možno, v případě, že je světlo za místem zkoušení PEN zapnuto (ale nesvítí) a PEN ve směru k rozvaděči, od místa zkoušení, rovněž přerušen. Pak je na tomto vodiči PEN "plné" fázové napětí!!!
Proto se nyní již provádí rozvod v soustavě TN-S, kde není (sdružený) PEN, ale samostatný PE a N. Zde se to nemůže stát, ale to má zase tu nevýhodu, že pokud dojde někde k přerušení PE vodiče, pokud se neudělá občas měření ochrany (revizák), pak se na to nepřijde a veškerá zařízení, takto napojená, nejsou, za místem přerušení, proti nebezpečnému dotykovému napětí, v případě poruchy, vůbec chráněna.:.(
Tento problém pak řeší pouze instalovaný proudový chránič 30 mA v tomto okruhu, jenž obvod vypne, pokud projde (bezpečný proud) do 30 mA, přes osobu, která se poškozeného zařízení dotkne. Toto je ale zatím předepsáno normami, v el.instalacích bytové a občanské výstavby, pouze pro prostory koupelen, bazénů a ve venkovních prostorách (venkovní zásuvky a osvětlení).:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny