Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký průtokový ohřívač vody

Zdravím.
Potřebuji na chalupu koupit průtokový ohřívač vody bez zásobníku. Je to na jedno odběrné místo do kuchyně. Umístění pod dřez - páková baterie. Koukal jsem na netu a jsou dva druhy ohřívačů. Beztlakový a tlakový. K beztlakovému je potřeba speciální nízkotlaká směšovací baterie. Kdybych měl už klasickou baterii, koupil bych tlakový. Jelikož budu kupovat baterii i ohřívač, tak by mě zajímalo, jaké jsou výhody a nevýhody tlakového a beztlakového ohřívače. Prostě, který je výhodnější koupit.
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Beztlakový ohrievač má určitú zásobu teplej vody, cca 10l. Tlakový má zásobu minimálnu, len to, čím…
ok 10.09.2018 08:22
ok
Vím o třech provedeních ohřívačů: Beztlakový, takový mám v kuchyni, je na 10 litrů, mám už několikát…
Yarda 10.09.2018 09:31
Yarda
Doplňuji ještě Yardu. Jsou i malé tlakové zásobníkové pod umyvadlo, s objemem 10l - baterie klasická…
George63 10.09.2018 17:11
George63
Jde mě o průtokový - bez zásobníkový ohřívač. Regulace odběru teplé vody u tlakového je až za ohříva…
Matyas xl 10.09.2018 19:10
Matyas xl
Tlakový průtokový ohřívač (nebo i tlakový zásobníkový) může napájet více odběrných míst. Po otevření…
George63 10.09.2018 20:57
George63
Děkuji za vysvětlení.
Matyas xl 10.09.2018 22:35
Matyas xl
Mám tento hodně roků bez problémů https://www.wterm.cz/produkt/epj-d
Kimbert 10.09.2018 20:09
Kimbert
Dobrý den, pokud mohu z vlastní zkušenosti, pokud máta možnost a místo, zvolte ohřívač se zásobníkem…
pařez 11.09.2018 08:03
pařez
Není to o ceně, je to o výkonu.:-D Já mám (ale už asi není na trhu-na netu jsem jej už nenašel) průt…
George63 11.09.2018 10:11
George63
Je mi jasné, že není rozhodující cena, ale výkon. Většinou to však jde ruku v ruce, čím větší výkon,…
pařez 11.09.2018 13:10
pařez
Průtokový bezzásobníkový ohřívač, který lze zapojit do běžné zásuvky má výkon max 3kW. To stačí na b…
Zerozero 11.09.2018 10:12
Zerozero
Celová nelogická blbosť, ak tatko rozmýšľaš jedine kvôli mrazu, vypustenie vody apod. Lenže prietoká… poslední
Nuda 11.09.2018 15:21
Nuda

Beztlakový ohrievač má určitú zásobu teplej vody, cca 10l. Tlakový má zásobu minimálnu, len to, čím je zaplnený priestor ohrievača. Čiže z beztlakovej dostaneš krátkodobo viac teplej vody ako z tlakového, čo je určite výhoda. Ale zaberie väčší priestor. Ale zabratý priestor je zasa mimo oblasti batérie - napr. pod drezom.

Vím o třech provedeních ohřívačů:
Beztlakový, takový mám v kuchyni, je na 10 litrů, mám už několikátý, když jsem je kupoval, vždy u nich byly i speciální baterie.
Tlakový, mám ho v koupelně, dělají se na různé objemy, já mám asi na sto litrů a mám ho zapojený na "noční" proud, aby to bylo levnější.
Průtokový, s tím nemám zkušenosti, na internetu je třeba tady http://www.delimano.cz/baterie-s-elektrickym-ohrevem-vody-instant

Každý má své výhody a nevýhody, ten průtokový asi vyžaduje silnější dráty a jistič. Pokud je to na chalupu, asi ji neobýváte trvale a v zimě může voda zamrznout, tak z toho důvodu bych pouvažoval o tom průtokovém.

Doplňuji ještě Yardu. Jsou i malé tlakové zásobníkové pod umyvadlo, s objemem 10l - baterie klasická (páková a pod.) A dále jsou i další průtokové (mimo to Delimano), rovněž pod umyvadlo, s různými příkony, většinou na 230V/do 3000W - baterie rovněž klasická. Osobně mám instalovány 10 l zásobníkový tlakový pod dřezem (veterinární ordinace) 230V/2000W, Delimano beterii u dřezu v kuchyni 230V/3000W, a průtokovou pod umyvadlem v koupelně, pro chatu, 2x230V/6000W. Pokud je blízko vany, stačí docela i na nenáročné sprchování. Já ji mám pro celou chatu, pod umyvadlem v koupelně, 100 cm od baterie dřezu v kuchyňce, 20 cm pod umyvadlem a 70 cm od baterie vany. Všude pákové běžné baterie. V chatě je výhoda, že při mrazech, během 15 minut ohřívač odmontuju, vodu vyfouknu a vypustím vodu z celého systému. V případě použití chaty v zimě, po zatopení a vytopení, opět, během cca 15 minut, vše zpět. Takže není nutné vypouštění vody ze zásobníku. Ovšem opět zdůrazňuji, co nejblíže k výtokům (zejména k té vaně) a trubky tepelně izolovat. ;-)
P.S. Ještě drobný dodatek k té chatě. Mám rovněž veškeré odpady (dřez, umyvadlo a vana) svedeny přímo do jednoho společného sifonu v suterénu a v mrazech pouze opět vypustím, po uzavření odtoků zátkami, tento jeden sifon.

Jde mě o průtokový - bez zásobníkový ohřívač. Regulace odběru teplé vody u tlakového je až za ohřívačem a regulace odběru teplé vody u bez tlakového je už před ohřívačem...je právě potřeba speciální směšovací baterie. Jde mě o to, který je výhodnější, je určitě nějaký důvod, proč se vyrábí tlakový a beztlakový ohřívač.

Tlakový průtokový ohřívač (nebo i tlakový zásobníkový) může napájet více odběrných míst. Po otevření kteréhokoliv kohoutku teplé vody se sníží tlak na daném výtoku a spustí přítok studené vody do ohřívače a jeho funkce a vytéká teplá voda v požadovaném místě. Beztlakový, ať už průtokový, nebo i zásobníkový, vzhledem ke své konstrukci, kdy se spouští přímo přívod studené vody do ohřívače a výtok pak je pouze z této baterie, může napájet pouze jedno odběrné místo. Konstrukční rozdíly jsou pak pochopitelně i v tom, že funkční část tlakového musí být dimenzována na provozní tlak vodovodní sítě (topná tělesa, těsnění, spoje, spinače), kdežto u beztlakového je dimenzována pouze na tlak atmosférický. U jednoho odběrného místa je to asi jedno (výhoda beztlakového-konstrukčně menší tlaky) , u tlakového je ale zase možno použít běžnou baterii. Pokud je předpoklad více odběrných míst pak možno použít pouze tlakový.:puff:

Dobrý den, pokud mohu z vlastní zkušenosti, pokud máta možnost a místo, zvolte ohřívač se zásobníkem. Osobně jsem na chalupu kupoval taky průtokový a stejně ho po čase vyměnil za ohřívač se zásobníkem. V tom průtokovém byla teplota tak na oplachnutí rukou. Ale na nádobí byla málo teplá a stejně jsme ji ohřívali v konvici.Je však pravda, že jsem měl průtokáč za cca. 3000,- nevím ty dražší.

Není to o ceně, je to o výkonu.:-D Já mám (ale už asi není na trhu-na netu jsem jej už nenašel) průtokáč bzzásobníkový, s příkonem 6 kW na dvě fáze 230V a jak jsem již psal, dá se s ním dokonce i sprchovat. A stál, cca před 15- ti lety :-p 1600,- Kč a je to výrobek ETA. Ale máš pravdu, pokud je potřeba více vody naráz a větším proudem, je zásobníkový, z tohoto důvodu, výhodnější. Ale pro demontáž a montáž v období léto-zima a zpět je zase praktičtější ten bazzásobníkový s větším příkonem.;-)

Pro tazatele:
Třeba tento, s výkonem 5 kW na 230V (pozor, nutný přívodní jistič objektu min. 25A a nejde připojit na zásuvku 230V/16A, jištění přívodu ohřívače je cca 22A-je nutný pevný přívod, nebo zásuvka s větším proudem 32A)
https://www.teshop.cz/eta-1733-90000/

Ale pokud zvolíš se zásobníkem 10 l, i ten se poměrně jednoduše demontuje, má menší příkon a je možno zapojit na zásuvku 230V/16A a 10 l horké vody + studená, naráz, většinou stačí na umytí nádobí i na osprchování (ale pouze tak 1, max. 2 osoby, pak je nutno cca 20 minut počkat, než se voda v zásobníku zase ohřeje).
Třeba tento (výkon 2 kW/230V, In= 9A), ale na trhu je jich podstatně víc, ale pozor, aby neměl zbytečně nízký výkon.:puff:
https://www.nakupka.cz/vyrobek/ohrivac-vody-tatramat-eo-10-n/

Průtokový bezzásobníkový ohřívač, který lze zapojit do běžné zásuvky má výkon max 3kW. To stačí na běžné opláchnutí ruk, ale skoro na nic jiného. Množství protékající vody je malé a aby se vytvořil dojem většího množství, je výtok realizován malými tryskami, uspořádanými do věnečku. Teplota vody je silně závislá na nastaveném průtoku, takže čím větší průtok, tím menší teplota.
Aby byla teplota alespoň 50st, teče vody dost málo. Napustit například jeden litr vody teplé 60st, je na delší počkání.
Lépe už vycházejí ohřívače s výkonem 5kW. Ale to znamená samostatný elektrický přívod, s jištěním 25A.
Tedy i nejmenší pětilitrový zásobník vychází mnohem lépe. Stačí nejen na opláchnutí ruk, ale třeba na omytí menšího množství nádobí, nebo napuštění horké vody. Teplotu vody lze nastavit na cca 80st. Pro větší potřebu je optimální 10l ohřívač. Tyto ohřívače lze vždy připojit do běžné zásuvky.
Tlakový nebo beztlakový?
Při použití tlakového ohřívače lze použít běžnou baterii, případně i více odběrných míst. Nevýhodou je, že je nutno použít pojišťovací a zpětný ventil, jako u velkého bojleru, případně i redukční ventil, je li potřeba a vyšší pořizovací náklady.
Beztlakový ohřívač se připojí přímo, bez pojišťovacího ventilu. Nevýhodou je, že je nutno použít jen speciální baterii. Množství výtokové vody je do jisté míry omezeno vřazenou tryskou, aby nedošlo při silném puštění vody k přetlakování nádoby (ale není to až tak podstatné).
U zásobníkových ohřívačů, jako u všech bojlerů, je nutno počítat s jistými ztrátami, vyzařováním přes izolaci. Ale vzhledem k velikosti malého zásobníku nejsou ztráty nijak velké. :puff:

Celová nelogická blbosť, ak tatko rozmýšľaš jedine kvôli mrazu, vypustenie vody apod. Lenže prietokáč musíš odvodniť a zakonzervovať v prípade, ak nemá antikoto črevá.

Voda z prietokáča je na crckanie, len nie na riadne umytie nádobíčka napríklad po zaváraní, zabíjačke apod.

Dnes sú na trhu akumulačné bolilery zabezpečené s mrazovou poistkou ohrevu, napr. na +5°C. Len ich nesmieš odpojiť od siete.

Podľa mňa, ak fest obložíš akumulačný boiler nejakým opláštením kolom dokola cca 15cm polystyrén, na ktorý z vnútornej strany, ako bonus, klasickou 300W žehličkou napečieš fóliu alobalu, tzv. vyrobíš kastlík okolo boilera podlepený Duvilaxom v prekrytých spojoch neexistuje, že ti voda v akumulačnom boilere zamrzne, ak bude situovaná v murovanej chalupe ani pri vonkajšej teplote -30°C.

-------------------------------------------
Osobne mám z vonkajšej strany na fasáde na letnej kuchyni zavesený 80l akumulačný el. boiler zn. Eliz (nech špina americká, kapitalistická nezavadzá v priestore letnej kuchyni), a ešte sa mi nestalo ani po vypustení vody zo sústavy a odpojení boilera od napájania v zimnom období, aby utrpel mrazom, čiže, aby ho mráz poškodil napriek tomu, že je furt napustený vodou.

Totižto samotný akumulačný bolier má výplň + opláštenie, a ak ho izoluješ do bedni z polystyrénu, (ja som natavil z vnútra alobal na polystyrén), neexistuje, aby ho mráz poškodil v najtuhších mrazoch ak je odpojený od el.siete aj bez natlakovanej vody.

Potrubie 1/2" vedúce in/out k boileru skrz murivo, mám detto, vedúce až smerom von zaizolované trojpláštením pozostávajúce z rôznych materiálov, od tkaniva z pucvole, molitanu, alobalu a polystyrénu prekryté pod omietkou z rabicového, keramického pletiva.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru