Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký průtokový ohřívač vody

Průtokový bezzásobníkový ohřívač, který lze zapojit do běžné zásuvky má výkon max 3kW. To stačí na běžné opláchnutí ruk, ale skoro na nic jiného. Množství protékající vody je malé a aby se vytvořil dojem většího množství, je výtok realizován malými tryskami, uspořádanými do věnečku. Teplota vody je silně závislá na nastaveném průtoku, takže čím větší průtok, tím menší teplota.
Aby byla teplota alespoň 50st, teče vody dost málo. Napustit například jeden litr vody teplé 60st, je na delší počkání.
Lépe už vycházejí ohřívače s výkonem 5kW. Ale to znamená samostatný elektrický přívod, s jištěním 25A.
Tedy i nejmenší pětilitrový zásobník vychází mnohem lépe. Stačí nejen na opláchnutí ruk, ale třeba na omytí menšího množství nádobí, nebo napuštění horké vody. Teplotu vody lze nastavit na cca 80st. Pro větší potřebu je optimální 10l ohřívač. Tyto ohřívače lze vždy připojit do běžné zásuvky.
Tlakový nebo beztlakový?
Při použití tlakového ohřívače lze použít běžnou baterii, případně i více odběrných míst. Nevýhodou je, že je nutno použít pojišťovací a zpětný ventil, jako u velkého bojleru, případně i redukční ventil, je li potřeba a vyšší pořizovací náklady.
Beztlakový ohřívač se připojí přímo, bez pojišťovacího ventilu. Nevýhodou je, že je nutno použít jen speciální baterii. Množství výtokové vody je do jisté míry omezeno vřazenou tryskou, aby nedošlo při silném puštění vody k přetlakování nádoby (ale není to až tak podstatné).
U zásobníkových ohřívačů, jako u všech bojlerů, je nutno počítat s jistými ztrátami, vyzařováním přes izolaci. Ale vzhledem k velikosti malého zásobníku nejsou ztráty nijak velké. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny