Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký průtokový ohřívač vody

Zdravím.
Potřebuji na chalupu koupit průtokový ohřívač vody bez zásobníku. Je to na jedno odběrné místo do kuchyně. Umístění pod dřez - páková baterie. Koukal jsem na netu a jsou dva druhy ohřívačů. Beztlakový a tlakový. K beztlakovému je potřeba speciální nízkotlaká směšovací baterie. Kdybych měl už klasickou baterii, koupil bych tlakový. Jelikož budu kupovat baterii i ohřívač, tak by mě zajímalo, jaké jsou výhody a nevýhody tlakového a beztlakového ohřívače. Prostě, který je výhodnější koupit.
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, pokud mohu z vlastní zkušenosti, pokud máta možnost a místo, zvolte ohřívač se zásobníkem…
pařez 11.09.2018 08:03
pařez
Není to o ceně, je to o výkonu.:-D Já mám (ale už asi není na trhu-na netu jsem jej už nenašel) průt…
George63 11.09.2018 10:11
George63
Je mi jasné, že není rozhodující cena, ale výkon. Většinou to však jde ruku v ruce, čím větší výkon,… nový
pařez 11.09.2018 13:10
pařez
Celová nelogická blbosť, ak tatko rozmýšľaš jedine kvôli mrazu, vypustenie vody apod. Lenže prietoká… poslední
Nuda 11.09.2018 15:21
Nuda

Dobrý den, pokud mohu z vlastní zkušenosti, pokud máta možnost a místo, zvolte ohřívač se zásobníkem. Osobně jsem na chalupu kupoval taky průtokový a stejně ho po čase vyměnil za ohřívač se zásobníkem. V tom průtokovém byla teplota tak na oplachnutí rukou. Ale na nádobí byla málo teplá a stejně jsme ji ohřívali v konvici.Je však pravda, že jsem měl průtokáč za cca. 3000,- nevím ty dražší.

Není to o ceně, je to o výkonu.:-D Já mám (ale už asi není na trhu-na netu jsem jej už nenašel) průtokáč bzzásobníkový, s příkonem 6 kW na dvě fáze 230V a jak jsem již psal, dá se s ním dokonce i sprchovat. A stál, cca před 15- ti lety :-p 1600,- Kč a je to výrobek ETA. Ale máš pravdu, pokud je potřeba více vody naráz a větším proudem, je zásobníkový, z tohoto důvodu, výhodnější. Ale pro demontáž a montáž v období léto-zima a zpět je zase praktičtější ten bazzásobníkový s větším příkonem.;-)

Pro tazatele:
Třeba tento, s výkonem 5 kW na 230V (pozor, nutný přívodní jistič objektu min. 25A a nejde připojit na zásuvku 230V/16A, jištění přívodu ohřívače je cca 22A-je nutný pevný přívod, nebo zásuvka s větším proudem 32A)
https://www.teshop.cz/eta-1733-90000/

Ale pokud zvolíš se zásobníkem 10 l, i ten se poměrně jednoduše demontuje, má menší příkon a je možno zapojit na zásuvku 230V/16A a 10 l horké vody + studená, naráz, většinou stačí na umytí nádobí i na osprchování (ale pouze tak 1, max. 2 osoby, pak je nutno cca 20 minut počkat, než se voda v zásobníku zase ohřeje).
Třeba tento (výkon 2 kW/230V, In= 9A), ale na trhu je jich podstatně víc, ale pozor, aby neměl zbytečně nízký výkon.:puff:
https://www.nakupka.cz/vyrobek/ohrivac-vody-tatramat-eo-10-n/

Celová nelogická blbosť, ak tatko rozmýšľaš jedine kvôli mrazu, vypustenie vody apod. Lenže prietokáč musíš odvodniť a zakonzervovať v prípade, ak nemá antikoto črevá.

Voda z prietokáča je na crckanie, len nie na riadne umytie nádobíčka napríklad po zaváraní, zabíjačke apod.

Dnes sú na trhu akumulačné bolilery zabezpečené s mrazovou poistkou ohrevu, napr. na +5°C. Len ich nesmieš odpojiť od siete.

Podľa mňa, ak fest obložíš akumulačný boiler nejakým opláštením kolom dokola cca 15cm polystyrén, na ktorý z vnútornej strany, ako bonus, klasickou 300W žehličkou napečieš fóliu alobalu, tzv. vyrobíš kastlík okolo boilera podlepený Duvilaxom v prekrytých spojoch neexistuje, že ti voda v akumulačnom boilere zamrzne, ak bude situovaná v murovanej chalupe ani pri vonkajšej teplote -30°C.

-------------------------------------------
Osobne mám z vonkajšej strany na fasáde na letnej kuchyni zavesený 80l akumulačný el. boiler zn. Eliz (nech špina americká, kapitalistická nezavadzá v priestore letnej kuchyni), a ešte sa mi nestalo ani po vypustení vody zo sústavy a odpojení boilera od napájania v zimnom období, aby utrpel mrazom, čiže, aby ho mráz poškodil napriek tomu, že je furt napustený vodou.

Totižto samotný akumulačný bolier má výplň + opláštenie, a ak ho izoluješ do bedni z polystyrénu, (ja som natavil z vnútra alobal na polystyrén), neexistuje, aby ho mráz poškodil v najtuhších mrazoch ak je odpojený od el.siete aj bez natlakovanej vody.

Potrubie 1/2" vedúce in/out k boileru skrz murivo, mám detto, vedúce až smerom von zaizolované trojpláštením pozostávajúce z rôznych materiálov, od tkaniva z pucvole, molitanu, alobalu a polystyrénu prekryté pod omietkou z rabicového, keramického pletiva.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru