Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Babetta 210 - nejde volnoběh

Zdravím, dal jsem se do opravy naší staré babetty 210. Kompletně jsem vyčistil karburátor i nádrž s benzinovým filtrem. Babetta se jako zázrakem rozjela :i: Problém je ale, že neudrží volnoběh. Zkoušel jsem štelovat karburátor, ale ať jsem měl "šroubky" dorvané, jak jsem chtěl, tak to neudrželo ten volnoběh. Poradíte, prosím, co s tím? Děkuji :beer:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak mám, prosím Vás, nastavit trysky v plovákové komoře? Mám na mysli: emulzní trubici (a trysku na…
JanMK 14.08.2018 20:20
JanMK
Na tom obrázku je jasné, že jde o karburátor Jikov. V tom případě plně platí můj původní odkaz. A na…
George63 14.08.2018 21:41
George63
Ta s číslem 63 je hlavní a ta 38 je volnoběžná. Mám tedy obě dvě trysky dotáhnout nadoraz? (ty kter…
JanMK 14.08.2018 22:30
JanMK
Ano, trysky jsou dotažené na doraz (ale s citem!!!). A ten označený šroubek je pro stavění šoupátka… nový
George63 14.08.2018 23:17
George63
Udělal jsem všechno tak, jak je psané. Furt to nejde. Už nevím... :-( nový
JanMK 15.08.2018 18:55
JanMK
Člověče, to není možný!!! Máš opravdu průchozí trysku volnoběhu a pročistěný průchod od trysky volno… nový
George63 15.08.2018 20:27
George63
Máš opravdu průchozí trysku volnoběhu a pročistěný průchod od trysky volnoběhu přes jehlu (ten šroub… nový
JanMK 15.08.2018 21:14
JanMK
Což je v případě, že držíš otáčky plynem, aby "nezdechl motor" (povytažené šoupátko s jehlou), normá… nový
George63 16.08.2018 19:04
George63
A před seřizováním nastavit doraz šoupátka tak, aby se motor udržel v chodu a šroub bohatosti směsi… nový
czcharlie 16.08.2018 20:21
czcharlie
A jak se nastavuje doraz šoupátka? (tím šroubkem?) :-) nový
JanMK 17.08.2018 15:33
JanMK
Ano. https://www.mylms.cz/text-nastaveni-karburatoru/ poslední
Kurt 17.08.2018 15:45
Kurt

Na tom obrázku je jasné, že jde o karburátor Jikov. V tom případě plně platí můj původní odkaz. A na Tvý fotce je pouze část s tryskami. Ta s číslem 63 je hlavní a ta 38 je volnoběžná. Na nich se nic nastavovat nedá, důležité je, aby nebyly ucpané a rovněž kanálky, které k nim úpřivádí benzin. Jinak, pokud by jsi dal taky fotku té horní části, tak na té jsou šroubky pro nastavení záklaní výšky šoupátka (ten vlasně "podepírá" a staví šoupátko ze spodu) a druhý pro nastavení bohatosti směsi pro volnoběh.
To jsou, mimo nastavení jehly v šoupátku, jedinná místa, kterými můžeš karburátor nastavovat. Důležité je, aby všechny kanálky byly průchozí a šroubek-jehla pro nastavení bohatosti směsi pro volnoběh nebyla deformovaná. Tenhle šroubek (s jehlou) nesmí být nikdy utažen, jinak volnoběh nebude fungovat!!!
Takže ještě "vytahuju" ještě konkrétní popis z mého odkazu, z nějž by mělo být snad vše jasné.

Výšku jehly vůči šoupátku a emulzní trubce je možno nastavit změnou polohy pojistky na jehle. Správné nastavení je druhý zářez shora. Šoupátko je přitlačováno do zavřené polohy pružinou, která se opírá o víko.
/Ze spodu je podepíráno šroubkem, který nastavuje základní výšku šoupátka/.

Při částečném zatížení motoru je šoupátko otevřeno cca 25–75 % celkového zdvihu. Je to nejčastější provozní režim. Hlavní činitel, který určuje poměr bohatosti směsi je jehla šoupátka. Poloha šoupátka a tím rychlost proudícího vzduchu + poloha jehly v emulzní trubce jsou ve vzájemné souvislosti s velikostí průtoku paliva.

Pro chod motoru naprázdno je karburátor vybaven zvláštní soustavou. Rozhodujícími částmi jsou tryska běhu naprázdno a šroub běhu naprázdno. Tryska je přístupná ze spodu po odmontování plovákové komory. Šroub běhu naprázdno je na levé straně karburátoru. Při otáčkách běhu naprázdno je šoupátko v základní poloze. /Nastvené šroubkem pod ním/ Vzduch prochází minimální mezerou pod šoupátkem a současně samostatným kanálkem /od trysky vlonoběhu/. V kanálku se nastavuje průtok vzduchu šroubem bohatosti směsi/Druhým šroubkem s jehlou, která nastavuje bohatost směsi pro volnoběh/.

Ta s číslem 63 je hlavní a ta 38 je volnoběžná.

Mám tedy obě dvě trysky dotáhnout nadoraz? (ty které mám na fotce, respektive 63 a 38)

Jinak, pokud by jsi dal taky fotku té horní části, tak na té jsou šroubky pro nastavení záklaní výšky šoupátka (ten vlasně "podepírá" a staví šoupátko ze spodu) a druhý pro nastavení bohatosti směsi pro volnoběh.

Myslíte tento?

[83127-karbec2-1-1-jpg]

Člověče, to není možný!!! Máš opravdu průchozí trysku volnoběhu a pročistěný průchod od trysky volnoběhu přes jehlu (ten šroubek) a do difuzeru?
A to seřízení by se mělo provádět velice citlivě a pokud se podaří motor nastartovat a běží "pod plynem", pak šroubek pro stavění šoupátka zašroubovat tak, aby šoupě bylo hodně nahoře a motor pak běžel v otáčkách (to by měl) i po "ubrání" plynu a pak opatrně šroubek zvedající šoupě vyšroubovávat, aby šoupě klasalo a snižovaly se otáčky a v souvisosti s tím rovněž štelovat jehlu volnoběhu. Zdůrazňuji, ta nesmí bít nikdy úplně zašroubována! Je to velmi citlivé a chce to trpělivost.;-)

Máš opravdu průchozí trysku volnoběhu a pročistěný průchod od trysky volnoběhu přes jehlu (ten šroubek) a do difuzeru?

Ano mám.

Zkusím zítra více jezdit, aby se zahřál motor. Pohraju si s nastavením šroubku bohatosti směsi a s nastavením šroubku pro volnoběh. Díky.

EDIT: ještě bych měl dodat, že když mám nastartovaný motor a zkouším dotahovat, či povolovat šroubek volnoběhu, tak neslyším, že by motor zvyšoval otáčky (samozřejmě toto zkouším za podmínky, že mi babetta nezdechne :-))

Což je v případě, že držíš otáčky plynem, aby "nezdechl motor" (povytažené šoupátko s jehlou), normální. Protože motor saje benzin přes hlavní trysku. Pro seřizování volnoběhu je nutné, aby šoupátko bylo skoro dole (rukojeť plynu v nulové poloze), jehla v šoupátku uzavírala přívod benzinu z okruhu hlavní trysky a volnoběh nasával benzin pouze přes trysku volnoběhu. Pak teprve budou, na šroubek volnoběhu, otáčky reagovat.
To je podstata fungování celého systému, tohoto karburátoru, pro chod na volnoběh.
Opakuji že je důležité, aby byly průchozí všechny kanálky a nastavení volnoběhu je velmi citlivé. ;-)

A před seřizováním nastavit doraz šoupátka tak, aby se motor udržel v chodu a šroub bohatosti směsi opatrně a s citem zašroubovat na doraz (ale proboha ne DORVAT - jestli byl dorvaný, pak je nespíš poničené sedlo a karburátor již seřídit nepůjde) a vrátit o 1,5 otáčky. To je výchozí poloha. Při postupném uvolňování dorazu škrticí klapky v určitém okamžiku začne být chod motoru nepravidelný a od této chvíle se volnoběh postupně seřizuje přitahováním šroubu bohatosti po dejme tomu čtvrtinách otáčky (ochuzením směsi se otáčky motoru lehce zvýší) a zároveň uvolňováním dorazu škrticí klapky až se dosáhne rovnovážného stavu, kdy při dalším snižování otáček motoru již bude chod nepravidelný. V tu chvíli se oba šrouby NEPATRNĚ vrátí a je hotovo.
Je třeba si uvědomit, že karburátor je z křehké zinkové slitiny a jakékoli násilné dotahování šroubů často způsobí praskliny, což je nevratné poškození!!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru