Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Správné zapravení špalet a příprava pod parapet

Zdravím,
měnili nám okna, nová se přesunula na vnější hranu (zateplení fasády bude následovat) a chci se ujistit o správnosti dalšího postupu. Firma nám vnitřní špalety nechala (naštěstí) bez zapravení - díky tomu jsem objevil netěsnosti a lajdáctví, které by jinak skončilo nenávratně pod vrstvou malty. Přesahující podložky dle možnosti zkracuji, následně přelepím vnitřní parotěsné pásky (buď s perlinkou, nebo samolepící), dotmelím rohové spáry a napojení pásek, to stejné mě čeká z venkovní strany, kde šikovní zedníci pásky na několika místech prořízli. Potud mám snad celkem jasno.

Dalším krokem bude zapravení ostění a nadpraží - viz fotky, místy je neuvěřitelný mix materiálů a nahoře tipuju odkryté betonové stropní panely - je možné tuto spáru vyplnit PUR pěnou kvůli izolaci, nebo raději neřešit? Mám trochu obavy, co by nasákavý izolant mohlo v těchto místech časem udělat..

A nakonec dorovnání parapetní části, všichni mi doporučují obyč. beton a na něj parapetní desku, zedník mě dokonce výslovně varoval před doplňováním izolace. Naopak na internetu se objevují protichůdné názory, někdo doporučuje XPS/PUR desku, jiný tvrdí ničím neizolovat. Co radíte?

Předmět Autor Datum
Podložky pod oknem nemají co dělat. Vytahat a dopěnit. Nahoře nejsou žádné stropní panely ale betono…
sHpy00n 11.05.2018 16:50
sHpy00n
To nemyslíte vážně, že? Měl jsem zato, že vlastnosti PUR pěny jako nasákavost jsou dávno všeobecně z…
Aigor 12.05.2018 13:51
Aigor
Myslím, není, protože mám své dlouholeté zkušenosti. Omlouvám se za reakci na Vaší otázku. Vy vlastn… nový
sHpy00n 12.05.2018 22:10
sHpy00n
To už ani v CCCP, kde sú medzné hodnoty mrazových mostov pri stavbách na Sibíri, nemá obdoby. Boľše…
Nuda 12.05.2018 19:53
Nuda
To se mi snad zdá, co je tady za materiál rádců pionýrů a skautíků. Ač bude mladík brtník zase nadáv… nový
Rce 13.05.2018 04:52
Rce
Přiznávám, že nerozumím řeči tohoto kmene, ale vlastní klid i případ, že by někdo řešil podobný prob… nový
Aigor 13.05.2018 08:35
Aigor
Každý má svůj postup a svoji pravdu. Nikdy se nedozvíte, co je to nejlepší. Musíte nechat procovat s… nový
milan.cukrar 14.05.2018 06:29
milan.cukrar
Myslím, že to řešíš zbytečně složitě. Osobně bych použil (pokud ti jde o menší tepelný prostup) pouz… poslední
George63 15.05.2018 18:01
George63

Podložky pod oknem nemají co dělat. Vytahat a dopěnit. Nahoře nejsou žádné stropní panely ale betonové překlady. Spáru vypěnit. O nasákavosti izolantu tuhle něco blábolila Máňa od vedle v Konzumu ale to zas byla jako každou sobotu pěkně sjetá. Kecy v kleci. Pod parapetní desku beton. Pokud izolaci, pak jedině Purenit.

To nemyslíte vážně, že? Měl jsem zato, že vlastnosti PUR pěny jako nasákavost jsou dávno všeobecně známé. Vyhodit podložky a nahradit izolační pěnou je už jen špatný vtip. A navíc proč platit zrovna za purenit, když jako izolant pod pevnou desku může naprosto stejně dobře posloužit levnější EPS, nebo když už - tak XPS ?

Přiznávám, že nerozumím řeči tohoto kmene, ale vlastní klid i případ, že by někdo řešil podobný problém, si nakonec odpovím sám.

Umístění podložek řeší norma ČSN 74 6077, ty zajišťují rozložení plné váhy okna, musí být z odpovídajícího materiálu (k tomu určené plastové profily) a rozhodně se nesmí odstraňovat! Při správném osazení ovšem nesmí přesahovat šířku rámu okna, což je nutné si pohlídat. Často se jejich význam zaměňuje s "klínky", které pouze dočasně fixují rám okna před vypěněním, ty mohlou být i dřevěné a po stabilizaci rámu se mohou odstranit!

PUR pěna pochopitelně je poměrně velmi dobře nasákavý materiál, což je mj. důvod vzniku tepelných mostů při absenci parotěsné a paropropustné pásky kolem ostění. Absorbovaná vlhkost pak degraduje jak samotnou pěnu, tak dočasně i její izolační vlastnosti. Nevěřícím Tomášům a diskusním trollům doporučuji k prostudování technické specifikace výrobců.

Stropní panely i překlady je vhodné izolovat, pokud je viditelná vzduchová spára. Je to běžná praxe při stavbách nízkoenergetických a pasivních domů, kde je to stejné řešeno už hotovými překlady s integrovanou izolací.

Izolant pod parapet je sice často opomíjená, ale dost podstatná pro eliminaci tepelných mostů. To platí jak pro vnitřní, tak vnější parapet. Pro mě to byla poměrně novinka, protože 90% diskusí se hemží spíše radami zaházet betonem a nic neřešit. Naopak u novostaveb se používají podokenní profily, kde je to ideálně řešeno, nebo je nutné hledat přímo stavební řešení detailů u výrobců oken, nebo často řešené problémy staveb. Tedy ano, rozhodně izolovat a čím více, tím lépe. Ono stejně po výměně okna moc prostoru nezbývá, takže 10-20mm XPS je optimum.

Každý má svůj postup a svoji pravdu. Nikdy se nedozvíte, co je to nejlepší.
Musíte nechat procovat svůj rozum a někomu uvěřit. Vždy si zdůvodnit, proč mám poslechnou tuto radu a tuto ne.
Podložky bych nevyndával, jen upravil podklad a vyrovnal to polyšem EPS 70F v potřebné síle. Přilepit pěnou. Proč bych tam měl dávat studený, silně vodivý beton. Pak parapety.

Venkovní pásky by měli být difuzní, nikoliv parotěsné. Zde je ale zase problém, že se bude dávat polyš, který by měl překrýt 2/3 rámu.
Klidně si vezměte inspiraci z videa.
https://www.youtube.com/watch?v=lJj0yN3zzz4
okna jsou okolo 22 minuty.

Myslím, že to řešíš zbytečně složitě. Osobně bych použil (pokud ti jde o menší tepelný prostup) pouze perlitovou ("teplou") maltu a tou bych předmětné čísti omítl, případně, pod parapety, zarovnal. A na ni běžný štuk a zafilcovat. A zevnitř běžné parapety plastové, nebo z lamina. Vně si myslím, osobně, že jsou nejlepší plechové z Alu.
Já před cca 40-ti lety jsem dával, tehdy zdvojená klasická okna, po obvodě izolační provazec, parapety z teraca, vně i uvnitř, špalety omítnuty běžnou maltou a celou dobu nebyl žádný problém. Možná byly, pokud venku fest mrzlo, ty parapety trochu studenější.;-) Ale je to v podstatě tak malá plocha, že celkem o nic nejde. Ale s vlhkostí a ničím jiným nikdy žádný problém.
A tak, když jsem před měsícem měnil za okna nová, plastová, vše jsem nechal, nová okna osadil do původních prostorů oken zdvojených a na ty původní, dobré a pevné parapety z teraca. Obstříkl pěnou, mezírky v omítce okolo rámů zaplnil akrylovým tmelem, "fajnovou" a zafilcoval a u parapetů zalištoval. A nemám obavy, že by to dělalo nějaké problémy. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru