Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Správné zapravení špalet a příprava pod parapet

Zdravím,
měnili nám okna, nová se přesunula na vnější hranu (zateplení fasády bude následovat) a chci se ujistit o správnosti dalšího postupu. Firma nám vnitřní špalety nechala (naštěstí) bez zapravení - díky tomu jsem objevil netěsnosti a lajdáctví, které by jinak skončilo nenávratně pod vrstvou malty. Přesahující podložky dle možnosti zkracuji, následně přelepím vnitřní parotěsné pásky (buď s perlinkou, nebo samolepící), dotmelím rohové spáry a napojení pásek, to stejné mě čeká z venkovní strany, kde šikovní zedníci pásky na několika místech prořízli. Potud mám snad celkem jasno.

Dalším krokem bude zapravení ostění a nadpraží - viz fotky, místy je neuvěřitelný mix materiálů a nahoře tipuju odkryté betonové stropní panely - je možné tuto spáru vyplnit PUR pěnou kvůli izolaci, nebo raději neřešit? Mám trochu obavy, co by nasákavý izolant mohlo v těchto místech časem udělat..

A nakonec dorovnání parapetní části, všichni mi doporučují obyč. beton a na něj parapetní desku, zedník mě dokonce výslovně varoval před doplňováním izolace. Naopak na internetu se objevují protichůdné názory, někdo doporučuje XPS/PUR desku, jiný tvrdí ničím neizolovat. Co radíte?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myslím, že to řešíš zbytečně složitě. Osobně bych použil (pokud ti jde o menší tepelný prostup) pouz… poslední
George63 15.05.2018 18:01
George63

Myslím, že to řešíš zbytečně složitě. Osobně bych použil (pokud ti jde o menší tepelný prostup) pouze perlitovou ("teplou") maltu a tou bych předmětné čísti omítl, případně, pod parapety, zarovnal. A na ni běžný štuk a zafilcovat. A zevnitř běžné parapety plastové, nebo z lamina. Vně si myslím, osobně, že jsou nejlepší plechové z Alu.
Já před cca 40-ti lety jsem dával, tehdy zdvojená klasická okna, po obvodě izolační provazec, parapety z teraca, vně i uvnitř, špalety omítnuty běžnou maltou a celou dobu nebyl žádný problém. Možná byly, pokud venku fest mrzlo, ty parapety trochu studenější.;-) Ale je to v podstatě tak malá plocha, že celkem o nic nejde. Ale s vlhkostí a ničím jiným nikdy žádný problém.
A tak, když jsem před měsícem měnil za okna nová, plastová, vše jsem nechal, nová okna osadil do původních prostorů oken zdvojených a na ty původní, dobré a pevné parapety z teraca. Obstříkl pěnou, mezírky v omítce okolo rámů zaplnil akrylovým tmelem, "fajnovou" a zafilcoval a u parapetů zalištoval. A nemám obavy, že by to dělalo nějaké problémy. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru