Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Správné zapravení špalet a příprava pod parapet

Přiznávám, že nerozumím řeči tohoto kmene, ale vlastní klid i případ, že by někdo řešil podobný problém, si nakonec odpovím sám.

Umístění podložek řeší norma ČSN 74 6077, ty zajišťují rozložení plné váhy okna, musí být z odpovídajícího materiálu (k tomu určené plastové profily) a rozhodně se nesmí odstraňovat! Při správném osazení ovšem nesmí přesahovat šířku rámu okna, což je nutné si pohlídat. Často se jejich význam zaměňuje s "klínky", které pouze dočasně fixují rám okna před vypěněním, ty mohlou být i dřevěné a po stabilizaci rámu se mohou odstranit!

PUR pěna pochopitelně je poměrně velmi dobře nasákavý materiál, což je mj. důvod vzniku tepelných mostů při absenci parotěsné a paropropustné pásky kolem ostění. Absorbovaná vlhkost pak degraduje jak samotnou pěnu, tak dočasně i její izolační vlastnosti. Nevěřícím Tomášům a diskusním trollům doporučuji k prostudování technické specifikace výrobců.

Stropní panely i překlady je vhodné izolovat, pokud je viditelná vzduchová spára. Je to běžná praxe při stavbách nízkoenergetických a pasivních domů, kde je to stejné řešeno už hotovými překlady s integrovanou izolací.

Izolant pod parapet je sice často opomíjená, ale dost podstatná pro eliminaci tepelných mostů. To platí jak pro vnitřní, tak vnější parapet. Pro mě to byla poměrně novinka, protože 90% diskusí se hemží spíše radami zaházet betonem a nic neřešit. Naopak u novostaveb se používají podokenní profily, kde je to ideálně řešeno, nebo je nutné hledat přímo stavební řešení detailů u výrobců oken, nebo často řešené problémy staveb. Tedy ano, rozhodně izolovat a čím více, tím lépe. Ono stejně po výměně okna moc prostoru nezbývá, takže 10-20mm XPS je optimum.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny