Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zkušenosti s levnými auto-nabiječkami z Hypermatketu

Dobrý den!
Měl jsem velice dobré zkušenosti s těmito levnými mikroprocesorem řízenými nabíječkami (zatím z LIDLU). Stojí tam 500kč a měl jsem tu první řadu (jen na 12V) a super, pak jsem si koupil druhou řadu, protože jsem potřeboval nabíjet i 6V baterie a zase super. u obou oceňuji hlavně ten udržovací režim, že mi baterii prostě nepřebíjí, i když jí mám zapojenou týden, napětí je pořád mírně nad 13V!
Teď má LIDL třetí řadu i z displejem(pořád za 500kč). Já jsem si koupil ale podobnou nabíječku z Kauflandu. Né že bych ji potřeboval (ta z LIDLU slouží pořád skvěle), ale líbil se mi tam ten integrovaný displej, že mám přehled o napětí baterie a za cenu 400kč (no nekupte to!).
Nastal ale takový problém. Ihned jsem ji zapojil na baterii v autě, jak jsem to dělal za mrazů s těmi LIDL nabíječkami a nabíjení OK. Problém je po přechodu do udržovacího nabíjení. Tam to funguje tak od 2 do 10 hod. OK. Pak se nabíječka nějak zablokuje displej svítí, ale hodnoty a ikony zmizí a nabíječka evidentně nedobíjí, protože normálně mi všechny výše zmíněné nabíječky udržují v tom "udržovacím režimu napětí kolem 13,2V, ale pokud ten displej přestane ukazovat, napětí spadne na 12,5V. Stačí nabíječku odpojit a znova přiipojit a je zase vše OK, ale zase max. na 10 hod., pak se zase zablokuje a už ji tedy nemůžu používat při dlouhodobém odstavení auta. Zapojil jsem tuto nabíječku ja jinou baterii (která není přímo v autě) a už 30 hod. mi krásně udržuje napětí na 13,2V. Tak nevím, je to na reklamaci, nebo mi tu nabíječku (z Kauflandu) zablokuje něco z elektroniky auta, nebo mám blbou baterii v autě (ale ty nabíječky z LIDLU mi to udržují bez problému)? Ty nabíječky z LIDLU byly sice bez displeje, ale napětí na baterii mi držely na 13,2V i 14 dnů. Co myslíte, je to na reklamaci?
Mě vůbec nejde o ty peníze, protože jak píšu výše na jiné baterii to funguje dobře, takže pokud to je její nedořešená funkce tak ji budu používat jen na nabíjení a na udržování tu z LIDLU (bez displeje). Pokud by to ale byla závada, rád bych ji vyměnil, aby fungovala jak ty z LIDLU. Protože jak čtu návody, je to, jak by to byl jeden výrobek, jen jiné šasi, takže čip je asi stejný, proto mě mate to, že se mi v autě při udržovacím režimu do 10 hod. zablokuje!

děkuji za názory

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dám ti jednu fest otcovskú radu. Škoda peňazí za marketingovú "inteligenciu" nabíjačiek. Tieto šunty…
Ahasver Chamachir 23.01.2018 09:39
Ahasver Chamachir
Máš naprosto pravdu s tou hodně vybitou baterii! Toto se mi stalo už 2x, že se mi podařilo hodně vyb…
lupkovic 23.01.2018 10:25
lupkovic
Nabíjacie napätie schosnuje bez plynovania, poškodenia či skrútenia dosiek moderná, bezúdržbová, 12V…
Ahasver Chamachir 23.01.2018 11:04
Ahasver Chamachir
Opravdu máš dobré rady, ale mě jde hlavně o tu bezobslužnost, jak jsem psal výše a to ta tvá rada my…
lupkovic 23.01.2018 11:35
lupkovic
Jo a omlouvám se, na ten odkaz jsem kliknul až teď. Ta nabídka je pro mně zbytečná, je to totéž co t…
lupkovic 23.01.2018 11:44
lupkovic
Běž to reklamovat, do ceny 500Kč ti bez řečí vrátí peníze. poslední
Cat 23.01.2018 15:36
Cat

Dám ti jednu fest otcovskú radu. Škoda peňazí za marketingovú "inteligenciu" nabíjačiek. Tieto šunty, zvlášť riadené procesormi pri vybitej alebo staršej Pb baterke (či aj bezúdržbovej) zostanú zmätené, vypnú sa, prípadne ohlásia vadnú baterku ak bola vymlátená nejakým spotrebičom spusteným navyše v mraze vo vozidle.

Ak si mierne zručný, dokážeš z pár súčiastok zbastlit jednoduchú nabíjačku s ktorou nielen dobiješ, ale dokonca oživíš zasulfatovanú, desať ročnú baterku, ktorá takmer netočí alebo je na hrane 12V.

Stačí ti AC trafo 230V/50Hz / 20V / 10A, jedna napr. Schottkyho dióda 15A / 50V a dve žiarovky; 15W/24V a žiarovka H1 55W /12V. Pájkovačku určite máš.

Dióda v polvlne zrazí napätie na 9,5V DC čo je dôležité pri nabíjaní v prípade efektívnej účinnosti na svokách baterky (koeficient násobku čísla 1,414), lebo sa dostaneš pri plnom nabití na hraničnú hodnotu cca 14,8V nabíjacieho napätia baterky pri jej minimálnom plynovaní. Uef; https://sk.wikipedia.org/wiki/Striedav%C3%BD_pr%C3%BAd

Žiarovky svojou mäkkou lineárnou charakteristikou žeraviaceho sa a postupne chladnúceho volfrámového vlákna v závislosti od charakteristiky prúdov s prechodom elektrónov, majú vzácnu a jedinečnú prednosť pred rezistormi. Navyše, má ich každý doma, v garáži, v palubovke vozidla. Je to vyslovene riešenie z prvej frontovej línie v armáde na bojisku, ktoré žiaden mikroprocesor nenahradí. Ako nikto nenahradí lampy v koncovom stupni NF zvukového hifi zosilňovača.

Je to geniálny a dodnes neprekonateľný patent Ernsta Beera z roku 1954 pri oživení takmer zdochnutých, zasulfatovaných olovených bateriek. Ale aj lenivých niklkadmiových s pamäťovým efektom.

Dôležitý je skratovací okruh napojený paralelene s diódou, čím sa v čase prázdnej polvlny zároveň skratuje baterka vláknom 15W/24V žiarovky.

https://pa0fri.home.xs4all.nl/Diversen/Laadsysteem/Reflex%20laden.htm

Máš naprosto pravdu s tou hodně vybitou baterii! Toto se mi stalo už 2x, že se mi podařilo hodně vybit baterii (divím se, že mi auto pořád bezproblému startuje i za velkých mrazů). Poprvé mi nabíječku nešlo zapnout vůbec, protože nabíječka to nepoznala ani jako 6V baterii, podruhé jsem ji zapnul, ale nabíječka to nabíjela jako 6V akumulátor, protože napětí tam bylo kolem 6V. Takže jsem baterii vždy musel nabít přesně takovým zdrojem jako popisuješ (a který jsem kdysi výhradně používal k nabíjení baterii a stále ho mám v archívu), abych se dostal nad 9V a pak se už LIDL nabíječka chytla. Toto vidím jako jedinou chybu těch nabíječek (že si nejde nastavit napětí a proud bez připojené baterky). Mimochodem to, že jsem tu baterku 2x tak "vyšťavil", mi zakládá podezření, jestli s ní už něco není, protože jak píšu výše, na jiné baterii (ale možná je to proto, že je mimo vůz) mi to již 40hod. pěkně udržuje na 13,2V (to je to, co potřebuji). Ten tvůj návrh jsem už zkoušel a dlouho používal, opravdu jednoduché a účinné, ale problém je ten, že pokud tam dám trafo s nižším napětím, tak se nemusím bát přebití baterie, ale baterie se nabíjí pouze napěťovými "špicama" a strašně dlouho to trvá. Pokud dám trafo s vyšším napětím, nabíjí to rychle, ale ty napěťové "špice" mi (pokud ji zapomenu po nabití odpojit), ji přebíjejí. No a já potřebuji nabíječku hlavně pro udržováni napětí a jen občas pro nabití. Mám totiž měnič pro zálohu oběhového čerpadla topení a tedy potřebuji mít jistotu, že baterie bude stále v dobré formě, i když se občas vybije při výpadku elektřiny, kterou já třeba ani nezaznamenám (v noci, jsme v práci atd.)! A pak (nevím, jestli to je pravda, ale deklarují to v návodu, ty nabíječky baterii nabíjejí pulsně a to prý akumulátory mají rády. Nechci se o tom přít, ale od té doby, kdy jsem začal používat ty LIDL nabíječky, jsem s baterii neměl nikdy problém. Možná teď dělají akumulátory lepší (o tom ale pochybuji)

Ale děkuji za názor (každá rada dobrá) a budu vděčný všem ostatním za něco podobného, ale spíše bych uvítal osobní zkušenosti s těmito nabíječkami a hlavně co je příčinou toho, že se ta nabíječka zablokuje (zkoušel jsem to snad 10x a udělá to vždy, jen čas zablokování je jiný a udělá to jen v udržovacím režimu - při nabíjení zatím nikdy). Připomínám (protože to může být jedna z příčin), že mi to zatím dělá pouze při zapojení k baterii přímo v autě, která navíc byla 2x totálně vybitá, ale jinak se mi ji vždy podařilo nějak vzpamatovat (těma levnýma nabíječkama), protože zatím nemám problémy se startování a to ji zatím ani v mrazech nedobíjím, jen teď jsem to zapojil, abych otestoval funkčnost té nabíječky Kaufland a toto se mi děje. Když jsem tam dal tutéž nabíječku ale z LIDLU, tak třeba teď ji tam mám už 3. den a stále mi drží napěti na 13,2V

Nabíjacie napätie schosnuje bez plynovania, poškodenia či skrútenia dosiek moderná, bezúdržbová, 12V baterka až po hranicu 17.5V pri nízkom prúde, do cca 2A. Logicky, nie dlhodobo, napríklad napichnutá celú noc.

Takže tých 13.2V meraných priamo na pripojených svorkách baterky, napríklad po troch hodinách dobíjania, je málo. Baterka je zrejme vadná alebo bude vadná nabíjačka.

V prípade bezúdržbových bateriek je problém zmerať hustomerom roztok, tento spôsob merania v článkoch bol zaručene objektívny v akom stave sú články baterky. Servisy síce navŕtajú vedľa zátky dieky, baterku dolejú, vycucnú, zmerajú hustotu a po tomto diery odborne zatavia.

Ak chceš skutočne inteligentnú nabíjačku, musíš si priplatiť, CTEK:
https://www.alza.sk/hobby/ctek-mxs-5-0-new-d4525406.htm

Kdežto, ak schrastíš na šrotovisku výkonnejšie sieťové trafo, echt meď, plechy; 10A 230V/20V, máš podľa návodu uvedeného hore nabíjačku k nezaplateniu.

Ak výstupy opatríš viacpólovým prepínačom na slabšie žiarovky v sérii s výstupným okruhom baterky, napr.: 15W / 21W / 55W / 110W - paralelne spojené dvojvlákno H4, môžeš pri prepnutí na žiarovku o príkone 15W/12V dobíjať Pb dlhodobo, niekoľko dní v kuse bez poškodenia lebo to pri 60A/540Ah/12V, hodí tzv. udržovacie napätie.

Žiarovka v sérii zároveň nahradí ochranu proti prepólovaniu alebo skratu.

Opravdu máš dobré rady, ale mě jde hlavně o tu bezobslužnost, jak jsem psal výše a to ta tvá rada myslím nezaručuje (popisoval jsem to zrovna teď výše jinému kolegovi, asi jsi to ještě nečetl, protože jsem to teď odeslal). Těch 13,2V je napětí, pod které nikdy s tou nabíječkou neklesne. Občas jak se kouknu, napětí začne stoupat, vyleze na 14,5V (asi zrovna dobíjí), a jak té hodnoty dosáhne, zase postupně klesne na 13,2V. Pokud se mi nabíječka zablokuje (viz výše ten problém co řešíme), nebo tam tu nabíječku nemám, napětí na bateri mi klesna na 12,5V (po dlouhém nepoužívaní auta i míň). Údajně je to málo, chápu, a může být důsledek toho nechtěného 2x úplného vybití baterie. To bych ale zatím vůbec neřešil. Baterii v autě asi budu potřebovat co nevidět novou, mně zajímá proč dojde k zablokování te nabíječky. Jestli je to na reklamaci, nebo se s tím smířit! Já vím, že se nic nestane, když to zajdu vyreklamovat a s novou uvidím, jestli to je stejné, nebo už OK, ale nechci dělat Kauflandu problémy, když na jiné baterii to funguje OK
1. je to normální, protože nabíjím baterii v autě a ona to neumí? Plete se tam elektronika auta.
2. je to normální, protože jsem 2x baterii vybil do "mrtě" (ale v tom případě, proč ta LIDL funguje OK)?
3. není to normální a reklamovat (ale proč mi to teď na jiné baterii mimo vůz udržuje napětí OK)?
4. Asi hodně by pomohlo odpojit tu mou baterii od auta a zkusit jí taky nabíjet mimo elektroniku auta (to mám ale trochu obavu, protože prý u těch nových aut s elektronikou to není tak jednoduché odpojit baterii (né mechanicky, ale myslím pro elektroniku auta) a nerad bych si nadělal problémy).

Proto se ptám tady a děkuji všem za korektní přístup, k mým možná banálním otázkam

Jo a omlouvám se, na ten odkaz jsem kliknul až teď. Ta nabídka je pro mně zbytečná, je to totéž co ta z LIDLU a o hodně dražší (jen nabíjecí proud má o 1A větší). No a ta z LIDLU mi funguje skvěle (nepotřebuji jinou), jen jsem se "ulakomil" na podobnou v Kauflandu za 400kč i s displejem a stejnými parametry. Takže jsem si myslel, že bude fungovat jako ta z LIDLU a nebudu muset chodit k nabíjení s měřákem a ono mi to dělá takovou neplechu!
Takže s prominutím, teď řeším pouze reklamovat, nebo nereklamovat, je to u těch nabíječek normální a proč?

děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru