Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zkušenosti s levnými auto-nabiječkami z Hypermatketu

Dám ti jednu fest otcovskú radu. Škoda peňazí za marketingovú "inteligenciu" nabíjačiek. Tieto šunty, zvlášť riadené procesormi pri vybitej alebo staršej Pb baterke (či aj bezúdržbovej) zostanú zmätené, vypnú sa, prípadne ohlásia vadnú baterku ak bola vymlátená nejakým spotrebičom spusteným navyše v mraze vo vozidle.

Ak si mierne zručný, dokážeš z pár súčiastok zbastlit jednoduchú nabíjačku s ktorou nielen dobiješ, ale dokonca oživíš zasulfatovanú, desať ročnú baterku, ktorá takmer netočí alebo je na hrane 12V.

Stačí ti AC trafo 230V/50Hz / 20V / 10A, jedna napr. Schottkyho dióda 15A / 50V a dve žiarovky; 15W/24V a žiarovka H1 55W /12V. Pájkovačku určite máš.

Dióda v polvlne zrazí napätie na 9,5V DC čo je dôležité pri nabíjaní v prípade efektívnej účinnosti na svokách baterky (koeficient násobku čísla 1,414), lebo sa dostaneš pri plnom nabití na hraničnú hodnotu cca 14,8V nabíjacieho napätia baterky pri jej minimálnom plynovaní. Uef; https://sk.wikipedia.org/wiki/Striedav%C3%BD_pr%C3%BAd

Žiarovky svojou mäkkou lineárnou charakteristikou žeraviaceho sa a postupne chladnúceho volfrámového vlákna v závislosti od charakteristiky prúdov s prechodom elektrónov, majú vzácnu a jedinečnú prednosť pred rezistormi. Navyše, má ich každý doma, v garáži, v palubovke vozidla. Je to vyslovene riešenie z prvej frontovej línie v armáde na bojisku, ktoré žiaden mikroprocesor nenahradí. Ako nikto nenahradí lampy v koncovom stupni NF zvukového hifi zosilňovača.

Je to geniálny a dodnes neprekonateľný patent Ernsta Beera z roku 1954 pri oživení takmer zdochnutých, zasulfatovaných olovených bateriek. Ale aj lenivých niklkadmiových s pamäťovým efektom.

Dôležitý je skratovací okruh napojený paralelene s diódou, čím sa v čase prázdnej polvlny zároveň skratuje baterka vláknom 15W/24V žiarovky.

https://pa0fri.home.xs4all.nl/Diversen/Laadsysteem/Reflex%20laden.htm

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny