Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak poznat zkrat

Dobrý den,

po výměně autobaterie přestalo fungovat centrální zamykání - servis zjistil závadu v řídící jednotce zamykání.
Ikdyž chtějí zaplatit v rámci reklamace jen materiál, rád bych, aby servis v případě zkratu zaplatil vše. Jak mohu poznat zkrat v řídící jednotce centrálního zamykání? Pokud totiž centrální zam. přestalo fungovat kvůli zkratu, je to neokecatelné pochybení při výměně autobaterie. Samozřejmě servis to hází na náhodu (auto je starší...)

Otázka tedy je: jak poznám zkrat?

Předmět Autor Datum
Zkrat se pozná tak, že po zapojení obvodu, ve které se zkrat nachází, se přepálí příslušná pojistka.…
jirka44 23.11.2017 17:44
jirka44
pokud víme co a kde máme naměřit. Můžete to prosím trochu rozvést?
davidrome 23.11.2017 18:00
davidrome
""pokud víme co a kde máme naměřit."" Toť otázka, u elektronikou nabitých aut, jsou nutné dost značn…
Zerozero 23.11.2017 18:16
Zerozero
Mně nenapadá, co jiného než zkrat při výměně autobaterie by způsobilo nefunkční řídící jednotku cent…
davidrome 23.11.2017 18:25
davidrome
Protože nejspíš netušíš, co to zkrat je. Jediný, co by mohlo odpálit řídící jednotku je přepólování…
jirka44 23.11.2017 18:50
jirka44
V hlavě mám, že zkrat je přetížení el. obvodu. Přepolování by způsobilo co? Rádio taky nefunguje, al…
davidrome 23.11.2017 18:53
davidrome
Zkrat je spojení míst (třeba vodičů) s rozdílným potenciálem. Když vymontuješ z auta baterii a motor…
jirka44 23.11.2017 18:57
jirka44
Radio třeba jen potřebuje znova naladit, protože odpojením původního akumulátoru se vymazala paměť n…
czcharlie 23.11.2017 19:10
czcharlie
Zkrat při výměně baterie, tedy v oblasti baterie, způsobí menší ohňostroj, ale stále nemusí způsobit…
Zerozero 23.11.2017 18:58
Zerozero
servis je ochoten dodat novou jednotku za cenu práce. Možná jsem to špatně napsal. Servis mně nedod…
davidrome 23.11.2017 19:13
davidrome
Pokud by zničení jednotky způsobil zkrat, byl by to - jak už bylo uvedeno - jedině zkrat uvnitř jedn…
czcharlie 23.11.2017 19:30
czcharlie
Máš vůbec aspoň mlhavou představu co je to zkrat? Jak by asi technicky dokázali v servisu při výměně…
czcharlie 23.11.2017 19:03
czcharlie
Pan jirka zmiňoval, že přepolování by zničilo cokoli. Já vím, jak se baterka přepoluje při dobíjení,…
davidrome 23.11.2017 19:22
davidrome
Míněno tím je obrácené připojení pólů ke kabelům. To by se teoreticky (i když by to nebylo jednoduch…
czcharlie 23.11.2017 19:34
czcharlie
A ano, ŘJ by to nemusela přežít, ale jak bylo uvedeno nejspíš by v tom zdaleka nebyla sama.
czcharlie 23.11.2017 19:35
czcharlie
Spíš by bylo záhodno se zmínit co to bylo za servis. Ve značkovém servisu bych to pokládal za nemožn…
jirka44 23.11.2017 19:46
jirka44
Nechci jej teď jmenovat, ale je to neautorizovaný celorepublikový servis (ne Kelly ne) Můžete mi pr…
davidrome 23.11.2017 20:01
davidrome
Připálení ruk servismana obloukem u kontaktů, opálení svorek a kontaktů baterie a zničení diod v alt…
Zerozero 23.11.2017 20:18
Zerozero
Co si mám představit pod úletěním diod? Rozhodně nic simulovat nebudu. Na tohle nemám povahu.
davidrome 23.11.2017 20:31
davidrome
Neodpustím si, teda odpověď pro lamy. Že diody "uletí" je v elektrikářské hantýrce podobný výraz, ja…
Zerozero 23.11.2017 21:13
Zerozero
Exploduje zhruba jako kdyz buchne mala petarda - kousky diody jsou buhvi kde, ale urcite ne tam kde…
bahno 23.11.2017 21:32
bahno
Mám ještě jinou otázku : Dělali se v roce 2006 auta bez centrálního zamykání? Já mám problém, že má…
davidrome 23.11.2017 20:34
davidrome
O jaké auto se jedná?
Cat 23.11.2017 21:36
Cat
Aby odešla jednotka centrálu někdy stačí, aby se se připojila blbá (stará silná samodomo neregulovan… poslední
lk1 24.11.2017 12:10
lk1

""pokud víme co a kde máme naměřit."" Toť otázka, u elektronikou nabitých aut, jsou nutné dost značné znalosti, pro laika obtížné. Jinak jak píše Jirka, u zkratu zpravidla vypadne nějaká pojistka.
Ale moc nepředpokládám, že by výměnou baterie mělo nějak dojít ke zkratu jako takovému. U moderních aut má tedy i výměna baterie své zásady.
To vzhledem k elektronice. Přesto si myslím, že přerušení napájení nezpůsobí zkrat. Může ale způsobit nějaké softwarové poruchy a podobně.
Možná by stálo za pokus, baterii odpojit a znovu připojit. Řídicí jednotka může být "zaseklá" a reset by mohl funkci obnovit.
Ale autoelektrikář nejsem, jen názor.

Radio třeba jen potřebuje znova naladit, protože odpojením původního akumulátoru se vymazala paměť nebo vložit kód. Je-li radio proti krádeži chráněno kódem pak po odpojení baterie přestane hrát, ale CD nebo kazety (podle typu) přehrávat jdou. Pokud je to tak, tak to sice chyba servisu je, při výměně akumulátoru je u aut s takovým radiem potřeba zajistit po dobu odpojení baterie náhradní zdroj, ale nezpůsobí to zničení řídicí jednotky centrálu ba ani jen jekteré části radia.

Zkrat při výměně baterie, tedy v oblasti baterie, způsobí menší ohňostroj, ale stále nemusí způsobit zničení řídicí jednotky. Jiný zkrat, třeba někde ve vodičích má zpravidla jiný důvod, třeba prodření izolace vibracemi.
Co se týče vlastní jednotky, nelze si ji představovat jako třeba žárovku s vypínačem. Je to relativně dost složité elektronické zapojení.
Proč by uvnitř jednotky mělo dojít ke zkratu? Nefunkčnost může způsobit celá řada různých poruch, třeba vadný tranzistor, kondenzátor, přerušený odpor, studený spoj, nebo třeba špatně obnovený software, pokud tam je nějaký procesor. Závada může být jakákoliv a přitom se nemusí jednat o zkrat jako takový. Právě zkrat, tedy nežádoucí spojení něčeho co spojeno být nemá, mi v řídicí jednotce připadá nejméně pravděpodobné.
I když například porucha kondenzátoru probitím, za zkrat považovat lze. Ale vůbec k tomu nemusí dojít přerušením napájení při výměně baterie.
Jako třeba zapínání a vypínání televizoru také zkrat nezpůsobí. Ale k poruchám součástek dochází náhodně, případně určitým opotřebením za čas.
Myslím, že v servisu nejméně uspěješ, pokud budeš trvat na zkratu.
Myslím, že by bylo vhodnější se poinformovat, zda výrobce auta má nějaké podmínky a postup, při výměně baterie. Pokud ano, pak zjišťovat, jestli servis tento postup dodržel. Pokud servis postup nedodržel, a mohlo to způsobit poruchu, pak je jedno, jestli je to zkrat, nebo něco jiného.
Vzhledemk tomu, že je to asi dost obtížně dokazatelné, byl bych rád, že servis je ochoten dodat novou jednotku za cenu práce. Ta jednotka bude asi jistě dražší než výměna. Také se může stát že se servis vykroutí a nedostaneš nic. Ale zkus to, nechci tě odrazovat.

servis je ochoten dodat novou jednotku za cenu práce.

Možná jsem to špatně napsal. Servis mně nedodá novou jednotku za cenu práce. Práci si nebude účtovat, ale materiál - tedy tu jednotku - si zaplatím. Naštěstí řídící jednotka centrálního zamykání není drahá.
Spíš teď než prokázat servisu pochybení (což moc nejde, je jasné že postupovali dle pokynů výrobce atd...) mě zajímá, co tu řídící jednotku zamykání mohlo při výměně poničit. Nějak mě nenapadá, co by mohlo mimo zkratu (který zdejší rádci vyloučili) a přepolování poškodit řídící jed. zam. Pán se zmiňoval, že se budou měnit i motorky spolu s jednotkou.

Pokud by zničení jednotky způsobil zkrat, byl by to - jak už bylo uvedeno - jedině zkrat uvnitř jednotky a to by nebyla chyba servisu, spíš náhoda, že k němu došlo v okamžiku výměny akumulátoru. V každém případě by po sobě nechal stopy uvnitř jednotky - propálený plošný spoj nebo spálená místa všeobecně. Zkrat mimo jednotku by její poruchu téměř jistě nezpůsobil. Víc by řeklo jedině rozebrání jednotky a proměření součástek, jinak jde jen a jen o spekulace. Přepólování akumulátoru už by bylo pravděpodobnější, ale to by odešlo určitě ještě něco jiného. Motorky mohly odejít v důsledku zničení řídicí jednotky - jejich chod nebývá omezen koncovými vypínači, ale délkou impulzu a pokud díky poruše ŘJ zůstaly motorky trvale pod proudem je nasnadě, že se spálily. Ale to je opět jen spekulace...

Máš vůbec aspoň mlhavou představu co je to zkrat? Jak by asi technicky dokázali v servisu při výměně baterie způsobit zkrat? Jediné místo, kde může při výměně akumulátpru vznikonut zkrat je přímo na pólech akumulátoru a to by někdo musel na ty póly položit něco vodivého tak, aby je spojil. Dost dobře si to nedovedu představit. A co by se stalo, kdyby nakrásně i k takovému zkratu došlo? Krom toho, že by to asi nepřežil ten vodivý předmět nejspíš nic, protože do sítě auta by se prakticky žádný proud nedostal, všechno by teklo tím vodivým předmětem. Jediný zkrat, který by dokázal zničit řídicí jednotku je zkrat uvnitř ní. Tady zase pochybuji, že by se servis při výměně baterie hrabal v řídicí jednotce. To už reálnější je, že by byl akumulátor připojen obráceně, proti tomu zase hovoří to, že pólové nástavce mají o dost rozdílný průměr a nasadit na ně svorky by bylo hodně obtížné. Ale i kdyby, to nijak nedokážeš, leda by byly viditelně opálené pólové nástavce akumulátoru případně svorky na připojovacích kabelech.

Míněno tím je obrácené připojení pólů ke kabelům. To by se teoreticky (i když by to nebylo jednoduché) mohlo stát, kdyby technik vzal akumulátor s opačnou orientací pólů (vyrábějí se "pravé" a "levé"). Ovšem póly mají právě kvůli tomu výrazně rozdílný průměr. Pravda, už jsem viděl mnoho konektorů narvaných do zásuvek tak rozdílných, že až nad tím zůstával rozum stát :-D:-D

Připálení ruk servismana obloukem u kontaktů, opálení svorek a kontaktů baterie a zničení diod v alternátoru. A to celkem pravděpodobně.
Baterie je přímo spojená s alternátorem a proud by prošel diodami v propustném směru. Vzhledem k proudové schopnosti nového akumulátoru by diody uletěly se značným efektem. Doufám, že nechceš takovou závadu nasimulovat a hodit to na servis. Mohli by ti nafackovat. :))

Neodpustím si, teda odpověď pro lamy. Že diody "uletí" je v elektrikářské hantýrce podobný výraz, jako třeba že pojistky "vypadnou".
Ty také nikde nepadají a i po splnění své funkce zůstanou na místě.
Tedy uletěním diod se rozumí, že vlivem vysokého nadproudu, vyvolaném napětím akumulátoru v propustném směru diod, dojde k přetížení polovodičového přechodu, jeho průrazu a destrukci. Následně v diodě dojde ke zkratu a dále lavinovitě narůstající proud rozžhaví a roztaví přívodní vodiče diod. Zkráceně "diody uletí". V případě použití diod s dostatečně dimenzovanými vývody, vývody proud vydrží a v tom případě "uletí" (vysokým proudem přetížený a následně roztavený) vodič spojující akumulátor s alternátorem. Ještě je to nejasné? ;-)

Exploduje zhruba jako kdyz buchne mala petarda - kousky diody jsou buhvi kde, ale urcite ne tam kde byla puvodne dioda a okoli puvodniho vyskytu je znacne ocouzeny.
Obecne, zkraty, prepolovani(on je to v podstate zkrat, kde ta dioda(nebo neco podobnyho) je nejslabsi prvek) a podobny jevy ziveny olovenym akumulatorem jsou vcelku dramaticky jevy doprovazeny vyraznymi efekty. Pokud nezabere pojistka, tak takovy efekt je treba pozar vozidla - proto jedna z prvnich veci, co delaj hasici u nehody je, ze baterku pokud mozno odpoji.
Proc ta jednotka odesla, to bez jeji pitvy nikdo nerekne a i po pitve nemusi byt zcela jasno.

Mám ještě jinou otázku :

Dělali se v roce 2006 auta bez centrálního zamykání? Já mám problém, že mám neoriginální dálkové ovládání (= krabičce, sice jej montoval autorizovaný servis při koupi, ale je prostě neorigoš). Je možné, že i zákládní centrál je dodělávaný? Já si totiž neumím představit auto z roku 2 006 bez centrálu.

Aby odešla jednotka centrálu někdy stačí, aby se se připojila blbá (stará silná samodomo neregulovaná s kdovíjakým napětím naprázdno) nabíječka na palubní síť (dobíjení baterie ve voze).
Viděl jsem.
Dodneška se říká, že při nabíjení se má odpojit jeden pól baterie a pak nabíjet baterii - je to prostě bezpečnější.

Chci říci, že než zkratem ta jednotka spíš odešla přepětím - a dál to rozvinu, že servis možná nechtěl znova kódovat autorádio , tak při výměně baterie připojil na palubní síť nějakou nabíječku aby udržela napětí než bude nová baterie připojena.
Nebo ještě hůř, servisák možná měnil baterii při nastartovaném autě, ale to by asi určitě odešly i diody alternátoru a další věci.

Kdoví co s tím prováděli, ale dodatečně to dokázat podle mě nelze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru