Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zahřívá se alternátor

Dobrý den potřeboval bych poradit jestli je možné, aby se poměrně dost zahříval alternátor v autě, když je slabý akumulátor ? Nejde o mechanickou závadu. Po sejmutí řemenu se vše točí volně a bez vůlí. Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Co přesně myslíš tím "slabý akumulátor"? Menší kapacita než předepsaná? Starý a dosluhující akumulát…
Martin79 26.10.2012 22:12
Martin79
No tak od začátku přivezly resp. přitáhli mi auto na opravu, že prý problém s elektrikou. Po chvíly…
ted 26.10.2012 22:51
ted
Bylo to tim, že ten altík jel v době tvého testu úplně na hranici svých možností. Tj. dobíjel vybito…
Uroboros 26.10.2012 22:59
Uroboros
Co je to za auto? Některé alternátory neudrží na sv. B+ napětí při zátěži (neregulují podle této svo…
Martin79 26.10.2012 23:10
Martin79
Po nastartování se akumulátor provozu už více méně neúčastní (kdyby tam nebyl alternátor, ale dynamo…
Uroboros 26.10.2012 22:45
Uroboros
Nevim jestli se ten alt. hřeje víc než před tím nikdy před tím jsem to auto neměl v dílně, ale pravd…
ted 26.10.2012 22:58
ted
ještě si řikam, že může být v háji regulátor na altíku, jestli byl za jízdy odpojenej B+
Uroboros 26.10.2012 23:02
Uroboros
Regler ne, diody. Nenapsal typ auta, moderní alty tam maj už zenerky, těm poškození skoro nehrozí.
Martin79 26.10.2012 23:14
Martin79
Díky za rady. Byl to Citroen Saxo 2002. To napětí jsem měřil jen na svorkách baterky a při zvýšených…
ted 26.10.2012 23:28
ted
To je málo, zkus to bez zátěže a na B+ altu.
Martin79 26.10.2012 23:51
Martin79
Setkal jsem se třikrát s podobně "zničeným" altem, pokaždý byl v hájí reg, jen jednou jedna dioda (s…
Uroboros 26.10.2012 23:45
Uroboros
Nene řemenem to určitě neni. Zkusim pořádně nabít aku a změřim znova. Každopádně díky oběma za rady.…
ted 26.10.2012 23:49
ted
Může být někde zvýšený odběr, slepené relé žhavení (je to diesel?) apod. Ta regulace (třeba jen stud… poslední
lesov 27.10.2012 07:50
lesov

No tak od začátku přivezly resp. přitáhli mi auto na opravu, že prý problém s elektrikou. Po chvíly jsem našel upadlý kabel od svorky B+. Kabel jsem opravil a zapojil zpět, nicméně baterka už byla slabá na nastartování. Ca po hodině nabíjení jsem zkusil zastartovat a povedlo se.Změřil jsem napětí na baterce při zapnutých spotřebičích ( světla,ventilátor,vyhřívání skla) napětí bylo ca 12,5 V což mi nepřijde moc, nicméně to bylo víc než když jsem zhasnul motor z toho soudím ,že alt. funguje. Jediné co mi bylo divné je to ,že během chodu motoru byl ten alt. dost teplej v porovnání s motorem možná teplejší. Ale motor jsem měl nastartovanej jen pár minut, takže zdaleka neměl provozní teplotu.Vyzkoušel jsem tedy to samé na mém autě po tu samou dobu a tam ten alt. zůstal chladnej tak nevim děkuju.

Bylo to tim, že ten altík jel v době tvého testu úplně na hranici svých možností. Tj. dobíjel vybitou baterku, a poháněl všechny spotřebiče. Odpovídá tomu i to nižší napětí při běhu motoru než normálně. Nevím co to bylo za altík/auto, ale mohl v tu dobu dávat nějakých 50-100A a tím se dá svařovat, se nemůžeš divit, že se hřeje. Doporučuju dobít baterku a pak vyzkoušet znovu, plus měřit napětí při zapnutých i vypnutých spotřebičích.

Co je to za auto?
Některé alternátory neudrží na sv. B+ napětí při zátěži (neregulují podle této svorky) a to se zapnutými spotřebiči klesá. Taky na volnoběh má většina z těch starších malý výkon. Takže by se slušelo jednak změřit dobíjecí napětí na baterii i na B+ altíku, bez zapnutých spotřebičů na volnoběh i na zvýšené otáčky (musí být 14,2V u moderních aut s Ca-Ca akumulátorem 14,5 - 14,8V). A poté zapnout POUZE světlomety a změřit napětí znovu - nemělo by se lišit o více než 0,2V. Platí že pokud je na baterce při zapnutí běžných spotřebičů trvale méně než 13,8V, dobíjení akumulátoru není optimální.

Po nastartování se akumulátor provozu už více méně neúčastní (kdyby tam nebyl alternátor, ale dynamo, šel by i vyndat), pro to je to startovací akumulátor neboli autobaterie. Altík se zahřívá tím víc, čím větší je odběr (světla, ventilace - topení, klimačka, provoz motoru, dobíjení baterky...). Chce si to uvědomit, že altík dává desítky ampér, pro to se zahřívá. Otázka je, jak víš, že se teď hřeje víc, než před tím? Pokud jde hladce (nedře hřídel - rotor - řemenice) a nesvítí dobíjení, neřešil bych.

Nevim jestli se ten alt. hřeje víc než před tím nikdy před tím jsem to auto neměl v dílně, ale pravda je, že ten upadlý drát mi taky přišel nějakej opálenej, ale to sem přikládal tomu že tam asi nějakou dobu taky visel na pár fousech než upadl úplně. Jinak kontrolka na dobíjení po nastartování normálně zhasne.

Setkal jsem se třikrát s podobně "zničeným" altem, pokaždý byl v hájí reg, jen jednou jedna dioda (stejně bylo snažší a levnější vyměnit celej můstek :-)).

Citroeny bouhžel neznam. Chtělo by to změřit bez zátěže a s relativně nabitou baterkou. Ideálně i ohřátym motorem. Pokud pak na baterce nebude 13,5-14,5V je v háji alt. A to buď reg, diod. můstek nebo oboje.

Taky by mohl prokluzovat klíňák, či jak je to u toho citríse udělaný, alt se pak hřeje a napětí není dostatečný, ovšem tenhle problém je snad vždy doprovázen dosti specifickým zvukem :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru