Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí pekárna - nerovnoměrné pečení

Zdravím,
začínám s domácí pekárnou značky Moulinex. Výsledky pečení však nejsou uspokojující. Buď je chléb nedopečený + horní kůrka také málo pečená, spodek a boky akorát nebo pokud dám program s delším časem, aby byl chléb pečený, tak se zase boky a spodek spálí.
Máte s tím někdo podobné zkušenosti? Je problém v přípravě nebo je vadná pekárna?
Předem dík za každou radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Delší čas přípravy, neznamená delší vaření, ale delší kynutí a zpracování. To je třeba například na…
Filuta 31.01.2012 00:18
Filuta
Souhlasím, nepoužívat recepty z návodu, ale prověřené, třeba mnou uváděné dama.cz. Ale Moulinex jsou… nový
kejki 31.01.2012 11:40
kejki
Je fakt, že v zahraničí není náš chleba, ale nějaká hnusná žemle. Pamatuju v Jugoslávii, říkali "chl… nový
Filuta 31.01.2012 14:15
Filuta
ETA není špatná, ale jsou to brandované výrobky, které potkáš s jinou nálepkou za poloviční cenu. nový
kejki 31.01.2012 15:51
kejki
zajímavé příspěvky tu. V Dtestu 2009 je pekárna Moulinex Home Bread OW200030 "s jedním hnětacím hák… nový
TNT 31.01.2012 14:35
TNT
Asi štěstí na kus v testu - koukni na uživatelské zkušenosti - http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.… nový
kejki 31.01.2012 15:49
kejki
Tak já mám Moulinex se dvěma hnětacíma hákama, 3 velikosti chleba (750,1000 a 1500 g), 3 stupně prop… nový
Jana B. 31.01.2012 22:42
Jana B.
Ne vždy je delší čas lepší. V návodu na slunečnicový chleba doporučují program na max. 2 hodiny (spr… nový
Filuta 01.02.2012 04:21
Filuta
Zdravím, po odmlce píšu pokračování. Pekárnu jsme vyreklamovali a včera jsem dovezla novou, ale stej… poslední
Jana B. 16.02.2012 16:30
Jana B.

Delší čas přípravy, neznamená delší vaření, ale delší kynutí a zpracování. To je třeba například na žitnou mouku, která má málo lepku a nehodlá příliš kynout. Stejně tak celozrnné mouky mají pramálo ochoty kynout. Návod na škatuli se nesmí brát jako dogma, někdy nebývá vhodný přímo pro danou pekárnu. Teď k problémům:

Propadlý chleba: Je naopak překynutý, nutno ubrat vodu. Výrobní hmota má být docela tuhá, nejlépe aby se zdánlivě jen přehazovala z háku na hák. Když je moc matlací, bouřlivě vykyne a při vaření se prostředek propadne. Moc vody zabraňuje uvaření uvnitř (ochlazuje proces).

Na povrchu nedovařený chleba: Neodpovídá hmotnost náplně nastavenému množství. Nevím jak u tvé pekárny, já mám Etu, tam se nastavuje malý (1/2 Kg) nebo velký (1Kg). Máš patrně moc velkou náplň o proti nastavení (jestli nastavit jde). Moc mouky, moc cukru, sladké ingredience, moc droždí a málo soli.

Uvnitř patlací chleba: Moc vody/mléka. Tomu odpovídá propadlý chleba. Zkus méně vody. Vodu dáváme první do pekárny, na to nacpeme obsah pytlíku mouky a navrch do ďůlku (aby se nenamočilo sušené droždí, je-li v sáčku extra a není už nacpané do směsi).

Já mám též nastavování tří možností (málo, středně, hodně) opečenosti kůry. Nemáš něco podobného taky?

Pro odložený start se dává studená voda, od toho je pekárna automatická aby si to přihřála podle potřeby. Hlavně se nesmí namočit to sušené droždí. Dáváš moc vody. Přesně odměř vodu dle návodu. Nejlépe nejprve sledovat, jak to pekárna hňácá a přisypat trochu mouky, když je to moc mokré. Odložený start používat jen na odzkoušené ingredience a receptury a škatule hotových směsí.

Budou-li další problémy, ptej se dál. Pekárna je výborná věc.

Je fakt, že v zahraničí není náš chleba, ale nějaká hnusná žemle. Pamatuju v Jugoslávii, říkali "chleba" nějaké strašlivě drobivé bílé buchtě do jitrnic a nic jiného neznali. Na to jsou ty cizí pekárny nastavené. Mám ETA a spokojenost. Lze nastavit tři stupně zralosti hotového chleba, paráda. Na tvoje recepisy se s chutí podívám a vyzkouším.

PS: Na velký průzor doporučuji položit větší smuchlanou hadru (útěrku, ručník, staré triko...), aby zabránila útěku tepla.

zajímavé příspěvky tu.

V Dtestu 2009 je pekárna Moulinex Home Bread OW200030 "s jedním hnětacím hákem a velkým průzorem" skoro vítězem testu, zato dražší a konstrukčně větší typy stejného výrobce jsou hůře hodnocené.
Nějaký takový jednohák od Moulinexu mám doma, jen se dostat k pečení :-).

Tak já mám Moulinex se dvěma hnětacíma hákama, 3 velikosti chleba (750,1000 a 1500 g), 3 stupně propečení. Teď ale nevím přesné označení, protože jsem odnesla krabicu do sklepa.
Nižší napětí prý u nás nehrozí, spíš vyšší. U toho propadlého chleba, to bylo pouze 1 x na odložený start a s nevyzkoušenou kupovanou směsí. Takže příště zkusím nejprve normálně, pak teprve až se povede, tak budu zkoušet odložený start. Jinak jsem zatím dávala střední velikost (1000 g) a střední propečení, i když to bylo jenom z 500 g mouky + 370 až 380 g vody, takže příliš velká náplň taky nebyla.
Včera večer jsem pekla 4. chleba. Byla to kupovaná směs na slunečnicový chleba, vodu jsem přidala přesně podle návodu, ale v průběhu hnětení jsem dosypala trochu mouky, protože se to moc lepilo. Program jsem nastavila opět na střední velikost a střední propečení a celozrnný chléb (podle návodu u pekárny nejen déle kyne, ale i o 10 minut déle peče oproti základnímu programu). Uvnitř byl pěkně nadýchaný, vrchní kůrka byla skoro málo a boky a dno opět trochu spálené. Tak zítra ještě zkusím zakrýt průzor nějakým hadrem a když to nepomůže, tak asi budeme reklamovat.Ale i tak se snědl celý :-) (oproti těm předešlým).

Ne vždy je delší čas lepší. V návodu na slunečnicový chleba doporučují program na max. 2 hodiny (sprint). Když to déle kyne, pak to může propadnout. Vršek kůry bývá méně dovařený, protože to má topení dole a vrchem teplo zdrhá. Zkus na to hodit smačkaný ručník nebo nějakou hadru.

Zdravím,
po odmlce píšu pokračování. Pekárnu jsme vyreklamovali a včera jsem dovezla novou, ale stejný typ (OW 502030). Dnes jsem ji zkusila. Hned od začátku trochu bzučela (asi jako zářivka) a na začátku pečení se z ní začalo kouřit a smrdět spáleninou, tak jsem ji hned vypla a je po pečení. Mezitím jsem měla týden půjčenou Etu Harmony a s tou problém nebyl, pekla dobře, akorát vršek byl trochu světlejší.
Různě na internetu jsem pročítala recenze a výsledky testů a asi bych volila Etu 7149.90000 Deliccu.
Takže se zeptám, zda někdo víte kdy mám jako zákazník právo na vrácení peněz, výměnu věci za zcela novou či výměnu za novou, ale jinou značku? A je lepší Eta harmony nebo Delicca?
Předem dík za reakce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru