Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí pekárna - nerovnoměrné pečení

Delší čas přípravy, neznamená delší vaření, ale delší kynutí a zpracování. To je třeba například na žitnou mouku, která má málo lepku a nehodlá příliš kynout. Stejně tak celozrnné mouky mají pramálo ochoty kynout. Návod na škatuli se nesmí brát jako dogma, někdy nebývá vhodný přímo pro danou pekárnu. Teď k problémům:

Propadlý chleba: Je naopak překynutý, nutno ubrat vodu. Výrobní hmota má být docela tuhá, nejlépe aby se zdánlivě jen přehazovala z háku na hák. Když je moc matlací, bouřlivě vykyne a při vaření se prostředek propadne. Moc vody zabraňuje uvaření uvnitř (ochlazuje proces).

Na povrchu nedovařený chleba: Neodpovídá hmotnost náplně nastavenému množství. Nevím jak u tvé pekárny, já mám Etu, tam se nastavuje malý (1/2 Kg) nebo velký (1Kg). Máš patrně moc velkou náplň o proti nastavení (jestli nastavit jde). Moc mouky, moc cukru, sladké ingredience, moc droždí a málo soli.

Uvnitř patlací chleba: Moc vody/mléka. Tomu odpovídá propadlý chleba. Zkus méně vody. Vodu dáváme první do pekárny, na to nacpeme obsah pytlíku mouky a navrch do ďůlku (aby se nenamočilo sušené droždí, je-li v sáčku extra a není už nacpané do směsi).

Já mám též nastavování tří možností (málo, středně, hodně) opečenosti kůry. Nemáš něco podobného taky?

Pro odložený start se dává studená voda, od toho je pekárna automatická aby si to přihřála podle potřeby. Hlavně se nesmí namočit to sušené droždí. Dáváš moc vody. Přesně odměř vodu dle návodu. Nejlépe nejprve sledovat, jak to pekárna hňácá a přisypat trochu mouky, když je to moc mokré. Odložený start používat jen na odzkoušené ingredience a receptury a škatule hotových směsí.

Budou-li další problémy, ptej se dál. Pekárna je výborná věc.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny