Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hasicí přístroj

Zdravím, chtěl bych domů pořídit hasičák a nevím jaký. Doporučíte mi nějaký prosím?

Budu ho mít v pergole, která je z jedné strany u domu. Pergola je dřevěná(3x4m). Je v ní natažena elektřina. Mám tam zapnutý NB na písničky a repráky. Občas nějaké el.zařízení, které je víceméně pod kontrolou. Stěny domu jsou zatepleny EPS.

Na zahradě mám i uzák, který teoreticky taky může blafnout. Mám malou zahradu, tak i když je uzák co nejdál, není to až tak daleko k šopě. Ta je ze dřeva a je tam převážně běžný zahradní materiál, kola, kyble aj harampádi. A taky je tam natažena elektřina.

Hasičák by určitě měl být použitelný i v domácnosti. Plno knih v knihovně, nábytek ze dřeva, všude elektřina. Něco málo hořlavin v technické místnosti. Několik PC/NB.

Nevím jak velký pořídit. Jaký druh hasící hmoty? S tlakoměrem? Jsou nějaké obecně dobré značky, nebo je to jedno a vše musí vyhovovat? Je něco, na co si dát při koupi pozor? Ještě něco, na co jsem se nezeptal?

velice děkuji

Předmět Autor Datum
měl být použitelný i v domácnosti. Plno knih v knihovně, Na knihy práškový. To se dá pak vyluxovat…
čumil old 24.07.2023 19:37
čumil old
aha? ta kontrola mě nenapadla. Ale asi je to logické a nutné. díky
patyk 24.07.2023 19:53
patyk
Kup si sněhový 6 litrů obsah. Nehodí se na hašení volně ložených hořlavin (piliny, listy papíru atd)…
nerady 24.07.2023 20:11
nerady
než jde do revize tak to trvá 20 let Ono je to asi jinak, Kontroly hasicích přístrojů sestávají z…
čumil old 25.07.2023 19:48
čumil old
Samozřejmě, že kontrola hasičáků se dělá každý rok. Já bych tomu však revize neříkal. Pokud má hasič…
nerady 25.07.2023 20:32
nerady
tak ten roztok "sežral" Je to něco kyselého a jedlá soda tuším. U nás hasičáky při revizi i vážili.
čumil old 30.07.2023 20:55
čumil old
Sněhový. Mně jednou ve stroji chytly hobliny (v dřevu byl šroub, vylítla jiskra a už to bylo). Kdyby…
umfa 24.07.2023 23:15
umfa
děkuji všem za rady a postřehy Mám doplňující otázky. Nechci, ať to vypadá, že chytám za slovo, ale…
patyk 30.07.2023 09:11
patyk
Jsem stará škola a dříve se dělal sněhový 6 kg, nyní tedy 5 kg. Co se týká hašení tak se tento hasič…
nerady 30.07.2023 11:13
nerady
Práškový hasičák máš takový univerzál s cenou okolo 1000,- což za to stojí určitě. Mrkni na https://…
Lukas1982 30.07.2023 11:17
Lukas1982
Sněhové nemají manometr, protože by jim byl k ničemu. Ve sněhovém je CO2 pod tlakem zkapalněný + ply…
umfa 30.07.2023 11:27
umfa
Sice souhlasím, ale pokud máš v pergole vedenou elektřinu a nevypneš ji, tak bych rozhodně vodní has…
Lukas1982 30.07.2023 12:06
Lukas1982
Nic ti nebrání si pořídit hasičáky dva. Jeden na ven, druhej na doma. Já si na doma pořídil jen 2kg…
Prasak 30.07.2023 16:21
Prasak
Pokud dělám nějakou práci, při které může vzniknou požár či zahoření, tak si podle toho připravím na…
nerady 30.07.2023 17:41
nerady
Děkuji všem za velice cenné info. Měl jsem v plánu koupit přístroje dva. Vezmu 5kg sněhový a ještě n…
patyk 30.07.2023 18:59
patyk
Ale s hasíčákem bych měl větší klid. To sice ano, ale už bych v té udírně po hašení něčím jiným než…
Lukas1982 30.07.2023 23:29
Lukas1982
Nemusí být, někdy se do CO2 přístrojů přidává odorant (nějaký dimethylsulfid nebo co, prostě hrozný…
umfa 30.07.2023 23:48
umfa
Netuším jestli tam ještě něco přidávají, ale dimethylsulfid je hořlavý. To tam bude nejspíš něco jin…
Lukas1982 31.07.2023 10:01
Lukas1982
Vodní hasičák obsahuje nějakou látku aby v zimě nezamrzl. Oni dost často mění složení. Dřív se to ro…
nerady 31.07.2023 15:03
nerady
Do domu jednoznačně práškový - je universální můžeš s ním uhasit vše. Je pravda, že po použití na e… poslední
kpz3 02.08.2023 13:43
kpz3

měl být použitelný i v domácnosti. Plno knih v knihovně,

Na knihy práškový. To se dá pak vyluxovat.
Na ven sněhový, když tam máš tu elektriku.
Jestli jsi cimprlich, počítej s tím, že pro hasičáky platí pravidelná kontrola od certifikované firmy.

Kup si sněhový 6 litrů obsah. Nehodí se na hašení volně ložených hořlavin (piliny, listy papíru atd). Jinak s tím můžeš hasit elektrické věci bez toho aby došlo k poškození. Při nejhorším s ním můžeš chladit i pivo a jelikož se stejné lahve používají k plnění svářeček na CO tak v každém větším městě ti to naplní. Jedná se o tlakovou lahev a pokud si pamatuji tak než jde do revize tak to trvá 20 let. Pro osobní potřebu nepotřebuješ mít žádnou kontrolu. Všechny ostatní hasičáky ti udělají doma bordel (ve vodním je nemrznoucí směs, která vše poškodí, s práškem naděláš bordel a v podstatě s ním také nemůžeš moc hasit volně hořící materiál o pěně nemá cenu ani mluvit).

než jde do revize tak to trvá 20 let

Ono je to asi jinak,
Kontroly hasicích přístrojů sestávají z kontrol provozuschopnosti a periodických zkoušek. Kontrola provozuschopnosti se provádí minimálně jednou ročně. Periodické zkoušky spolu s tlakovými zkouškami se provádějí u vodních a pěnových HP jednou za tři roky, u ostatních typů jednou za pět let.

Ale pro soukromníka je to fuk. Ovšem firma se stovkami hasičáků ta se prohne.

Samozřejmě, že kontrola hasičáků se dělá každý rok. Já bych tomu však revize neříkal. Pokud má hasičák manometr a nepoškozenou pečeť tak nalepí kontroloři nálepku a je vše v pořádku. U sněhových se jedná o tlakovou láhev a po 20 letech i když je plný a s pečetí tak jde na tlakovou zkoušku. Ostatní hasičáky se po 20 letech bez milosti vyřadí. Jen si pamatuji, když se plnily nové vodní hasičáky tak ten roztok "sežral" zinek v pozinkovaném vědru a u statků se tradovalo, že to někdo použil v 60 letech jako nemrznoucí náplň do chladiče a chladič to "sežralo".:-)

Sněhový. Mně jednou ve stroji chytly hobliny (v dřevu byl šroub, vylítla jiskra a už to bylo). Kdybych to hasil práškovým, tak čistím mašinu ještě dneska. A kdyby to nebylo úplně malé, tak stejně volám hasiče.

děkuji všem za rady a postřehy
Mám doplňující otázky. Nechci, ať to vypadá, že chytám za slovo, ale i tak se raději zeptám.
Doporučujete mi sněhový i mimo jiné proto, že nenadělá takový bordel jako práškový. A nerady mi taky píše, že 6kg. Dívám se na netu na nabídku, ale 6kg sněhový jsem nezahlédl. Pouze 5kg. Hasičáky s 6kg obsahem jsou ale právě ty práškové. Nejde mi o to, jestli 5, nebo 6kg, ale jestli rada sněhový vs. práškový nebyla zaměněna. děkuji za ujištění

Na elektroniku je vhodný sněhový. Pergola je ze dřeva, ale mám tam nataženou elektriku. Sněhový není vhodný na hašení dřeva. Z jakého důvodu?
Byl by do pergoly vhodnější práškový? Přecejen bordel z prášku venku není zase taková katastrofa. Možná by bylo lepší se zeptat místních hasičů, jak hasit pergolu pod napětím. Asi to udělám, ale také není špatné mít info z více stran, a případně už trochu rozumět tomu, co mi hasiči poví.

No a co ten uzák? Udívám do 4kg masa. Většinou krkovicu, která pouští tuk. Ten mi odkapává do plechu z pískem. Ten čas od času měním, ale i tak tam je. Uzák je z bukového dřeva. To sice nehoří rychle jak smrk, ale i tak je udírna uvnitř potažena dehtem za ty roky.

A jsou sněhové 5kg s tlakoměrem? S tlakoměrem jsem našel jen dvoukilovky.

děkuji

Jsem stará škola a dříve se dělal sněhový 6 kg, nyní tedy 5 kg. Co se týká hašení tak se tento hasičák nedoporučuje na hašení volných hořlavých látek. Když hoří dřevo vznikají uhlíky a tlakem při hašení dochází k jejich rozfoukání a tím rozšíření požáru. Všechny ostatní hasicí přístroje obsahují chemické látky a to doma jistě nechceš. Například když hoří nějaká skládka ta jsou hasiči rádi, že tam mohou likvidovat prošlé hasicí látky. Sněhové 5 kg s tlakoměrem se asi nedělají jelikož závit na který je přišroubovaná hadice s hubicí je totožný se závitem na regulátor tlaku s manometrem, který slouží např. na svařování. Ten tlakoměr je také přiměřeně drahý. Jak máš hasičák plný můžeš zjišťovat jeho převážením nebo tím regulátorem tlaku s manometrem. Několik let jsem dělal požárního technika u podniku, který měl 200 zaměstnanců, několik kotelen, několik opravářských dílen atd. :-)

Práškový hasičák máš takový univerzál s cenou okolo 1000,- což za to stojí určitě. Mrkni na https://www.hzscr.cz/clanek/prenosne-hasici-pristroje-do-domacnosti-patri-poridit-si-je-se-vyplati.aspx
Klidně se ale zeptej třeba hasičů, ti mají zkušeností na rozdávání a určitě poradí rádi. Já mám doma dva. Jeden klasický vodní a vedle práškový, ale ještě jsem ani jeden nepotřeboval naštěstí použít.

Sněhové nemají manometr, protože by jim byl k ničemu. Ve sněhovém je CO2 pod tlakem zkapalněný + plynný CO2 hladinou kapaliny, což znamená, že tlakoměr neukazuje množství CO2, ale tlak plynné fáze, který přímo odpovídá teplotě. Takže by to byl vlastně jen drahý teploměr nebo by indikoval úplné spotřebování obsahu, ale ne únik části hasiva (nebo hnacího plynu jako u práškových). Jediný (ale zato stoprocentně spolehlivý) způsob jak zkontrolovat sněhový hasičák je jak výše píše Nerady - zvážit ho. Na hasičáku bývá vyznačena prázdná hmotnost ("Tara"). Neplést s ražením Tara na tlakové lahvi, které znamená hmotnost prázdné, nevystrojené tlakové nádoby.

Druhá věc je, že je úplně fuk, jestli se "smí" nebo "nesmí" použít na dřevo. Hasičák se dá účinně použít jen na samém začátku požáru a pak je skoro jedno jaký to je. O pár vteřin později už to bude taky fuk, protože jediný rozumný postup je urychleně opustit byt a volat hasiče :-)

Sice souhlasím, ale pokud máš v pergole vedenou elektřinu a nevypneš ji, tak bych rozhodně vodní hasičák nepoužíval... Volat hasiče, pokud se požár nepodaří uhasit do půl minuty určitě ano. Důležité je zachovat klid a nezmatkovat, ikdyž to moc lehké není. Ideální, pokud jsou u požáru alespoň dvě osoby a jedna hasí, druhá okamžitě pro jistotu volá hasiče. Jinak jak píšeš, máš na to pár vteřin a pokud to člověk neuhasí, tak opustit objekt a volat hasiče. Ty splodiny, které se můžou začít tavit (gumová izolace v elektřině, jiné plasty) Jsou hodně nebezpečné. Není to kouř z táboráku. Stačí se toho jednou dvakrát nadechnout a člověk může ztratit vědomí.

Jak se říká, oheň je dobrý sluha, ale zlý pán...

Nic ti nebrání si pořídit hasičáky dva. Jeden na ven, druhej na doma. Já si na doma pořídil jen 2kg práškovej, ale taky mám relativně malej byt a furt je to lepší než nic. Ty dvoukilovky nejsou nijak drahý a dají se koupit v pohodě v obchodech s autodíly. Při té velikosti v domácnosti nezavazí a za tu cenu jich může být po baráku vícero.

Pokud dělám nějakou práci, při které může vzniknou požár či zahoření, tak si podle toho připravím na pracovišti kbelík s vodou a mokrý hadr. Taktéž odklidím hořlavé látky z okolí pracoviště. Jelikož jsem zatížený na železo tak moc hořlavého materiálu kolem sebe nemám. Jinak mám v dílně asi 5 hasičáků (sněhové 2, práškové dva a tetrachlorového dědečka, ale jen o dvou vím přesně kde jsou. Jinak mám na baráku hydrantový vývod a 30 metrů plátěné "Déčkové" hadice s proudnicí. Co docela dodržuji je, že nemám v dílně mnoho hořlavých látek. Svařovat a řezat flexou se snažím vždy mimo dílnu.:-)

Děkuji všem za velice cenné info.
Měl jsem v plánu koupit přístroje dva. Vezmu 5kg sněhový a ještě nějaký na pergolu, který mi doporučí hasiči. A klidně i třetí na uzák.

Když udím, tak si nachystám ze studny hadici(s čerpadlem ve studni). Nějaké hašení mám nachystáno. Ale s hasíčákem bych měl větší klid. Čerpadlo se může pokazit, nebo výpadek elektřiny.... Na tyto náhody věřím. Párkrát se mi už něco podobného stalo(ale ne při požáru).

Jinač u sebe vidím jako možný zdroj požáru v podstatě tyto události. Elektroinstalace. Elektrospotřebiče pod napětím. Li-on baterie ze starých NB(asi 20ks článků). Uzení. Grilovačka na zahradě. Vaření v kuchyni. Rozbrušovačka. Přibyde svařování. Mnohým se dá předcházet opatrností a poučením obsluhy. Ale třeba ledničku při odchodu ze zásuvky nevypínám. Stejně tak sporák+troubu s hodinami...

Ale s hasíčákem bych měl větší klid.

To sice ano, ale už bych v té udírně po hašení něčím jiným než vodou nebo CO2 neudil. Na druhou stranu jsem nikdy nijak zvlášť nekontroloval obsah. Předpokládám, že CO2 bude opravdu jen CO2 a vodní bude H2O+CO2. Hlavně Ti přeju, ať se do takové situace, kdy opravdu dojde k požáru nikdy nedostaneš. Být připravený je ale super, protože nikdy nevíme co se může stát.

Nemusí být, někdy se do CO2 přístrojů přidává odorant (nějaký dimethylsulfid nebo co, prostě hrozný smrad) aby prý bylo cítit, že je ve vzduchu CO2 a že je tudíž nedýchatelný. IMHO kravina, ale je potřeba se na to při koupi zeptat :-) (prodejce stejně nebude tušit).

Vodní hasičák obsahuje nějakou látku aby v zimě nezamrzl. Oni dost často mění složení. Dřív se to rozdělávalo v kbelíku, nalilo do hasičáku a přidala se tlaková patrona. Ten roztok byl schopen sežrat zinkové věci během pár minut. Nyní se tam asi dává něco jiného. Osobně bych vodní hasičák nikdy nepoužil na hašení v domácnosti. Obdobně to platí pro práškový jelikož uklidit prášek je také vopruz. Do CO 2 by se nemělo nic přidávat. Jen vím, že někde se před léty plnil přírodním CO2.

Do domu jednoznačně práškový - je universální můžeš s ním uhasit vše.

Je pravda, že po použití na elektrické spotřebiče už je asi nepoužiješ, ale vždy to uhasíš.
Hasičákem CO2 uhasíš elektrické zařízení pomalu bez poškození, ale tuhé látky sním neuhasíš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru