Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přibližná cena v Kč za dobití 12 V autobaterie ve Škoda Fabii

Bydlím v bytovém domě ve kterém jsou garážová stání. Na celou garáž je jedna zásuvka na 220V. Mám FABII 3. Je mi 80 roků a jezdím málo t.j. hlavně na nákup 1x - 2x týdně, jednou měsíčně asi 300 km na sraz kamarádů důchodců do J. Hradce (z Prahy) + náhle vyjímečné krátké cesty. Když jsem si toto auto koupil (ojeté 45 000 km) jsem nevěděl , že se vybíjí i když stojí v garáži. Do té doby Škoda Favorit, u kterého jsem nevěděl, že nějakou baterii má. Ve starém bydlišti v J. Hradci vymrzlá, samostatná garáž, v zimě skoro bez ježdění a na jaře otočení klíčkem a klidně nastartoval. Proto jsem o tomto vůbec nepřemýšlel.
Když jsem začal nyní dobíjet, začaly velké diskuze se spolu bydlícími o nákladech. Byl jsem ochoten to platit, jenom nevěděl jsem kolik a ani oni. Nakonec se to nějak uklidnilo, když jsem jim dokázal, že vlastně baterii dobíjím pouze v průměru o 0,6 V. Po nabití mám baterii nabitou po změření na 12,6 - 12,7 V, po 2 - 3 týdnech má baterie 12,0-12,1 V a dobíjím. Když jsem měl zapojen START - STOP a rekuperaci tak vybití po cestách bylo větší. Na rady na netu jsem toto vypl a je to lepší.
Nějaké další měřáky již nechci kupovat. , ale mám strach, že po nynějších a asi i následných zdražováních elektřiny by se zase řeči v baráku mohli obnovit.
Stačilo by mě pouze přibližný odhad, nebo návod jak to asi spočítat. Jsem S DODÁVKOU u PRE. Je mi jasné, že ceny jsou u různých dodavatelů různé, jde mi jestli následný odhad který uvádím byl správný a stačí ho zvýšit o procentuální zvýšení zdražení tohoto odhadu.
Kolik stojí asi jedno nabití této baterie. Dosud na podobný dotaz před 4 roky kdy jsem auto koupil jsem dostal z několika stran odpověď, že v průměru to vycházelo na 2,60 - 3 Kč. Proto řeči přestaly a mám dosud pokoj. Ale situace se zhoršuje a může to vypuknout znovu. A baterii vyjímat z vozu a nabíjet v bytě vlastně nejde, jelikož by se vše natavené v autě vynulovalo.
Pěkně prosím může někdo pomoci????
Byl bych moc vděčný.
Děkuji Pavel.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jenom poznámka, Fabia 3 generace má tzv "inteligentní" nabíjení, takže vás čeká bud každý den po jíz…
jezekhifi 17.08.2022 10:28
jezekhifi
Ale notak, kolik si měl fabii 3, je tam baterie efb ne agm auto nabíjí, sice jinak než stará auta al…
ekr 21.08.2022 19:09
ekr
Jasně neměl, ale vím, že ta Fabia má tzv "chytrý alternátor" a ten rozhodně neprospívá autobaterce.…
jezekhifi 21.08.2022 20:00
jezekhifi
Souhlas, přesně to jsem se snažil naznačit před víc jak týdnem nahoře - odhalit příčinu, ne jen neko…
Potkan007 25.08.2022 17:22
Potkan007
Jestli měníš efb za efb nic se nemusí diagnostikou nastavovat jedině když se mění za agm tak se to m…
ekr 25.08.2022 18:38
ekr
Pak je snad jednoduší, nechat si namontovat odpojovač akumulátoru, pokud je to tak jak popisuješ. nový
nerady 25.08.2022 19:41
nerady
Jasně prostě to tazateli zjednodušit :-) souhlasím, doufám že odpoví https://www.auto-doplnky.com/od… nový
ekr 26.08.2022 06:43
ekr
Tohle je prostě problém jakéhokoliv sdílení čehokoliv. Vždy to skončí na nějakém přepočítávání, koli… poslední
ml1 28.08.2022 23:52
ml1

Jenom poznámka, Fabia 3 generace má tzv "inteligentní" nabíjení, takže vás čeká bud každý den po jízdě dobíjet nabíječkou (protože auto nenabíjí), nebo kupovat každe 2 roky novou autobaterku a to typ AGM.
Stručně řečeno tyhle tzv zelené auta plodí odpad v podobě 14Kg olova jednou za dva roky. Sladkej Brusel....dementi tam sou.

Ale notak, kolik si měl fabii 3, je tam baterie efb ne agm auto nabíjí, sice jinak než stará auta ale nabíjř za předem daných situací, třeba jřzda bez plynu se zařazenou rychlostí.
Já měl 2 trojkové fabky a určitě jsem neměnil baterku jak ty píšeš po dvou letech ani po 4 letech, kdy auta většinou měním
a najelo se za ty roky mezi 20 až 30 ti tisíci km. takže se s nima taky jezdilo málo bylo to druhé auto v rodině.

Jasně neměl, ale vím, že ta Fabia má tzv "chytrý alternátor" a ten rozhodně neprospívá autobaterce. To už ta přítomnost EFB baterky něco říká.
Takže je jasné, že to nabíjí tak debilně, proto tazatel řeší nabíjení aku. Ne.....

https://www.auto.cz/nespolehlivost-baterii-modernich-aut-jak-je-to-ve-skutecnosti-s-jejich-vydrzi-125770
https://www.auto.cz/nesmysl-jmenem-stop-start-vedeli-jste-ze-nici-autobaterie-113291

Co dál mám vyhledat?

Souhlas, přesně to jsem se snažil naznačit před víc jak týdnem nahoře - odhalit příčinu, ne jen nekonečně řešit problém s vybitou baterkou, ale cíl je asi bohužel vymyslet dobíjení, ne se zamyslet nad chováním auta, kvůli kterému musí dobíjet tak často.
Vidím to u sebe, mám taky koncern, rok 2015, v palubáku vidím napětí a skáče za jízdy mezi čtyřmi stavy - 12.6, 13.1, 14.7, 15.1 V.

Jestli měníš efb za efb nic se nemusí diagnostikou nastavovat jedině když se mění za agm tak se to má překodovat aby auto vědělo jak má začit nabíjet, doufám že tazatel ví že při nabíjení se dává na kostřící bod a ne na mínus pol, jinakse zblázní jednotka která řídí nabíjení a reku.
Chytré nabíjení nabíjí na 80% a i když nabiješ baterku externě stejně si to auto stáhne samo aby mělo místo pro rekuperaci.
Pro tazatele mám jediné řešení když nejezdí, prostě odpojit baterku, tahle jsem to řešil já když sem letěl na 3 týdny pryč a nechával auto na letišti, abych po té době odjel.
Proč pořád nabíjet, má to v garáži takže v tom nevidím problém a nic kromě spotřeb a auto dojezdu oken se nesmaže, to jde jednoduše znovu naušit dlouhým podržením tlačítka,Takže když nebude jezdit odpojit baterku tím se zmenší odběr na nula nuláa nic a nebát se že se něco smaže .

Tohle je prostě problém jakéhokoliv sdílení čehokoliv. Vždy to skončí na nějakém přepočítávání, kolik to stojí (a každý si myslí, že doplácí na ostatní).
Třeba proto máme v domě už přes 30 let vodoměry (ty první se měnily po 20 letech, ale ty další už normálně po sedmi), protože byly věčné diskuze o o tom, kdo na koho doplácí (a všichni si mysleli, že jsou to oni, kdo doplácí na ostatní, takhle je pokoj), montovaly se hned v roce 90 jak byla ta možnost. A stejně zůstává společná spotřeba elektriky a vody hlavně v garážích, která se potom za celé sídliště rozpočítá podle metrů (tak nějak nám to tehdy vysvětlili, když jsme se podivovali, kde se to číslo vzalo, právě i v souvislosti s tím, že se jedna partaj prakticky nastěhovala do garáže a náhodou ten rok ta cifra dost poskočila). Opravdu nechci řešit, že tam má někdo bojler nebo svářečku, jak to pohne společnou spotřebou. A jsou lidi, co to řeší. A řešívalo se i mytí aut ("na to padne vody"), to se dneska snad už nedělá, dlouho jsem nikoho neviděl mýt auto před barákem (myčka je pod kopcem, tak si radši každý zajede tam).

Já bych spíš řešil bezpečnost, pokud je v garáži zapnutý nějaký spotřebič bez dohledu, tak bych se bál právě toho, co všechno může udělat. To že to sežere elektriku za pár haléřů je asi kapka v moři, která se na účtu nepozná. On ten dobíjecí, respektive potom udržovací výkon bude nula nula nic a nejvíc udělá vlastní spotřeba toho zařízení (dobíjí se běžně desetinou kapacity, což by pár desítek watů bylo (pochybuju, že to ale takto provozujete), ale potom ten udržovací proud bude nepatrný, uváděla se tisícina kapacity (pro baterku 45 Ah by to bylo 45 mA tedy řekněme 1/2 W ale myslím, že současné baterky budou mít ještě míň, když jsem několik dnů nechal olověnou baterku na předepsaném udržovacím napětí (mám ale nejvíc 10 Ah), dostal jsem se na neměřitelné hodnoty proudu)). Že autobaterka pojme tak 1/2 kWh (dejme tomu 2-3 koruny) tu už zaznělo, ovšem z toho Vy dobíjíte menší část, hádám maximálně třetinu.

Dalo by se to taky řešit natažením prodlužky do garáže, i když to neni úplně praktické, ale viděl jsem takto natažené i z balkónu k autům zaparkovaným před domem (jinde na sídlišti jsem viděl z rodinných domů přes chodník do auta zaparkovaného na silnici, normální prodlužku bez jakékoliv ochrany).

Dohady by se taky daly vyřešit zavedením podružného měření, ale tím by se zřejmě z majitele domu stal distributor elektřiny (musel by se registrovat na energetickém úřadě a podobně), takže to asi neudělá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru